2015. augusztus 29., szombat

Születésnap

(Ez a kép utólag került bele a posztba, a menyem ügyeskedte ki a videóból!:))

Ha nagy a család, elég nehéz összeegyeztetni egy születésnapi ebéd megtartásának időpontját. Hát még, ha két családnak kell egyeztetnie:)
Az idén úgy jártunk, hogy kicsi Zsozsóka születésnapi  ebédjét ma tartottuk meg. A születésnapja - amely a 3. - hétfőn lesz. Nálunk az a szokás, hogy ha a napja nem hétvégére esik, a hozzá legközelebb eső hétvégén tartjuk az ünneplést. Nálunk ma, a másik mamáéknál lesz holnap.

Már egy ideje faggattuk, hogy milyen tortát szeretne. Egyszer csak megfogalmazódott benne, hogy emeletes torta legyen. Egy kis idő múlva az is konkretizálódott, hogy 3 emeletes legyen (persze, a földszint is egy emeletnek számít). Aztán a kívánság úgy folytatódott, hogy legyen csokis, vaníliás és gyümölcsös emelet.
Még mosolyogtam is rajta, az apukájának, kisebbik fiamnak Péternek volt kiskorában a mániája az "emeletes, lefolyós csokitorta, amilyet a mesékben is mutatnak":)) De neki csak simán csokoládés torta kellett.

Nem is volt innentől kezdve más dolgom, minthogy a legjobbnak ítélt vanília- és csokoládé krémet összevadásszam. A gyümölcsösről az első perctől kezdve tudtam, hogy túrós-mascarponés krémre kerülnek a gyümölcsök, konkrétan őszibarack és kivi.
A vaníliakrém végül vaníliás puding-mascarpone krém lett, a csokoládé pedig a nagyon finom párizsi krém.

A torta jól sikerült. Megítélésem és a visszajelzések szerint szép is volt, jó is volt. Egyetlen hiba csúszott be a programba: a nagy sürgés-forgás-türelmetlen várakozás közepette elfelejtettem teljes épségében és szépségében lefényképezni:( Amikor ez tudatosult bennem, már csak a fele torta volt meg...
Ez a kép a hűtőben lévő tortáról készült.
Itt pedig a maradék fél torta, vágott felülete látható:)
És egy friss kép az unokákkal:
Lackó, Zsozsóka, Annácska, Lilike, Bence.

2015. augusztus 10., hétfő

Frutti di Mare (tenger gyümölcsei)


Már egy ideje várakozik a fagyasztóban ez a csomag tenger gyümölcsei, zöldségekkel. Elképzelésem az volt, hogy valami könnyű salátát készítek belőle, de ez hol ezért, hol azért nem valósult meg. Most, hogy egyedül vagyok és csak magamnak készítek ebédet, keresgéltem a fagyasztóban, mit is egyek? A hőségtől az embernek nagyon étvágya sincsen... Kezembe akadt ez a zacskó. Döntöttem. Egy személynek főételként is megteszi, megfelelően elkészítve. Így született meg a Frutti di Mare, párolt rizzsel.

Hozzávalók:
(2 személyre)

50 dkg tenger gyümölcsei zöldségekkel
2 db paradicsom
1 db húsos paprika
1 kis fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2-3 ek. olívaolaj
2 ek. fokhagymás chiliszósz
bors


Elkészítése:

Egy nagyobb serpenyőben az apró kockákra vágott vöröshagymát olívaolajon megfuttatunk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a kockákra vágott paradicsomot és paprikát.
Sózzuk, ízlés szerint borsozzuk.
15 percig fedő alatt pároljuk. Ha szükséges kevés vizet, v. hal alaplevet adunk hozzá.
Beletesszük a tenger gyümölcseit, majd lassan rázogatva még 15 percig pároljuk.

Párolt rizzsel tálalhatjuk, de a friss, fehér bagett is nagyon megteszi mellé.
1 adag szénhidráttartalma rizs nélkül: 12,25 gramm. 2,5 dkg rizzsel 19,2 gramm.

2015. augusztus 9., vasárnap

Madártejzű krém csokidarabokkal

Ha ebben az embertelen hőségben nagyon nincs indíttatásunk sütős-főzős desszerteket készíteni, a legalkalmasabb ez a főzés nélkül készíthető, és igazán nagyon finom madártejízű-krém, melyet apró csokidarabok tesznek élvezetesebbé.
Hozzávalók:

1 cs. dr. Oetker madártejzű krémpor csokidarabokkal
2 , 5 dl tej
Elkészítése:

Egy magasabb való edénybe öntjük a tejet. Beleszórjuk a krémport, majd elektromos habverő segítségével - először lassú, aztán erősebb fokozaton - addig keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. Poharakba, vagy tálkákba töltve, díszítve tálaljuk.

2015. augusztus 8., szombat

Meggyleves

Már többször is beposztoltam a gyümölcslevest, annak ellenére, hogy  elég ritkán készítek.
Mivel a gyerekek valamiért nem szeretik, így evidens, hogy ritkábban készül. Mint pl. most, hogy nincsenek itthon.
Amikor ezt a gyümölcslevest készítettem, eszembe jutott drága Édesanyám, ahogyan ő készítette nyaranta - szigorúan csak meggyből - a gyümölcslevest. Ő sosem magozta ki. Annak ellenére nagyon szerettük. Azt az ízt eltalálni nem lehet...

2015. augusztus 6., csütörtök

Kókuszos csirkemell csíkok, tejszínes párolt zöldbabbal

Hozzávalók:
(1 személyre)

15-20 dkg csirkemell filé
őrölt gyömbér
őrölt fahéj
1 ek szójaszósz
1 ek. kókuszreszelék
1 ek. kókuszolaj

25 dkg zöldbab
Himalája só
édesítő szer
1 ek. kókuszolaj
1 dl. főzőtejszín

Elkészítése:

A csirkemell filét csíkokra vágom, a gyömbérrel, fahéjjal és szójaszósszal összekeverem jó alaposan és állni hagyom. Sózni nem szükséges, a szójaszósz elég sós.
Eközben a zöldbabot a felforrósított kókuszolajba dobom, sózom, kevés édesítőt adok hozzá és lassú tűzön, fedő alatt, időnként megkevergetve puhára párolom. Amikor kész, ráöntöm a főzőtejszínt és még egyet forralok rajta. Leveszem a tűzről és melegen tartom.
A csirkemell csíkokat a felforrósított kókuszolajon fehéredésig pirítom. Mielőtt levenném, rászórom a kókuszreszeléket és egy picit rázogatva pirítom.
Tálalásnál vágott petrezselyemzölddel, vagy koriander-zölddel szórom meg.

2015. augusztus 2., vasárnap

Fűszeres csirkecombok vele sült vegyes körettel, kovászos uborkával

Egyszerű, de nagyon finom ételt készíthetünk fűszeres csirkecombokból, sárgarépából, burgonyából.
Hozzávalók:
(4 személyre)

4 egész csirkecomb
színes bors
őrölt fahéj
őrölt gyömbér
petrezselymes fűszerkocka
curry
szójaszósz
fokhagymás chiliszósz
olívaolaj

Körethez:

1 kg burgonya
0,5 kg sárgarépa
2 db paradicsom
Elkészítése:

A csirkecombokat kettévágjuk. A fűszerekből kenhető pácot készítünk és egy ecset segítségével a combokat jól bekenjük.
A burgonyát és a sárgarépát kb. egyforma vastagságú karikákra vágjuk.
Egy tepsit kizsírozunk, belerakjuk a burgonyát és a sárgarépát, majd a tetején szépen elhelyezzük a befűszerezett csirkecombokat. Fóliával letakarjuk és forró sütőben sütjük. Időnként megnézzük, a combokat megforgatjuk. Amikor már puhának találjuk a húsokat, a fóliát levesszük. A combokat szép pirosra sütjük.
Tálalásnál friss salátával, vagy kovászos uborkával kínáljuk. Ha van otthon friss zöldfűszer, akkor azt finomra vágjuk és megszórjuk vele a zöldségeket.
Az étel szénhidráttartalma a kovászos uborka nélkül: 237,5 ch gramm.
1 adag szénhidráttartalma 59,4 + kb. 15-20 dkg kovászos uborka = 63,2 ch. gramm
Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...