2016. május 30., hétfő

Sertéspaprikás galuskával, salátával

Elkészítjük a sertéspörköltet, majd a végén tejfölös habarással behabarjuk.


2016. május 29., vasárnap

Saláta kapros öntettel

Gyakorlatilag bármilyen salátát készíthetünk ezzel az öntettel.
Hozzávalók:

1 csg. kapros saláta-fix
3 ek. víz
3 ek. olívaolaj

fél kg-nyi salátának való

Elkészítése:

A saláta-fixet elkeverjük a vízzel és az olívaolajjal. Tálalás előtt a salátára öntjük és alaposan összekeverjük. Nem kell állni hagyni, mert a saláta hamar összeesik.

Megjegyzés:

Többféle saláta-fix kapható (paprikás, olaszos) érdemes kipróbálni. 1-1 zacskó fél kg-nyi salátához ajánlott. Úgy is készíthetjük, hogy a saláta-fixet 1 dob. natúr joghurttal, vagy kefirrel és úgy öntjük a salátának valóra.

2016. május 28., szombat

Sajtos rúd

Ma tartják az óvodánkban a "Gyereknapi forgatag"-ot. Ebből az alkalomból most Sajtos rúddal járulunk hozzá a rágcsálni valókhoz.
Hozzávalók:

60 dkg liszt
25 dkg vaj (vagy margarin, vagy zsír)
10 dkg túró
10 dkg reszelt sajt
3 dkg. szárított élesztő
kb. 1,5 dl tej
2 evőkanál tejföl
2 tk. Himalaya só,
kenéshez felvert tojás
a tetejére reszelt sajt

Elkészítése:

A liszttel elmorzsolom a hűvös vajat és a túrót, rászórom az élesztőt és a sót, aztán beledolgozom a tejet és a tejfölt. 
Ruganyos, de nem ragadós tésztát kell kapnom.
Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtom, megkenem tojással, sajttal megszórom, majd kb. 1 cm széles és mintegy 10-12 cm hosszú rudakat vágok a derelyevágóval. Sütőpapírral bélelt tepsikre rakom őket, majd előmelegített sütőben, legalább 220 fokon világos aranybarnára sütöm őket. 


2016. május 27., péntek

Kellemetlen vendégek a magas ágyásos kis veteményesben



Az idén úgy alakult, hogy csak raklapokkal körülhatárolt kisebb magas ágyásokba ültetett palántát a kismenyem. Egyenlőre paradicsom és 1 db (véletlenül kikelt) tökféle van benne. Ezek bio termesztett növények lesznek. Készülne több is, ha nem lenne hirtelenjében rossz tapasztalatunk.

A magaságyásba komposztból is került bőven föld. Amikor a komposztot termelték ki, sok pajorral találkoztak. Volt ez így máskor is, viszont ilyen kártételt nem okozott egyik sem. Most - szerintem nem a pajorok - lerágták nem csak a tökféle és néhány paradicsom, a közé ültetett büdöske leveleit is:(
Tanácstalanok vagyunk. A pajorok a föld alatt okoznak kárt. Május vége lévén már talán ki is keltek, a cserebogarak. Nem sikerült semmilyen élőlényt azon kapni, hogy rágják a növények levelét. Elég sok hangya, fülbemászó van az idén. Azok tesznek ilyet?

2016. május 26., csütörtök

Beszámoló a búcsúról.

Az én családom 10 fővel volt jelen a búcsúban. Már pénteken nagy izgalommal készítettem a bevásárló listát. Az izgalom amiatt volt, hogy tőlünk a városba kell menni vásárolni. Ha valami lemarad, persze, végső esetben még mindig el lehet menni, de akkor az már drága hozzávaló.
Az eldöntetett, hogy tárcsán sütünk háromféle húst, csirkét, marhát és sertést. Vettünk még grill sajtot is. Készítettünk salátát, majonézes kukoricát és sütöttem rebarbarás-epres süteményt, ill. Pisti pogácsát.

A játszóteret övező lombos fák alatt állította fel mindenki a maga bográcsát, asztalát.
Aztán mindenki hozzálátott a az előkészületeknek.
Hogy minden jól sikerüljön, a férfiak időnként összegyűltek némi tere-ferére, amit le is öblítettek jóféle pálinkával.
Aztán fellobbantak a lángok, rotyogtak a bográcsok,
sültek a húsok,
majd sorra kerültek a sajtok is.
A gyerekek játszottak,
vagy szorgalmasan segédkeztek a salátakészítésben. 
Végül elkészültek a finomságok, mindenki nekilátott az ebédnek.
Zsűri értékelte az ételeket, a résztvevők oklevelet kaptak.
A győztes egy nagyon jól sikerült babgulyás lett.
Délután még kötélhúzásra is kaphatók voltak a résztvevők, mintegy levezetve a sok finomság okozta "fáradtságot". 
A társaság úgy döntött, jövőre ismét összejönnek, még jobban megszervezik, érdekesebbé teszik a búcsú napját.

2016. május 25., szerda

Húsok pácolása

A tárcsán sütött marha, sertés és csirke húsok pácolása.
Háromféle hús, három különböző pác.

A csirkehúshoz "Joghurtos pác"-ot készítettem:
 Hozzávalók:

1 kg csirkemell filé
2 dl joghurt
1 ek. ketchup
0,5 dl olíva olaj
3 gerezd fokhagyma
őrölt bors ízlés szerint

A csirkemelleket "lapjában" kettévágtam. A pác hozzávalóit alaposan összekevertem, a húsokat belemártogattam és egy üveg tálban lefedve a hűtőbe tettem, másfél nappal a sütése előtt.

A marhahús "Worchester pác"-ot kapott:
Hozzávalók:

1 kg marha hátszín szeletekre vágva
1 ek. Worchestershire szósz
0,5 dl fehér borecet
2 ek. mustár
0,5 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk. Tabasco szósz
őrölt bors,
őrölt babér, ízlés szerint

Gyakorlatilag úgy jártam el, mint a csirkehúsnál.

A sertéshúsnak pedig "Barna pác" készült:
Hozzávalók:

1 kg tarja szeletben
5 ek. ketchup
5 ek. méz
3 ek. szójaszósz
0,5 dl. olívaolaj
őrölt bors ízlés szerint

Eljárás, mint az előzőeknél.

Nem tévedés, egyik pác sem tartalmaz sót. A húst majd közvetlenül a tárcsára helyezés előtt sózzuk meg, ugyanis a pácban érlelődés során sok vizet veszítene, ami rontaná annak élvezeti értékét.

2016. május 22., vasárnap

Habos rebarbarás-epres sütemény

Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
20 dkg margarin
2 evőkanál kristálycukor

A töltelékhez:

40 dkg kr. cukor
2 csomag vaníliás cukor
3 dl tejszín
2 csomag vaníliás pudingpor
6 tojássárga
csipet só
10 szál rebarbara
2 db alma
30 dkg eper

A habhoz:

6 tojásfehérje
1 csomag vaníliás cukor
4-5 evőkanál porcukor
csipet só

Elkészítése:

A tésztához a lisztet a margarinnal és a cukorral jó összemorzsoljuk. A (24 x 35 cm-es) tepsit kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a tészta alapot, jól lenyomkodjuk. Közepes lángos kisütjük.

A rebarbarát és az almát megpucoljuk, majd apró kockákra felvágjuk. Az epret félbe vágjuk.

Tálba tesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, a pudingport, a tejszínt és a csipet só, majd robotgéppel simára verjük. Ezután hozzákeverjük a kockára vágott rebarbarát és az almát, majd óvatosan belekeverjük az epret is.

Az elősütött tésztára öntjük a gyümölcsös masszát. Ezután visszatesszük a sütőbe, és közepes lángon 45 percig sütjük.

A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és kanalanként a porcukrot. kemény habot verünk belőle. A készre sült süteményt kivesszük a sütőből, a tetejére kanalazzuk a kemény habot, majd egyenletesen elsimítjuk. Visszatoljuk a sütőbe, a hőfokot kicsit mérsékeljük, és szép pirosra sütjük.
Tálaláskor kockákra vágjuk.

2016. május 21., szombat

Pirított csirkemell párolt zöldségekkel

Ma a család mákos gubát kívánt ebédre. Tudtam, hogy Zsófika menyemnek nem igazán lesz ínyére a nem éppen fogyókúrás étel, bármennyire finom is.
Találtam a hűtőben egy fél csirkemellet és elkészítettem pillanatok alatt ezt az ízletes és egészséges ételt.
Hozzávalók:
(1 személyre)

15-20 dkg csirkemell filé
őrölt bors
szójaszósz
kevés csípős curry
őrölt gyömbér
25 dkg mexicói zöldségkeverék
2-3 ek. olaj
csipetnyi só
vágott, friss koriander
vágott, friss petrezselyemzöld
vágott, friss bazsalikom

Elkészítése:

A csirkemell filét csíkokra vágtam. Megszórtam kevés őrölt borssal. 1 ek-nyi szójaszószt tettem rá, majd kevés csípős curryt és őrölt gyömbért. 1 ek.-nyi étolajjal meglocsoltam és alaposan összekevertem a húst a fűszerekkel. Kb. félóra ideje volt állni.
Egy serpenyőben 2 ek-nyi olajat felforrósítottam és beledobtam a csirkemell csíkokat. Kevergetve fehéredésig, ill. enyhe pirulásig sütöttem őket. Ez szinte csak pár percnyi idő. Utána kivettem a serpenyőből és melegen tartottam.
Az olajat visszaforrósítottam és rádobtam a mexicói zöldségkeveréket. Sóztam, majd fedő alatt néhány perc alatt puhára pároltam. Utána levettem a fedőt és gyorsan elpárologtattam róla a felesleges vizet. Hozzáöntöttem a zöldségeket a húscsíkokhoz, majd tálaltam.

Tálalásnál frissen vágott koriander-levéllel, petrezselyemzölddel és bazsalikommal szórtam meg.

2016. május 19., csütörtök

Gondolatom - a búcsúról

Azt hiszem, nem tévedek, ha azt mondom, minden falunak, városnak meg van a hosszú évtizedek óta kialakult rendje, hogy az évnek melyik hónapjában, melyik vasárnapon tartja a búcsúját. Ilyenkor leginkább játékokat, édességeket áruló vásárosok telepednek meg a kijelölt helyeken, körhinták, egyéb szórakoztató eszközök társaságában. Minden családhoz vendégek érkeznek, sütés-főzés, eszem-iszom, vigalom az a nap.

Amikor idáig értem a poszt megírásában, ráeszméltem, hogy a búcsú igazából nem csak erről szól. Mentségemre szolgáljon, hogy ebben a csöppnyi faluban, ahol élünk, soha nem volt templom. Búcsúi szentmise azért megtartatott, a téren lombokból kialakított kápolna felállításával. Istenhez szólni, imádkozni, templom nélkül is lehet, annak, akinek erre indíttatása van, érzései ezt diktálják.

 Csodásak voltak gyerekkoromban ezek a búcsúk. Nem csak azt vártam nagy izgalommal, hogy ebéd után elmenjünk megnézni a "búcsúsokat" (ők voltak az árusok), legalább olyan izgalommal vártam, hogy megérkezzenek nagynénémék az unokaöcsémmel,
(A kép az 1965. évi búcsú napján készült.)

 ez íratlan szabály volt, és a család így együtt ballagjon el meghallgatni a szentmisét. Abban az időben ebből egyedül drága jó Nagyanyám maradt ki - legalább is személyesen, mert amíg a családnak az ebédet készítette, közben nyugodtan beszélgethetett az Úrral. Mi pedig, akik személyesen vettünk részt a szentmisén, imádkoztunk Nagyanyám lelki üdvéért is.

Azokban a falvakban/városokban, ahol van templom, általában a templom "névnapján" tartják a búcsút. Vagy ez volt az egyház által meghonosított szokás. Azon most elgondolkodom, hogy nagyon sok helyen tartják a búcsút augusztus 20-án.  Ennyi templom viselné éppen a Szent István templom nevet? De talán az évek múlásával változtak a szokások is. A mi falunkban például mindig Pünkösd után következő vasárnap volt a búcsú. Mivel a Pünkösd mozgó ünnep, a mi búcsúnk nem egy szent neve napján volt.
Ez a jeles nap arra is szolgált, hogy pl. eljegyzést tartsanak. Így volt ez a mi családunkban is, 1965. búcsúkor volt a Bátyám és a Nővérem eljegyzése is.
(Megjegyzem, rá egy évre novemberben egy napon volt az esküvőjük is:)
(A képen balról jobbra: Bátyám, az ő menyasszonya, Nagynéném, Nagynéném férje, Nővérem és Nővérem vőlegénye.)

És hogy ez most miért indított poszt írására? Legalább 30 év után a falunkban ismét tartunk búcsút! Igaz, mára csak a szórakozás lesz az, amit  - remélhetőleg - minden évben, a régi, megszokott időben megtartunk. Valamikor is volt és gondolom, mindenhol van a búcsú napjának estéjén búcsúi bál. Nálunk is volt.
 A téren felállított nagy sátorban tartották a bált. Ezt mindig a fiatalság szervezte.
(Képen: Nővérem és későbbi Sógornőm a 60-as években, a búcsúi bálnak helyt adó sátor előtt.)

Mint most is. Emlékeztek, írtam arról is egyik posztomban, hogy megalakult és nagyon reményteljesen működik falunkban a "Szentgálszőlőhegyért Egyesület".
Miután május 1-ére májusfa is lett állítva, az most, a búcsú alkalmából ki is lesz táncolva. Ahogy illik. Sajnos, búcsúsok nem jönnek, nem érné meg nekik, körhinta sem lesz, lesz viszont vendégség, főzés/grillezés a téren, ki mit kedvel. Lesz zene, feltehetően szép idő és jó hangulat. Aztán még az is megeshet, hogy egyszer csak szentmise is tartatik.

És ha már idáig jutottam, talán nem árt, ha felelevenítem, hogy

a Katolikus Egyház tanításán alapuló elnevezés mást takar. A világi örömök és gondok elnyomják az eredeti gondolatot, hogy templomunk “nevének" ünnepén teljes búcsút nyerhetnek a hívek.

Hát akkor mi is az a búcsú?


A búcsú az Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó, ideigtartó büntetések elengedése, melyet a keresztény hívő, aki megfelelően fölkészült és teljesítette a kiszabott föltételeket, elnyer az Egyház segítségével, amely mint a megváltás szolgálója Krisztus és a szentek elégtételt nyújtó érdemeinek kincstárát hivatalosan kezeli és abban részesít. A búcsú részleges vagy teljes, attól függően, hogy a bűnökért járó ideigtartó büntetéstől részlegesen vagy teljesen szabadít-e meg. Minden hívő nyerhet búcsúkat önmaga számára vagy az elhunytak javára.

Megjegyzés:

Az "ideigtartó" büntetés a halál után a tisztítótűzben való  tartózkodás ideje.         Szemben a pokol "örökkétartó" idejével.

Annak idején, hogy voltak-e hagyományosan búcsúi ételek, sajnos, nem emlékszem:( De azt meg merem kockáztatni, hogy ha Pünkösd későre esett, így a búcsúnk is, addigra már voltak rántani való csirkék, volt finom fejes saláta... A rántott csirke fejes salátával, burgonya- és rizs körettel szinte bizonyos, hogy hagyományos volt. Faluhelyen. Persze, ugyanígy lehetett a városban is, hisz' a falvakból a városi piacokra eljutottak mind a rántani való csirkék, mind pedig a fejes saláta:)
Végezetül egy kép: rántott csirkecomb sült körtével és -burgonyával.

2016. május 17., kedd

Gondolataim - Ismét a fogyásról

Legutóbb - szinte éppen 1 éve - arról írtam, hogy stagnált a fogyásom, és hogy szeretnék még néhány kg-tól megszabadulni. De valahogyan ez már nem igazán akar sikerülni:( Voltam 68,5 kg is, nem is olyan régen, de igazából a 70 kg - esetleg 1-2 kg felette - az, amit tartok.
Itt van a napokban készült kép rólam - bizonyítandó, hogy nem híztam:
A blúzom talán nem elég előnyös, kicsit passzentosabbnak kellene lennie, de ez van. Új dolgot nem tudok elmondani, a magam részéről úgy élek, hogy ne legyen lelkiismeret furdalásom. Már ami az étkezést illeti.
Ismét csak biztatni tudok mindenkit, akinek ez a problémája, hogy ne halogassa a döntést. Az már csak falra hányt borsó, hogy ne higgyenek a különböző csodareklámoknak. Ne akarjanak a fotelban hátradőlve és chipset ropogtatva, hozzá valami édes üdítőt iszogatva 1 hét alatt 30 kg-ot fogyni. Illetve akarni akarhatnak, de azt maguk is felfoghatják, hogy lehetetlen. Bármennyi pénzt dobnak is ki érte az ablakon.

Hogy miért hozom elő időnként a témát? Magam miatt. Hogy én se felejtsem el, hogy nem volt egyszerű, hát becsüljem meg, amit elértem.
Az egészségem nem romlott. Lehet, hogy nem javult, de romlai nem romlott és erről papírom is van!:) A cukrom is rendben. Az, hogy azt a bizonyos fél tablettát még mindig szedem, csak az én hanyagságom az oka. Vissza kellene mennem a diabetológiára, mit mondana az orvos. Lehet, megpróbálhatnám gyógyszer nélkül? Azért csak el kellene mennem...:)

Utólag - egy reklám kapcsán - egészítem ki még azzal, hogy ép eszű ember nem tudja elképzelni sem a valóságát annak, amivel felhívja magára a cég a figyelmet, "Fogyj le 9 óra alatt". Mellette a kép, egy cca 100 kg-os és egy 50 kg-os lányról. Fiatal, de akkor is képtelenség, hogy ne lógna rajta a bőr, ha ez a dolog igaz lenne. Még a havi 10 kg is sok. Higgyétek el. Ilyesmit egyébként is csak orvosi felügyelet mellet ajánlatos elkezdeni, nem csak úgy, hűbelebalázs módjára. Az, hogy a cég érdeke az, minél többen vegyék és egyék az általuk kinált csodaszert, érthető. De mindenki a saját bőrét viszi a vásárra! Aki egy ilyen fogyás után - már ha igaz - nem engedhet meg magának egy korrekciós műtétet, az bizony rosszabbul fogja érezni magát a bőrében, mint előtte.

Muszáj voltam ezeket még hozzátenni, mert azt tapasztalom, hogy nagyon sokan így szeretnének "kényelmesen" megszabadulni felesleges kilóiktól.

2016. május 15., vasárnap

Habos rebarbarás kocka

Hozzávalók:

3 tojás
20 dkg cukor
1 pohár (175 gr) tejföl
1 tk vaníliakivonat/1 vaníliás cukor
1 tk citromlé
20 dkg liszt
7 gr sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
6 rebarbaraszár
csipet só
szeletelt mandula

Hab:

3 tojás fehérje
csipet só
3-4 ek. cukor
1 mk. citromlé
1 cs. vaníliás cukor
Elkészítése:

Az egész tojásokat elkeverjük a cukorral, a tejföllel, a vaníliával és a citromlével.
 Hozzákeverjük a sütőporral, szódabikarbónával és a csipetnyi sóval elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt 24 x 35-ös formába öntjük, a tetejére sorakoztatjuk ferdén a megtisztított rebarbaraszárakat, majd megszórjuk a mandulával.
Előmelegített 180 fokos sütőben tűpróbáig (kb. 30-35 perc) sütjük.
A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és kanalanként a cukrot. Kemény habot verünk belőle.

A készre sült süteményt kivesszük a sütőből, a tetejére kanalazzuk a kemény habot, majd egyenletesen elsimítjuk. Visszatoljuk a sütőbe, a hőfokot kicsit mérsékeljük, és szép pirosra sütjük.

A kisült sütemény:
(Megjegyzés: hidegen tartottam a süteményt, amíg fel nem szeleteltem. A keletkezett kis cseppek ennek tudhatók be.)

2016. május 10., kedd

Azért ezt-azt készítettem, ha nem is posztoltam be.

Marhagulasch burgonyával
Fasírt burgonyapürével, céklasalátával
Pirított csirkemell-csíkok párolt zöldségekkel, burgonyával
Sült csirkecomb medvehagymás burgonyapürével
Rizses hús fejes salátával
Gombás-húsos fusili céklasalátával
Sült csirkecomb burgonyapürével
Sült csirkecomb besameles párolt brokkolival
Tejberizs málnával


Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...