2016. június 15., szerda

Csípős szecsuáni sertéshús párolt rizzsel

Hozzávalók:
(4 személyre)

40 dkg sertés karaj
10 dkg sárgarépa
10 dkg vöröshagyma
4 dl víz
 2 ek. olaj
1 zacskó csípős szecsuáni fix

Párolt rizshez:

20 dkg rizs
4 dl víz
2 ek. olaj


Elkészítése:

Elsőként a párolt rizst készítsük el.
A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk. Julienne-re vágjuk a sárgarépát (vékony szeletekre), nagyobb kockákra a vöröshagymát.
A húst a felforrósított olajon erős lángon hirtelen pirítsuk meg. Levet enged, ezért fedjük le és kis lángon pároljuk addig, amíg a levét el nem főtte. Ekkor hozzáadjuk a vöröshagymát és a sárgarépát, majd folyamatosan kevergetve pirítsuk erős lángon 4-5 percig.
Öntsünk hozzá 4 dl hideg vizet, majd szórjuk rá a fixet és keverjük el alaposan.
Lassú lángon, időnként megkevergetve, fedő nélkül pároljuk további 5-8 percig.
A párolt rizzsel tálaljuk.

2016. június 3., péntek

Grízes tészta cseresznyelekvárral

Ma grízes tészta volt ebédre. Elő szokott fordulni, - igaz, az utóbbi 4-5 évben nagyon ritkán - de még egyet sem posztoltam be. Én a tésztákat többnyire magam gyúrom. Most is így volt.
Hozzávalók:

Tésztához:

0,5 kg liszt
2 egész tojás
víz - szükség szerint

A pirított grízhez:

3-4 ek. étolaj
2 dl búzadara
forró víz
só,
cukor

Tetejére:

bármilyen lekvár, vagy befőtt

Elkészítése:

Egy nagyobb fazékban (4-5 l-es) vizet tettem fel, amiben majd kifőzöm a tésztát.
Elkészítettem a 0,5 kg lisztből, 1 tojással és szükség szerinti vízzel a gyúrt tésztát. Tészta készítő géppel nem túl vékonyra nyújtottam, majd egy éles késsel gyufametélt-méretűre vagdaltam. Ezután az addigra már felforrt és 2 kk. sóval ízesített vízben kifőztem a tésztát. Csak addig főztem, amíg feljöttek a forrásban lévő víz tetejére. Ekkor leszűrtem, langyos vízzel leöblítettem, majd összekevertem a pirított grízzel.

A pirított grízhez a felforrósított olajba öntöttem a búzadarát, egyúttal egy csipetnyi sóval meg is sóztam. Kevergetve addig pirítottam, amíg enyhén zsemleszínű nem lett. Ekkor hozzáöntöttem kb. 2-3 dl. forró vizet és gyorsan elkevertem. Takarék lángon, fedő alatt, időnként megkevergetve, kb. 15 perc alatt megdagadt a dara, magába szívta mind a vizet. Ha előfordul, hogy látszik, még nem dagadt meg a dara, mindig egy cseppnyi forró vizet öntsünk hozzá, keverjük el. Látható lesz, mikor készült el a dara. A végén kb. 2 ek-nyi kristálycukorral is elkevertem. Itt használhatunk nem folyékony édesítőszert is!
Ezzel kevertem össze a kifőtt tésztát.
Tálaláskor tetszés- és ízlés szerinti lekvárt tettem a tetejére, de fogyaszthatjuk befőttel is. A nagyon édesszájúak (és nem diétázók!) megszórhatják porcukorral is a lekvár előtt a tésztát, ill. édesítőszerrel. Igaz, ennek az ételnek a szénhidráttartalma olyan magas, hogy teljesen felesleges rá az édesítőszer:))

Egy tányér levessel kiegészítve olcsó ebéd.

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...