2011. május 8., vasárnap

Fokhagymás báránysült

Még drága emlékű Édesanyámtól tanultam ezt a receptet... Emlékszem, minden szüretkor ezt készítette reggelire. (Ebédre az elmaradhatatlan kakaspörkölt volt...) A párom addig nem evett ilyet, amíg velem nem találkozott. Viszont elsőre megkedvelte. Sajnos, elég ritkán készítünk bárány-, vagy birkahúst. Abban az egy hentesüzletben, ahol kapni lehet egyáltalán, elég borsos ára van. 

Hozzávalók: 

80 dkg bárány színhús
fél dl étolaj
1,5 dl száraz fehérbor

bors
4-5 gerezd fokhagyma

Elkészítése: 

A bárányhúst alaposan hártyázzuk le, szemernyi faggyú, vagy fehér  inas rész ne maradjon benne. A húsból személyenként 2-2 féltenyérnyi érmét vágjunk, melyet a nagy kés hátával kissé megcsapkodunk (nem klopfoljuk). Sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben az olajat jól felforrósítjuk, az érmék mindkét oldalát hirtelen megsütjük, majd aláöntjük a bort és annyi vizet, hogy ellepje. Hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket, nem fontos összevágni, szét fog sülni. Fedő alatt, a folyadékot időnként ellenőrizve, legalább 2 óra hosszat pároljuk, majd ha megpuhult, a fedőt levéve zsírjára sütjük.
Tepsiben sült burgonyával, savanyúsággal, illetve salátával tálalhatjuk.


2 megjegyzés:

  1. Köszönöm, Katikám:)
    Te viszont nagyon mutatós és különleges dolgokat készítesz. Elhatároztam, hogy alaposan körülnézek nálad:)

    VálaszTörlés