2011. július 17., vasárnap

A mai ebédünk volt.

Gombaleves vajgaluskával, vesevelő tarhonyával.

Gombaleves vajgaluskával:

Hozzávalók:
(4 személyre)


25 dkg szeletelt csiperkegomba
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1 kisebb fej vöröshagyma
4-5 evőkanál étolaj
2 evőkanál tejföl
petrezselyemzöld
őrölt feketebors


Elkészítése:


A vöröshagymát kisebb kockákra vágom, majd a felforrósított olajban, kissé megsózva üvegesre párolom. Ráteszem a gombát, a karikára vágott sárgarépát és petrezselyem gyökeret, és fedő alatt addig párolom őket, míg a gomba kellő levet nem engedett. Ekkor felöntöm 2 liter forrásban lévő vízzel, sózom borsozom, majd készre főzöm. A 2 evőkanál tejfölt simára keverem, kevés levessel "hőkiegyenlítek", majd az elkészült, de a tűzről levett levesbe öntöm. Elkeverem, a tűzre visszateszem, mert a vajgaluskákat a levesbe főzöm bele.

Vajgaluskához:


15 dkg liszt
2 egész tojás
csipet só
5-6 dkg olvasztott vaj

Elkészítése:

Egy tálba beleszitálom a lisztet, csipet sót szórok bele, elkeverem, közepébe mélyedést készítek és beleütök két tojást, valamint beleöntöm az olvasztott vajat. Összekeverem. Amennyiben nem lenne elég egy keményebb galuska-tészta állaghoz, kevés vizet öntök hozzá. Ezek után a csendesen fővő levesbe szaggatom, ahol csak addig főzöm, amíg feljön a leves tetejére.
Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel szórom meg a levest.



Vesevelő tarhonya, kovászos uborka:

Hozzávalók:
(4 személyre)

4 db sertésvese
0,5 kg sertés  hús
0,25 kg sertés velő
1 nagy fej vöröshagyma
4-5 evőkanál étolaj

bors
őrölt paprika
paradicsom,
tv. paprika,
csípős paprika

Köretnek:


főtt burgonya
tarhonya

Mellé:


saláta
savanyúság
kovászos uborka

Elkészítése:


A veséket hosszában vágjuk ketté, a fehér és rózsaszín részeket gondosan távolítsuk el, majd áztassuk többször váltott hideg vízben.
A húst vágjuk kockákra.
A vöröshagymát kockákra vágva az étolajon - picit megsózva - üvegesre pároljuk. Rátesszük a felszeletelt paprikát, paradicsomot, erős paprikát, majd megszórjuk 2 teáskanál őrölt paprikával, frissel őrölt borssal.
Beletesszük a jól kiáztatott vesét, kevés vizet öntünk alá és kb. fél órát forralva főzzük. Ekkor hozzáadjuk a sertéshúst is, sózzuk, ha szükséges, és addig főzzük, amíg a vese és a hús is megpuhul. A velőről lehúzzuk a hártyát, villával szétnyomkodjuk és a pörkölthöz adjuk. Kicsit még főzzük, hogy a velő is megfőjön.

Tetszés szerint főtt burgonyával, tarhonyával tálaljuk, mellé bármilyen salátát, savanyúságot kínálhatunk.


5 megjegyzés:

  1. Ez aztán finom ebéd volt!
    Remélem jól vagy, és az Unokák, vagy a nagy meleg miatt kapjuk holnap a recepteket!!

    VálaszTörlés
  2. Maria, igazán figyelmes vagy:)
    Szerencsére jól vagyok, csak kissé lusta...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finomat ebédeltetek! bár most már csak kellemes emlék :)

    VálaszTörlés