2011. szeptember 10., szombat

Sajnos, az idén nem tudtam eltenni semmilyen lekvárt:(

Illetve, ha szerencsém lesz, talán birslekvárt tudok készíteni.
Legutóbb Édesanyám receptje szerint, így  készítettem a baracklekvárt:

Hozzávalók:


5 kg befőzni való barackhoz
kg-onként 30 dkg cukor
1 kiskanál citrom-, vagy borkősav
kevés natriumbenzoát


Elkészítése:

A jól megmosott és kimagozott sárgabarackokat egy nagyobb edényben összekeverjük a cukorral, a citromsavval, a tartósítószerrel, majd legalább másnapig állni hagyjuk. Időnként megkevergetjük. Ezután hibátlan zománc edényben feltesszük főni. Elég a saját leve, nem kell bele vizet tenni. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a héja szinte egészen eltűnik (a cukor elmarja), a lekvár pedig kellően besűrűsödik.


 Ekkor üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk,



majd szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


Végleges helyére tehetjük.


2 megjegyzés: