2011. december 3., szombat

Kocsonyát főztem.

Úgy mint régen, alig várom, hogy stabil hideg és főleg december legyen, máris főzök kocsonyát. Az egész családnak. Lacifiam holnap itt ebédel az ikrekkel, Pétereméknek ő fogja elszállítani az ő részüket.

A felkészített kocsonya:


Én nem teszek bele zöldséget, csak vörös- és fokhagymát, fekete borsot, csöves paprikát. És ami a legfontosabb, füstölt húsos csontot is. Régen, amikor még mi magunk is vágtunk disznót, csak füstölt húsból készült a kocsonya. Azért az volt az igazi! Nehezen szoktuk meg, hogy sima húsból legyen. De a füstölt íz nélkül nem tudjuk megenni.

Már fő a kocsonya:

Hozzávalók: 
(10 adaghoz) 

1,5 kg bőrös kocsonyahús (köröm, csülök, bőrke) 
1 kg színhús 
1 kg füstölt húsoscsontos (vagy oldalas, bármi) 
1 nagy fej vöröshagyma 
5-6 gerezd fokhagyma 
1-2 csöves fűszerpaprika 
1-2 csöves erős paprika 
őrölt paprika 
szemes feketebors 
 
6,5 liter víz 

Elkészítése: 

A körmöket, csülköt átnézem, hogy nem maradt-e rajtuk szőr. Megtisztítom őket. A csülköt ketté vágom, ugyanígy a színhúst is, valamint a füstölt dolgokat. Ezután egy megfelelő méretű edényben (legalább 12 literes fazék) hideg vízben felteszem főni. Beleteszem a csöves paprikákat, a szemes borsot, sózom. Amikor felforr, beleteszek 1 púpozott evőkanálnyi őrölt paprikát. Majd egészen kis lángon, éppen csak mozogjon a lé, addig főzöm, amíg a füstölt hús is egészen megpuhul. (Én sosem öntök utána vizet.) Ekkor a húsokat kiszedem, a lébe pedig öntök kb 2 dl hideg vizet, hogy a lében "szállongó" dolgok leülepedjenek az edény aljára. A kocsonyalé tetejéről óvatosan leszedem a zsíros részt. Ezután a kihűlt húsokat 10 db - erre alkalmas - tányérra elosztom. A csontosakat természetesen kicsontozom. 
Amikor ezzel készen vagyok, egy finom szűrőn keresztül szépen, óvatosan rászűröm a levet a húsra. Amikor ezzel megvagyok, hideg helyre teszem őket - nem hűtőbe (én így szoktam:) - és másnap fogyasztható a finom, rezgős kocsonya.

Kitálalva:

Nem használok zselatint, attól megkeményednek a húsok... De ha valaki kevesebb mennyiséget készít kevesebb bőrös húsból, az nyugodtan tegyen bele zselatint.

13 megjegyzés:

  1. Imádom a kocsonyát, csak nekem nem mindegy, hogy milyen húsból készül.

    VálaszTörlés
  2. Mi mindig füstöletlen húsból főztük a kocsonyát, körömből, farokból, csülökből, bőrkével. Aztán mikor Párommal összejöttünk, náluk a kocsonya mindig füstölt körömből és egyéb füstölt húsokból készült, mindig húsvétkor. Először furcsa volt, aztán hozzászoktunk, karácsony-újév táján Anyukám főzte a kocsonyát, - néhány éve már én is készítem -, húsvétkor meg Anyósomnál ettük a füstölt kocsonyát. Direkt jó, hogy Párom nem szegedi, így más tájegység szokásait is megismerhettem a kocsonyában is :).

    VálaszTörlés
  3. Na a lényeget meg elfelejtem, (fejem, mint a szita). Gyönyörű lett a kocsonyád!!! Biztosan isteni finom is! Biztosan örülni fognak a Fiaid. Én nagyon örülnék :)

    VálaszTörlés
  4. Anyukám mindig főzött, rengeteget:) Én még sosem főztem, de nem is nagyon szeretik a gyerekek, magamnak meg nem fogok. Biztos örülnek a fiaid, hogy így ellátod őket.

    VálaszTörlés
  5. nagyon gusztusos

    én teszek bele zöldséget, de menet közben kieszem belőle)))

    VálaszTörlés
  6. Zöldség nélkül, füstöletlen hússal. Ahogy édesanyám csinálta.
    Mert mindig az édesanyák a mérvadók!
    És mi is így adagoljuk! És nagyon megkívántam!
    Nagyon klasszul néz ki!
    Ja, és megy fokhagyma a főzéskor is, de teszek a tányérra is zúzottat, és arra merem a lét!

    VálaszTörlés
  7. Én teszek bele egy kevés zöldséget és csülökből, körömből készítem, mikor kicsit megdermed, a tetejét megszórom egy kevés őrölt paprikával.
    Szép lett a kocsonyád, biztosan finom is.

    VálaszTörlés
  8. Hobbychef, minden a szokásokon múlik:)

    Maria én egy szezonban - decembertől húsvétig - többször főzök, mindannyian nagyon szeretjük:)
    A nagyfiam már előre örült, a kisebbik - gondolom, azóta - innen a blogból megtudta:))

    Trollanyu, küldenék Neked, szívesen...:)

    Málna, egyszer én is megkóstolnám a zöldséggel főzöttet:)

    Seafalcon, persze, hogy anyáink példája, szokása a mérvadó... Én semmi pénzért nem változtatnék azon, amit drága Anyámtól és szép emlékű Nagyanyámtól tanultam:)

    Rózsa, köszönöm:)

    VálaszTörlés
  9. Mi is nagyon szeretjük, bár én szerencsés helyzetben vagyok, mert Anyukám ellát rendesen! :)

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörű lett a kocsonyád!! A kocsonyáról is elmondható - mint a megjegyzésekből is kitűnik - , ahány ház annyi szokás.
    A lényeg, hogy mi is imádjuk a jó kocsonyát, igaz nekem is inkább anyukám főzött én nem gyakran, és tényleg a gyerekeim nem szeretik már.

    VálaszTörlés
  11. Mesi, régen nálunk is úgy volt. Édesanyám főzött kocsonyát az egész családra, jobban mondva négy családra: a két testvéremnek, nekünk és maguknak.

    Wanna, a gyerekeim is szerették a Mama kocsonyáját, aztán az enyémet, és az unokáim is szeretik a "mama" kocsonyáját:))

    VálaszTörlés
  12. Mi is füstöletlen húsból, bokából, fejből, bőrből készítjük mindig , télen disznóvágáskor. A tied is nagyon szép lett:)

    VálaszTörlés
  13. Kati, pedig azt hittem, felétek biztosan füstöltből készítik. De aztán eszembe jutott, Nagyanyám a Felvidékről származott, biztosan onnan hozta a füstöltből készített kocsonya szokását. Másik felmenőim meg sváb származásúak. Hát, nem tudom.:)

    VálaszTörlés