Gyakorlatilag a tegnapi maradékok felhasználásával készült el a mai ebéd. Köztudott, hogy az egészben főtt burgonya, még ha át is sütöttük, másnapra már nem igazán kellemesen fogyasztható el. Éppen ezért gondoltam, hogy francia rakott burgonyát készítek a rántott szelet mellé. Ezt rendhagyó módon most főtt burgonyával követtem el, de ez csak a sütési időt rövidítette le némileg.
Hozzávalók:
(4 személyre)
1 kg burgonya, (nem szétfővős)
2 dl tejszín,
1 dl tej,
2 gerezd fokhagyma,
2 egész tojás
2 evőkanál liszt
5 dkg vaj,
csipet szerecsendió
bors,
só,
Elkészítése:
A burgonyákat vékony karikára szeleteljük és egy kizsírozott tepsiben szépen lerétegezzük. A burgonyák fedjék egymást, mit a tetőcserepek. Sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá szerecsendiót. Addig folytassuk ezt a műveletet, amíg a burgonya elfogy. A tejszínt a tejjel elkeverjük, belereszeljük a fokhagymát. A tojásokat elhabarjuk és belekeverjük a lisztet, majd a tejszínnel simára, palacsinta tészta sűrűségűre keverjük. Ráöntjük a lerakott burgonyára, tetejére vajdarabkákat teszünk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd a burgonyát kb. 40 percig sütjük. Ameddig megpuhul, illetve a teteje pirosodni kezd.
Tálalásnál kockákra vágva adjuk akár köretnek, akár önálló ételnek salátával, az asztalra.
Esetleg reszelhetünk rá sajtot is, akkor még tartalmasabb ételt kapunk.
Nagyon finom ebédetek volt ma!
VálaszTörlésNagyon guszta és jó párosítás. Mellesleg a francia rakott burgonya is főtt burgonyából készül.
VálaszTörlésNagyon guszta, én még sosem ettem ilyen burgonyát, vagyis így elkészítve.
VálaszTörlésMég én sem készítettem francia rakott burgonyát, de a múltkor a tv-paprikán is láttam és már tervbe van véve. Fincsi lehetett együtt a rántott hússal.
VálaszTörlésNagyon szeretem ezt a köretet, a rántott hús, meg bárhol bármikor. Guszta. :)
VálaszTörlésEz az a menü ami jöhetne éjjel-nappal! Rántott hús,burgonya bárhogy!!!!Akárki akármit mond,a rántott hús örök!!!!!!
VálaszTörlésA blogod szuper lett!
Sajnos én sem tudok annyit nézelődni mint szeretnék,mert nagyon kevés időm van!!!!
Jó párosítás! Nagyon sok mindenhez jó ez a köret.
VálaszTörlésNem is gondoltam, hogy így elnyeri a tetszéseteket ez a francia rakott burgonya:))
VálaszTörlésMarisz, így lesz a maradék jól hasznosítva:))
Hobbychef akkor még jól rá is éreztem:))
Kati, egyszer próbáljad ki:)
Maria, nem fogsz csalódni:)
Petra, egészségedre!:)
Mellissina, tudom, hogy nagyon elfoglalt vagy!
Wanna, el is határoztam, hogy máskor is beiktatom ezt a köretet:)
Nagyon guszta így együtt és finom! Ezt a fajta rakott krumplit eddig még nem készítettem , de finom lehet!
VálaszTörlésIgen Éva, finom:)
VálaszTörlés