2012. február 5., vasárnap

Kacsa narancsos mártással.

Egy nagyon szép kacsát sikerült kedvező áron vásárolnunk. Nagyon szépen megsült a cserépben és nem is nagyon esett össze. Kétféle képpen készítettem el: hagyományosan (párolt káposzta, tört burgonya) és egy hirtelen ötlettől vezérelve narancsos mártással. Ma a narancsos variációt fogyasztottuk el ebédre.
Máskor, ha veszek is kacsát, általában kacsaszárnytő az, ami elérhető áron van. Abból narancsosat készíteni, hát, elég nevetséges, sőt eléggé sznob is lenne:)

Hozzávalók: 
(4 személyre)

1 kg bőrös kacsamell
 só 


Az öntethez: 


4 narancs
2 evőkanál cukor

1 csipet gyömbér, vagy egy pici reszelve
1 dl bianko balzsamecet
1 evőkanál liszt
só,

 bors

Elkészítése: 



A kacsamellek bőrét bevagdossuk, majd sóval jól be dörzsöljük. Beletesszük az előre beáztatott agyagedénybe, és lassú tűzön szép pirosra sütjük. Közben a narancsmártáshoz  meghámozzuk vékonyan a narancsokat, vagy lereszeljük a héjukat  és  kifacsarjuk 2-nek a levét, kettőt pedig cikkekre szedünk. Egy lábasban felolvasztjuk a cukrot, és mikor pirulni kezd, óvatosan  felöntjük a balzsamecettel. Hozzáadjuk a narancshéjat, a narancslevet, a narancs gerezdeket, a gyömbért és  addig főzzük, amíg a narancsgerezdek megpuhulnak. Ekkor egy kis edényben keverjük a lisztet simára egy kevés vízzel, majd folyamatos keverés közben  sűrítsük be vele a mártást. Ha kész, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
(Készíthetjük lisztes habarás helyett 1 evőkanál étkezési keményítővel is.)
 A kész kacsamellet  a narancsmártással tálaljuk.


1 adag szénhidráttartalma: 16,8 gramm



14 megjegyzés:

  1. Kérni szerettem volna mert olyan guszta és még így ilyen mártással nem ettem. De azt mondod elfogyott? Akkor egészségetekre!

    VálaszTörlés
  2. A kacsa és a narancs szuper együtt! Én narancslében pároltam. De ez a mártás remek ötlet. Nagyon tetszik. Kár, hogy most én sem jutok kacsához, de előbb-utóbb ezt meg fogom kóstolni. Köszönöm az ötletet!!!!

    VálaszTörlés
  3. Hmmm... csak nyelek nagyokat. Nagyon jól néz ki!
    De azon a mondatodon, hogy szárnytőt narancs mártással... háát, Én is nagyon jól mulattam. :))))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki az a napszínű mártás a kacsasült mellett! Én imádom a narancsot is, a kacsáét is, így jöhet együtt is a kettő!

    VálaszTörlés
  5. Kacsa, narancs, hmm hát ez nem semmi! Szuper!

    VálaszTörlés
  6. Szerintem nagyon szuper párosítás:) A narancs mártásod színe pedig csodás:)

    VálaszTörlés
  7. Nekem nagyon tetszik a narancs mártás, vittem a receptet, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  8. Hobbychef, te találod érdekes párosításnak?! Pedig azt hittem, ha valaki, te már ettél életedben többször is ilyet, sőt ilyenebbet:))

    Évikém sajnos:( Mivel még nem ettünk ilyet, csak 1-1 adagot készítettem belőle. De majd leközelebb küldök:)

    Marika, szívesen:)

    Gabriella, de nem? Azért ha már kissé menő a kaja, a hozzávaló is legyen méltó hozzá:)

    Teller-Cake, köszönöm:)

    Lilla, köszönöm:)

    Trollanyu, köszönöm:) A színe szép, az íze is finom...:)

    Rózsa, örülök, hogy megtetszett.

    Petra, köszönöm:)

    VálaszTörlés
  9. Roza,imádom a kacsát,és nem beszélve a narancsmártásról,biztos elkészítem,viszem a receptet.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszta lett és biztos finom volt!:)

    VálaszTörlés
  11. A párolt káposztást és a narancs mártásost is nagyon tudnám szeretni :)

    VálaszTörlés
  12. Mellissina drágám, vigyed csak:) Egészségedre!:)

    Maryebbem nagyon finom volt:)

    Panna, kis telhetetlen!:))

    VálaszTörlés