2013. január 3., csütörtök

Lencse leves

Hozzávalók:
(4 személyre)

20 dkg lencse
1,5 evőkanálnyi étolaj
2 dkg liszt
1-2 szál sárgarépa
1-2 szál petrezselyemgyökér
kis fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só,
babérlevél
őrölt paprika

Elkészítése:

Az átválogatott lencsét előző este langyos vízben beáztatjuk, így hamarabb megfő. (Ha nem áztatjuk be, se fő túlságosan sokáig.) Másnap 2 , 5 liter vízben feltesszük főni. Beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a babérlevelet. (Ha lehetőségünk van rá, tegyünk bele valami füstölt húst, esetleg szalonnabőrt.) Amikor megfőtt, az olajból-lisztből zsemleszínű rántást készítünk, beletesszük a pirospaprikát és berántjuk vele a levest.
Csipetkét adhatunk bele, tejföllel, ecettel ízesíthetjük.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ez a lencseleves, bár én eddig csak főzeléknek készítettem. Most is elsején azt ettünk. Boldog békés új évet kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  2. Nálam is ez volt az újévi menü. Hipp-hopp el is fogyott, olyan finom édes volt a sárgarépa :D

    VálaszTörlés
  3. Éva, mivel az unokákkal kezdtük az új esztendőt, rájuk tekintettel készült csak leves:)

    Panna, lehet, egy helyen vásároltuk a sárgarépát?:)

    VálaszTörlés