2014. június 28., szombat

Vargabéles as. Stíriai metélt

 Hozzávalók: 

1 cs. leveles vajastészta, v. élesztős leveles vajastészta (eredetileg réteslap, de én azt nem szeretem) 
15 dkg cérnametélt 
40 dkg túró 
mazsola 
rumaroma 
1 jó kanál tejföl 
2 db tojás 
3 ek. cukor 
2 cs. vanília 
reszelt citromhéj 
+1 tojás a tetejét megkenni 

Elkészítése: 

A mazsolát rumaromás langyos vízben kicsit megáztatom. 
A tésztát forrásban lévő sós vízbe teszem és kifőzöm. (Elég csak félkészre főzni, még lesz ideje a sütés alkalmával puhulni.) Leszűröm, majd hideg vízzel is leöblítem és hagyom kihűlni. 
A túrót villával összetöröm, ráteszem a két tojás sárgáját, a vaníliát, a cukrot, a tejfölt, a rumaromás mazsolát, majd az egészet szép simára keverem. A tojások fehérjét pár csepp citromlével kemény habbá verem és azt is a túrós krémhez keverem. Ekkor hozzákeverem a kifőzött tésztát. 

A kinyújtott leveles tésztát egy nagyobb és egy kisebb darabra vágom úgy, hogy a nagyobb darab a 20x28 cm-es tepsi alját és a két hosszabb oldalát bélelje ki. 
Beleöntöm a túrós/tésztás keveréket, a leveles tésztát, ha túlér a tölteléken, ráhajtom. Végül ráteszem a kisebb lap tésztát, ezzel zárom le a tepsit. Megkenem felvert tojással, majd az előmelegített, kb. 180 fokos sütőbe teszem és kb. 35-40 percig sütöm. Ekkor kiveszem a sütőből, hagyom kicsit hűlni. 

 Megszórom porcukorral és kockákra vágva tálalom.

 (Horváth Ilona szakácskönyve alapján)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehet! Nem is tudom hogy miért de én még nem csináltam ezt a süteményt!

    VálaszTörlés
  2. Miért jobb, mint a rétesből? Ez az eredeti?

    VálaszTörlés
  3. Éva, én is most csináltam másodszor:)

    Ani, a réteslap töredezik, a leveles meg nem. Könnyebb vele bánni. Szeleteléskor is szebb lesz. hát ezért:)

    VálaszTörlés
  4. ez valahogy nálam is kimaradt eddig :(
    pedig biztosan szeretném!!

    VálaszTörlés
  5. Szerintem szeretnéd, Andi!:)

    VálaszTörlés