2021. július 24., szombat

Sajtos rúd

Ma tartjuk az általános iskolai 50 éves osztálytalálkozónkat. Én egy tál sajtosrudat viszek. Nagyon meleg van, nem tudom, hűtő lesz-e?



Hozzávalók:
(12 adaghoz)

125 gramm vaj
125 gramm zsír
150 gramm reszelt sajt
1 evőkanál só
500 gramm liszt
2 deciliter tejföl
2 darab tojás
ízlés szerint reszelt sajt (a tetejére)

Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 20 perc

Elkészítés:

A zsírt és a vajat pici darabokra vagdossuk vagy tépkedjük és a tálba tesszük. Hozzá adjuk a lisztet, és elmorzsoljuk úgy, hogy zsemlemorzsa jellegű állagot kapjunk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sót, elkeverjük, végül a tojást és a tejfölt is beletesszük, és tésztává gyúrjuk. Alaposan becsomagoljuk, és hideg helyen pihentetjük legalább három órát, de inkább egy éjszakát. Amikor sütni készülünk, előmelegítjük a sütőt 220 fokosra. Kivesszük a hűtőből a tésztát, hagyjuk kicsit felengedni, majd ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval minél vékonyabb szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a forró sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.

2021. július 20., kedd

Pirított csirkemell-csíkok tejszínes gombával, szarvacska tésztával




Hozzávalók:
(2 személyre)

40 dkg csirkemell-filé (2 fél db)
25 dkg gomba
5 dkg vöröshagyma
1 dl kókusz tejszín (lehet sima is)
4 ek. étolaj
frissen őrölt bors
petrezselyemzöld
2 ek. szójaszósz
25-30 dkg szarvacska tészta

Elkészítése:

A hagymát félfőre vágjuk (először ketté vágjuk, majd keresztben szeleteljük fel) és 2 ek. étolajon, kissé megsózva, fedő alatt párolni kezdjük. Közben a gombát felszeleteljük. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, rátesszük a gombát. Kissé megsózzuk, borsozzuk és készre főzzük. Amikor elkészül, ráöntünk a kókusz tejszínt, egyet forralunk rajta és rádobjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Elkeverjük és melegen tartjuk. 

Egy serpenyőben, kb. 2 ek. étolajon pirítani kezdjük a csíkokra vágott csirkemell filét.  Csak akkor sózzuk meg, amikor már elfőtte a keletkezett levet és színe is kezdett lenni. Mielőtt megsóznánk, tegyük rá a szójaszószt, lehet, hogy nem is kíván utána sót a hús.
A húst is melegen tartjuk.

A szarvacska tésztát a tasakon lévő utasítás szerint megfőzzük, egy pár csepp olajat szórunk rá, hogy tálalásig ne ragadjon össze.

Ezután tálalunk. Adhatunk hozzá salátát, esetleg kovászos uborkát, ki hogyan szereti.