2013. március 21., csütörtök

Rakott krumpli

Én legjobban úgy szeretem a rakott krumplit, hogy semmi extra (kolbász, virsli, vagy bármi) nincs benne. Csak a krumpli, a tojás, a tejföl. Nálunk mindig így volt. Ha egy kicsit gazdagabban készítettem, azt már máshonnan tanultam.
Ami sajnos lemaradt a képről: finom, friss fejes salátával fogyasztottuk:))

Hozzávalók:
( 4 személyre)

1,5 kg krumpli
15 db tojás
1 nagy doboz tejföl
1,5 dl étolaj 

bors
zsír a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:

A krumplit és a tojásokat egy lábasban, sós vízben megfőzöm. A tojásokat természetesen hamarabb kiveszem és hideg vízbe teszem. Amikor megfőtt a krumpli, hagyom hűlni, majd leszedem a héját. Ugyanígy a tojásokat is megtisztítom. A tejfölt összekeverem az étolajjal és jól felmelegítem.

Egy megfelelő méretű tepsit kikenek jól zsírral és a a  krumplit elkezdem bele szeletelni, vékony szeletekben. Egy rétegnyi krumplira (sózom, borsozom) egy réteg főtt tojás kerül, amit a tojás szeletelővel vágok fel. Majd  ismét krumpli, tojás, só, bors, tejföl, és ugyanígy, míg elfogynak a hozzá valók. Az utolsó réteg krumpli legyen. A tetejét megkenem tejföllel.

Mehet a 200 fokos sütőbe, addig sütöm, míg a tetején a tejföl kicsit megpirul. 
Frissen tálalom, mellé vagy savanyúságot, vagy fejes salátát adok.
Ha szeretnétek szépen szeletelhetővé tenni, amikor össze van rakva, +1 kis pohár tejfölt keverjetek el egy tojással, 1 evőkanál liszttel, kevés tejjel (besamel-szerű legyen) és azt öntsétek a krumplira 


4 megjegyzés:

  1. Nálunk sem kerül bele semmi plusz, esetleg a házi tej tetejéről leszedett tejszín, vagy néhány evőkanál jó zsíros tej:)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk mindig kolbászos volt, a család is így szereti, de nekem nagyon ízlik a te változatod is, csak legyen rajta sok tejföl:)

    VálaszTörlés
  3. Épp a múlt héten volt nálunk is.
    Én egy idő óta besamelt főzök és még ahhoz keverek tejfölt, úgy is nagyon finom.

    VálaszTörlés
  4. Kati, Erzsike, Marisz, akkor megállapíthatjuk, hogy szeretjük a rakott krumplit!:)

    VálaszTörlés