2013. július 27., szombat

Kocsmatojás

Úgy látszik, rám jött a savanyíthatnék:)) Reggel már eltettem két 5 l-es üveg kovászos uborkát, aztán eszembe jutott, hogy Péter fiamnak ígérgetem már egy ideje, hogy készítek kocsmatojást. Mert jött egyszer, hogy feltétlenül szerezzem meg a receptjét, mert csomó amerikai filmben van olyan jelenet, hogy ilyen tojást esznek, a kocsmában. Mondtam, rossz nem lehet, és min. három helyről (nosalty.hu/recept/ecetes-tojas és kolisgurman.blogspot, ill. a blog.xfree.hu) összeválogattam a magam verzióját:)


Hozzávalók: 
(4 főre) 

(A már javított recept!)

20 db keményre főtt tojás 
7 dl víz 
3 dl almaecet 
1 fej  fokhagyma 
6 babérlevél 
1 ek. borókabogyó (kb. 6 szem) 
1ek. mustármag 
1 ek. koriandermag 
6 ek. cukor 
1 ek. egész bors 
6 kk. só 
10 nagy fej vöröshagyma  

Elkészítése: 

A tojásokat keményre főzzük, majd annyira hagyjuk kihűlni, hogy megpucolhassuk őket. 
Kiválasztunk egy olyan befőttes üveget, amiben a tojások kényelmesen elférnek és marad hely a páclének is. Én 2 db 1, 7 dl-es üveget választottam. (Bőven elférnek:) 
A vizet minden egyéb hozzávalóval (kivéve az ecetet, a tojást, a fokhagymát és a vöröshagymát) feltesszük főni, és felforraljuk. Utána beleöntjük az ecetet. 
Az üvegünkbe beletesszük a tojásokat, a fokhagymát, rászeljük a vöröshagymát, majd felöntjük a még forró fűszeres lével és lezárjuk. 
Szoba hőmérsékletűre hűtjük, és felhasználásig hűtőben tartjuk. 
4-5 nap múlva fogyasztható. 



Majd beszámolok róla, milyen volt, hátha rajtunk kívül is van még valaki, aki szívesen megkóstolná, mert még nem ismerte ezt a finomságot.

9 megjegyzés:

  1. Kíváncsi vagyok, milyen lesz, várom majd a beszámolódat! :)

    VálaszTörlés
  2. Én is készitettem már ilyen pácolt tojást tárkonyosan húsvétra, de jó lenne egy nyári változat is:)
    Tetszik a nneve, igy még nem hallottam:)

    VálaszTörlés
  3. Nekem ez tetszett legjobban:)) Persze, hogy beszámolok!:) Mondjuk, holnapután!:)

    VálaszTörlés
  4. Felidézve a savanyú tojáslevest, nem lehet rossz íze! :)

    VálaszTörlés
  5. Soha nem is hallottam róla, de csakis finom lehet! Elolvastam az utólagos beszámolót is. Akkor a recept, ami itt van, már az átírt változat?

    VálaszTörlés
  6. MJ, neked is tudom ajánlani...:)

    Sedith, igen, a recept már javított...:) Tényleg nagyon finom!:)

    VálaszTörlés
  7. Jó pap is holtig tanul...
    Így a 6. x-en túl a Te jóvoltodból én is megtudhattam, milyen az a kocsmatojás. És ki is fogom próbálni, csak tojást kell hozzá gyűjtenem.

    VálaszTörlés
  8. Marisz, csak ismételni tudom önmagamat: nagyon finom, próbáljad ki:)

    VálaszTörlés
  9. Kipróbálom én is, mert nem ismertem ezt a receptet.

    VálaszTörlés