2014. június 20., péntek

Kelt meggyes lepény

Hozzávalók: 

50 dkg liszt 
2 tojás sárgája 
1 cs. szárított élesztő 
5 dkg olvasztott vaj 
4-5 dl langyos tej 
4 dkg kristálycukor 
só 


Tetejére 0,5 kg kimagozott, lecukrozott meggy, vagy 1 üveg kimagozott meggybefőtt.

Elkészítése: 

A lisztet megsózom belekeverem a kristálycukrot, az élesztőt, közepébe mélyedést készítek, oda beleütöm a 2 tojás sárgáját, és apránként adagolva a langyos tejet, fakanállal jó egyneműre-simára dagasztom a tésztát. 
Ekkor még hozzáöntöm az olvasztott vajat, és addig dagasztom, míg a külseje szép fényes-hólyagos nem lesz. 
Melegített fedővel letakarom, langyos helyen 45 percig kelesztem. Amikor megkelt, fakanállal jól átverem, kizsírozott tepsibe öntöm, tetejét megszórom a levétől leszűrt gyümölccsel és még 20 percig kelni hagyom. Közben előmelegítem a sütőt. Közepes lángon jó fél órát, 40 percet sütöm. Akkor van készen, amikor a teteje szépen megpirult, a beleszúrt tűre pedig már nem ragad a tészta. 
Kockákra vágva tálalom. 


2 megjegyzés:

  1. A meggyes nálunk is sláger télen-nyáron!Mi is nagyon szeretjük a kelt meggyes lepényt.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk az unokák a keltet annyira szeretik, hogy csak jó sok cukorral a tetején is jó, csak legyen!:)

    VálaszTörlés