2014. február 28., péntek

Kolbásszal töltött szűzpecsenye, cserépben sütve

A kisült és pihenő töltött szűzpecsenye:
Szeletelésre készen:
Tálalva:
Megjegyzésem:
Mire észbe kaptam, hogy nem készült kép a kitálalt szűzpecsenyéről, sajnos, már csak kevésbé szép szeletek voltak, a végéről:( De így jár az ember, amikor a család ott várja a fogást:)

2014. február 23., vasárnap

Csurgatott fánk (churros)

Bizony, eltelt egy hét úgy, hogy semmi bejegyzés nem született a blogomban...
Pedig nagyon (túlságosan is!) mozgalmas héten vagyunk túl. Többek között a fiatalabb fiaméknak volt egy balesete.
A kismenyem került kórházba, műteni kellett belső vérzés miatt és el kellett távolítani a lépét.
Hála az égnek, hamar hazaengedték, de ez "csak" annak köszönhető, hogy szoptatós kismama.
Itthon azért sokkal jobban javulgat. Azt hiszem, a gyerekek is erőt adnak neki.
Ma voltak beteglátogatók, babalátogatók, meglátogattak bennünket a többi unokák is:)
Csurgatott fánkot sütöttem, hogy meg tudjuk kínálni az érkezőket.
Hozzávalók:

2 dl víz
10 dkg zsír
20 dkg liszt
5 egész tojás

A sütéshez étolaj.

Elkészítése:

Egy nagyobb fazékban felforraljuk a vizet és hozzáadjuk a zsírt. Ha a zsír elolvadt, egyszerre öntsük bele a lisztet és fakanállal addig kavargatjuk, amíg összeáll. A tűzről levéve még forrón adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Mindegyik tojással külön-külön jól keverjük el, legjobb a kézi robotgéppel.

Felmelegítjük az olajat és elkészítjük a fahéjas cukrot, hogy lecsöpögtetés után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat. Csillagformájú véget teszünk a habzsákra.
(Kép: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/)
Beletöltjük a masszát és szépen kinyomkodjuk a forró olajba. Hamar sül. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá önteteket, mártogatni.

2014. február 16., vasárnap

Joghurtban pácolt pulykanyak sütve, burgonyával, gyermekláncfű salátával

Eredetileg levesnek vettem elő a pulykanyakat. Mivel egyedül vagyok itthon, nem volt kedvem levest is főzni. Így kigondoltam, hogy joghurtban, fokhagymával, borssal, csípős curryvel megpácolt pulykanyakat megsütöm. A tepsiben lévő nyakra a joghurtos pácot is ráöntöttem. Fólia alatt, közepes hőmérsékleten, puhulásig sütöttem.
Utána levettem a fóliát, hogy megpiruljon kicsit. Kb. félidőben négybe vágott burgonyát tettem mellé, ami vele együtt sült meg. Gyermekláncfű salátát készítettem hozzá.
Desszertnek pedig tököt sütöttem.

2014. február 15., szombat

2014. február 12., szerda

Krumpligulyás

Szerintem akkor a legcélszerűbb krumpligulyást készíteni, ha kevés hús van otthon...
Hozzávalók:

kb. 30 dkg sertéshús
1 fej vöröshagyma
2-3 ek. étolaj

bors
babérlevél
1 ek. őrölt paprika
1 ek. paradicsompüré
1 kg burgonya
20 dkg tészta

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát a felforrósított étolajon megsózva, fedő alatt üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk az apró kockákra vágott húst és erős lángon addig pirítjuk, amíg kifehéredik és levet enged. Ekkor hozzáadunk 1 ek-nyi őrölt paprikát, 1 ek paradicsompürét, borsot, babérlevelet, felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi és kb. 3/4 puhulásig főzzük. Ekkor hozzáadjuk az összedarabolt burgonyát, majd amikor már majdnem egészen megpuhul, beledobjuk a tésztát is. Ha kevés lenne a víz, pótoljuk.
Savanyúsággal, tejföllel lehet kínálni.

2014. február 11., kedd

Tojásos nokedli tyúkhúr salátával.

A tojásos nokedli - gondolom - különösebb magyarázatot nem kíván.
A tyúkhúr saláta talán annál inkább.
Fiatal, zsenge tyúkhúrt szedjünk. Az hiszem, most csak olyat találunk:) Szedjük a dúsabb, hegyéhez közelebb lévő 5-6 cm-es kis részt. Alaposan mossuk meg, majd ugyanolyan salátalevet készítsünk, mint a fejes salátának. Tálaláskor csak belemártjuk egy pillanatra a tyúkhúrt és máris tálaljuk. Nem áztatjuk a lében, ugyanúgy, mint a fejes salátát sem. Finom, ropogós, így tél vége felé kifejezetten jólesik egy kis zöldet enni.
 Egyébként olvashatunk a tyúkhúr mindenféle gyógyhatásáról is, engem éppenséggel egyik sem vezérelt, de egyik ellen sincs kifogásom:)
Egyszer már használtam tyúkhúrt, akkor tésztára szórtam rá.
A következő, amit készíteni fogok, a gyermekláncfű zsenge levele lesz. Lehet vegyesen a tyúkhúrral is.

2014. február 8., szombat

Rizsfelfújt

 Hozzávalók:

24 dkg rizs
1 l. tej
2 dl víz
4 egész tojás
20 dkg cukor
2 kávéskanál liszt
4 dkg vaj
reszelt citromhéj
vaníliás cukor
10 dkg mazsola
csipetnyi só

Elkészítése:

A tejbe beleöntjük a vizet, a cukor felét, a vaníliás cukrot, a csipetnyi sót és felforraljuk. Amikor forr, beleöntjük  rizst és kevergetve addig főzzük, amíg újra felforr. Ekkor lefedve takarékon működő sütőbe helyezzük. Kevergetni szükségtelen, addig maradjon a sütőben, amíg a rizs a tejet mind magába szívja.
Közben kikeverjük a tojások sárgáját a cukor másik felével és a szoba hőmérsékletű vajjal, majd belekeverjük a lisztet. Amikor a rizs egy kicsit hűlt, hozzákeverjük a tojássárgákat, végül a kemény habbá vert  tojásfehérjét. Kizsírozott, zsemlemorzsával megszórt, kb. 25x35 cm-es tepsibe öntjük. A tetejét is megszórjuk zsemlemorzsával és sütőbe téve mintegy 35-40 perc alatt megsütjük. Tetejét porcukorral megszórjuk.
Kockákra vágva, vanília sodóval, málnaszörppel, bármilyen lekvárral, csokiszósszal tálaljuk.

2014. február 5., szerda

Kicsi Zsozsókám és a hóember:)

Tegnap délután a szép napsütésben hóembert építettünk. A teraszon. Az udvaron a Wolfi nem hagyott békén bennünket...
Zsozsókának nem csak a hóember élete első hóembere, de a hógolyó is élete első hógolyója!:) Reménykedem, lesz még számtalan havas tele kicsi gyöngyömnek!:)

2014. február 4., kedd

Rizses hús házi vágott vegyes savanyúsággal

Egy fajta rizses hús már van a blogon, de az pörköltesen készült. Ez pedig zöldségekkel, borsóval, és fehéren.
Hozzávalók:

kb. 60 db sertéshús, kockákra vágva
1 fej vöröshagyma
2-3 ek. étolaj
bors 
2 db sárgarépa
1 db petrezselyem
1 db krumpli
10 dkg zöldborsó
20 dkg rizs
2 ek. étolaj
petrezselyemzöld

Elkészítése:

A finomra vágott vöröshagymát 2-3 ek. étolajon, enyhén megsózva, fedő alatt üvegesre párolom. Hozzáadom a húst és nagy lángon, gyakran megkeverve addig pirítom, amíg levet ereszt, illetve ezt a levet el is fővi. Ekkor hozzáadom a feldarabolt zöldségeket, burgonyát, zöldborsót, sózom, borsozom, kis ideig pirítom, majd beleöntöm a 2 ek. étolajon megpirított és dupla mennyiségű vízzel felengedett rizst. Felforralom, majd takaréklángon működő sütőbe teszem, ahol addig marad, amíg a hús megpuhul és a rizs is elkészül. Tálaláskor megszórhatjuk finomra vágott petrezselyemzölddel (nekem  nem volt).
Most vágott vegyes savanyúsággal tálaltam.
 Ezt a vágott vegyes savanyúságot én tettem el... Érdekessége, hogy vékonyra szeletelt birsalma is van benne. Nagyon finom, ahogy a savanyúságlé átjárta. Legközelebb is teszek a savanyúságba.


2014. február 2., vasárnap

Rántott szelet és rántott karfiol tejfeles-hagymás burgonyasalátával, babapiskótás cseresznyés lepény

Rántott szelet és rántott karfiol volt az ebédünk, tejfeles-hagymás burgonyasalátával.
Desszertnek pedig babapiskótás cseresznyés lepényt sütöttem.
Délután babalátogatóba jöttek a Tesóm és az Unokahúgomék, legyen mivel megkínálni őket.
Finom sütemény:)

2014. február 1., szombat

A tél örömei

Kicsi unokám Zsozsóka  a hét elején kapott egy szánkót. De eddig nem volt még alkalom, hogy kipróbálja, lebetegedett:( Mára már elég jól volt ahhoz, hogy szánkóztatni lehessen. És ez volt élete első szánkózása:)
Indulásra készen:
Annyira tetszett neki a dolog, hogy hangosan kacagott, amikor apukája elindult a szánkó előtt:)
Sokáig nem maradhattak kint, mert még elég csúnyán köhög. Visszaértek az udvarba, ott még Wolfival lehetett kicsit játszani.