2014. szeptember 4., csütörtök

Mézes-rozmaringos-fokhagymás pácban pácolt tengeri tőkehal-filé tócsnival, kissé átpirított szőlőszemekkel.

 Hozzávalók: 
(1 személyre)

1 db tengeri tőkehal-filé
1 tk. fokhagymás olaj
1 tk. rozmaringos olaj
1 tk. méz
1 ek. citromlé 

őrölt bors 
 Elkészítése: 

A hozzávalókkal bedörzsölöm a halszelet mindkét oldalát, majd lehetőség szerint minél tovább állni hagyom. Felforrósítok egy teflon serpenyőt, de olajat nem teszek bele, hiszem a hal olajban pácolódott. Beleteszem először a bőrös felével lefelé és pár percig sütöm, majd megfordítom. Ezt az oldalát is pár percig sütöm, majd kiveszem és melegen tartom.

Ha van maradék tócsni massza, akkor egy tócsnit sütök a visszamaradt olajban. Ha nincs, akkor kitalálok más köretet, pl. párolt rizst.
Kb. 5 dkg szőlőt megmosok, leitatom róla a vizet és a visszamaradt olajban szépen átforgatom, majd tálalok. 
Tálalásnál bőven megszórom vágott koriander levelekkel, esetleg petrezselyem zölddel. 
Citromkarikákkal díszítem.
Ha nem lenne kéznél tőkehal-filé, akkor kifilézhetünk 1 db közepes nagyságú hekk törzset, vigyázva, hogy a gerinc kivétele után a törzs széthajtható legyen. Így kapunk egy szép db filét (az enyém is így készült:)
1 adag szénhidrát tartalma 38 , 65 gramm.
Tócsni nélkül 14 , 25 gramm.

3 megjegyzés:

  1. Roza az ünnepi ebéded mellé nagyon boldog névnapot szeretnék kívánni /amennyiben ma ünnepled a névnapodat/.
    Sok-sok puszi neked és még sok ilyen receptet tégy fel:-)))

    VálaszTörlés
  2. Isten éltessen kedves Roza, finom ebéded volt :-)

    VálaszTörlés
  3. Anikó, Katalin, köszönöm szépen!:)
    Ezzel ünnepeltem meg magamat...:)

    VálaszTörlés