Hozzávalók:
2 db másfél cm vastag "körbe szelet" kenyér
35 dkg liszt
2 tojás
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
1 ek olaj
Elkészítése:
Én általában apró kockákra vágott kenyeret használok. Egy serpenyőben kevés olajon minden oldalát szép aranybarnára pirítom és félreteszem.
A szokásos módon elkészítem a nokedli-tésztát, teszek bele borsot és frissen vágott petrezselyem zöldet (télen szárítottat). Végül beleforgatom a megpirított zsemlekockákat, majd lobogva forró sós vízbe szaggatva megfőzöm. A gombócokat kanállal alakítom, (nem esek kétségbe, ha nem tökéletesen gombóc alakú:) ha feljöttek a víz tetejére, mérsékelem a hőmérsékletet, lassú tűzön főzöm, időnként egy tűt beleszúrva ellenőrzöm, hogy a közepe is átfőtt-e. Amikor kiszedtem a vízből, tálalásig letakarva a forró vizes edényen hagyom, hogy a saját gőzében biztosan átfőjön.
Vadas húsokhoz és szalontüdőhöz a legmegfelelőbb köret.
Én ugyan el szoktam készíteni csak a szalontüdő mártásával (a képen az látszik alatta), ha nincs tüdő. Így is nagyon finom.
8 megjegyzés:
Nem ettem még ilyet,de megkóstolnám,biztos finom.
Nem nehéz elkészíteni. Vadashoz és szalontüdőhöz szokták készíteni.
Én szinte teljesen így készítem csak a tésztában a bors, és a petrezselyemzöld az eltérés, de van, hogy én is rakok bele :) Én zöldséglevesbe is szoktam főzni, nagyon finom levesbetétként is!
Én nem is hallottam még róla, de biztosan nagyon finom! Ki fogom próbálni!
Én sem ettem még ilyet, de nagyon jól néz ki.
Lányok, aki még nem evett zsemlegombócot, bátran próbálja ki:)
Tényleg finom, vadashoz a knédlit jobban szeretjük, de a zsemlegombóc igazából a kiemelkedő második helyen van nálam :) Jó ötlet zöldséglevesbe főzni!
Vicuska, egyetértek:) Ámbár, én meg knédlit nem is ettem még...
Megjegyzés küldése