2011. augusztus 21., vasárnap

Egyben sült bőrös sertéscomb burgonyával, almás tepsis muffin

Egyben sült bőrös sertéscomb:
Hozzávalók:

1 kg bőrös sertéscomb
bors
fokhagyma


Köretnek:

sós vízben főtt, cikkekre vágott burgonya

Elkészítése:

Az egyben sült húsokat legjobban cserépben (római tál) szeretem megsütni. A cserepet legalább 1 órával korábban beáztatom hideg vízben, mint ahogy használni szeretném.
A sertéscombot jól besózom, borsozom, vékony szelet fokhagymával megtűzdelem. Beleteszem a cserépbe, lefedem. A sütőt csak akkor gyújtom be, amikor a cserép már benne van. Nagy lángon, legalább jó 1 órát sütöm, akkor megnézem, hogy nem kell-e esetleg alá folyadék, mennyire puhult, nem kell-e megfordítani. Folyadék ritkán kell pótlásnak. (Ha mégis kell, kevés forró vizet öntsünk hozzá, hideg víztől elrepedhet a cserép.) Amennyiben elég piros-puha, akkor kiveszem a cserépből. Pihentetem keveset, majd tálalom.
Tepsiben gyakorlatilag ugyan így sütöm, de akkor öntök alá egy kis fehér bort, vagy sört, kb. 1 dl-t és kevés zsírt, vagy olajat, hogy ne ragadjon le a hús. Alufóliával lefedem. Ez esetben viszonylag többször megnézem, forgatom, pótolom a folyadékot. Süthetjük még lábasban is, fent a lángon. (Ha valakinek nem lenne sütője.) Ez esetben tart a sütés tán legtovább, ez esetben kell többször pótolni a folyadékot. De úgy is meg lehet sütni. Édesanyám pl. semmi pénzért nem tette volna be a sütőbe...  Sajnos, akkor még nem foglalkoztam vele, hogy vajon miért? Mára meg már késő, nem tudom megkérdezni Őt:(
Tepsiben sült almás muffin:



Hozzávalók:
(20x25 cm-es tepsibe)

Száraz hozzávalók:

25 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor
1/4 kávéskanál őrölt fahéj 

Nedves hozzávalók:

2 db nagyobb alma nagy lyukú reszelőn lereszelve
1 db tojás
0,5 dl étolaj
1 kis doboz kefir

Egy tálban összekeverjük a száraz, egy másikban a nedves hozzávalókat, majd a kettőt összevegyítjük és simára keverjük. Mindig a folyékonyat keverjük a szárazhoz!
A tepsit kizsírozzuk-lisztezzük és beleöntjük a masszát.
Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten addig sütjük, míg szépen felemelkedik a sütemény, és a teteje szép világos-barna lesz.
Tetejét porcukorral megszórjuk. 

8 megjegyzés:

María írta...

Ezek nagyon jól néznek ki, szívesen megkóstolnám mindkettőt! Ha választani kéne, mégis inkább azt a gyönyörű húst választanám :D!!

María írta...

Roza, biztos nem láttad a múltkor a bosszankodom-nál írtam, hogy a gasztroblogok.hu oldalon fönn van a Te blogod is, csak a linkjüket kell kitenni, és kivastagítják a neved a főoldalukon (én írtam egy e-mailt, hogy kitettem a linket,/ csak a gasztrobox linkjéről jutott eszembe, hogy Te meg arra panaszkodtál)

mellissina2 írta...

Roza!
Megyek ebédre,vagy vacsorára!!
Finom lehet ez a "muffin"! Megsütöm amint hideg lesz!!

trollanyu írta...

Isteni finomságokat készítettél:) Nekem mindkettő jöhetne, nagyon jól néznek ki.

Roza írta...

Köszönöm, Lányok:))

Maria, köszönöm az információt... Látod, én meg nem is tudtam róla:))

Petra írta...

Hű, de guszta! Ezt az ebédet szívesen végigettem volna. :)))

Kati írta...

Én mindkettőből kérnék.:)

Roza írta...

Gyertek Mindnyájan, csapunk egy jó kis bulit:)) És ilyeneket készítünk és eszünk:))
(Aztán majd fogyózunk:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...