2011. november 29., kedd

Mézeskalács

Azzal kell kezdenem, hogy tegnap előtt - mint említettem is - begyúrtam a mézes tésztáját azzal, hogy tegnap megsütöm... Aztán  ezt csináltam, azt csináltam, mindenfélét csináltam, a mézes tészta még csak eszembe sem jutott:( Csak valamikor este. Kínomban csak nevettem magamon. Nem az volt a problémám, hogy baja lenne a tésztának, mert az pár napot is jól kibír a hűtőben, hanem, hogy pont azért szerettem volna tegnap sütögetni, mert nem kellett főznöm... Este már nem álltam neki a sütögetésnek, ma viszont hajnali negyed 4-kor felébredtem, fel is keltem és szépen nekiálltam és megsütöttem a sütiket. Délután meg majd megdíszítem őket.
Így jár az, akinek a feje szita:) Vagy mégis csak fel kell iratnom a Cavintont...:)

Egyenlőre egy tepsi kisült mézesről a kép:


A süteményt Nosalty receptje alapján, egy kis változtatással készítettem el már tavaly is. Ez bevált, ez marad:)
Itt már megdíszítve, már ahogy tőlem telt.
Hozzávalók: 

Tésztához: 

60 dkg liszt 
10 dkg kristálycukor 
2 teáskanál szódabikarbóna 
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék 
3 tojás 
5 dkg vaj 
15 dkg méz 
1 cs. vaníliás cukor 

díszítéshez: 

12 dkg kristálycukor 
1 tojásfehérje 

Elkészítése: 

A vajat, a mézet és a cukrot gőz fölött összeolvasztom, majd hagyom kihűlni. Ha kihűlt, hozzáteszem az összes többi hozzávalót és jól összedolgozom. Ezután a tésztát fóliába csomagolom legalább egy napig hűvös helyen pihentetem. 

A pihentetés után a tésztát, enyhén lisztezett nyújtódeszkán, kb. 2 mm vastagságúra kinyújtom és különféle formákat szaggatok belőle. 
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, tojás sárgájával megkenem, majd 200 fokra előmelegített sütőbe téve, 5-7 perc alatt megsütöm. Általában a színét figyelem, és amikor szép aranysárga, akkor van készen. 

A díszítéshez a cukrot és a tojásfehérjét habbá verjük és egy alkalmas eszköz segítségével (kinek mi válik be, ki kell tapasztalni: nylon zacskó egy apró lyukkal, habzsák mini lyukú véggel, vagy egy kis ecset) tetszés szerinti mintákat rajzolunk a mézeskalácsokra. 
Ha úgy érezzük, nem megy az irókázás, a tojásfehérjés habot egy ecsettel a süteményre kenjük, úgy is szépen mutat.

10 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Az a jó, hogy a mézes tésztája hidegben eláll . Az enyém 3 napot volt a hűtőben :)

Éva írta...

Ne is foglalkozzál vele, nem süti ki helyetted úgy sem senki ráérsz nem? Hosszú még a nap lámpafénynél is lehet dekorálni a sütiket!:-))

Roza írta...

Gondaanyu, akkor meg vagyok nyugodva:)

Éva, ez így igaz:)

Beus írta...

Roza,

nagyon szépek lettek a mézeseid!
Ezeket öröm dekorálni :) És megenni...

Vicuska írta...

Nekem olyan mézes receptem van, amit direkt előre kell begyúrni, 1-től 3 napig áll el a hűtőben, akár minden nap süthetsz egy adagot belőle :D Szerintem csak javít az állagán a hidegen pihentetés. most jön a munka java, a díszítés :) Kiscsizma formát még nem láttam, a többi ismerős!

María írta...

Van az úgy, hogy az ember fejéből kiesnek a dolgok. De nagyon szépek lettek a kis mézeseid. Biztos nagy öröm lesz az Unokáknak :)!

Rózsa írta...

Nagyon ügyes voltál, látom mind szépen kisült, egészben maradt, még azok a vékony hegyei is.

wanna írta...

Szépek a mézesek, a díszítés már csak szórakozás :)

Gabriella írta...

Aranyosak a mézeseid > és gondolom a díszítéssel nagyon csinik lettek! Az unokák pedig hétvégén biztos nagyon fognak neki örülni, majd jóízűen befalatozzák. :)
Én is készülök mézest sütni valamikor a közeljövőben > remélem az enyém is ilyen szép lesz, mint a Tied!

marisz57 írta...

Nagyon tetszenek a mézes süteményeid! A dekorálása is szép. És biztos finom is!

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...