2011. november 12., szombat

Tejfölös harcsapaprikás túrós csuszával, tepertővel.

Tegnap a havi nagybevásárlás ügyén a városban töltöttük az időt és költöttük a pénzt!:) Cél a halas volt, ahol időnként finom ízű pontyot szoktunk vásárolni. Az ablakban a szemembe ötlik egy papír, hogy valaminek 500 Ft kg-ja. Mondom a páromnak, hogy valami 500 Ft, bármi is az, vegyünk!:) Bementünk az üzletbe és nem más, mint nagy kedvencem, a törpeharcsa került 500 Ft-ba. Kérdés sem volt, hogy veszünk!:) Kértünk is 2 kg-ot, az árus kedves volt, mert igyekezett nagyocskákat válogatni. Mentegetőzött, hogy ezeknek nem vállalják a tisztítását... (A pontyot és az egyéb (nagy) halakat ingyen tisztítják.) Mondtam, nem baj, imádom tisztítani a jó kis bökős törpéket:)) A pontyot megtisztították, aztán mikor hazaérkeztünk, neki lehetett állni a 22 db 12-16 cm hosszú törpeharcsa megtisztításának. Besóztuk őket, majd amíg elpakoltunk, ők szépen -  nem túlságosan állatbarát módon - "kínjukban" lecsiszatolták egymásról a nyálkát. Párom hősiesen segített. Ő vagdosta le a csontvágó ollóval a tüskéket, én bontogattam őket. Mit mondjak, eltartott egy darabig.
Ezek után nem volt kérdéses, hogy ma készítek tejfölös harcsapaprikást túrós csuszával.

Azelőtt, ha eljártunk horgászni, nem igen hoztuk haza a törpeharcsákat. Egy párat talán, javítandó az ízével a halászlét. aztán egyszer az egyik tónál odahozott a tulaj egy vödröt, hogy ne dobjuk vissza a törpéket, hanem rakjuk abba a vödörbe... Mi minden további nélkül ezt tettük volna, de az illető szószátyár lévén lelkesen elmesélte, hogy ő bizony a törpéből harcsapaprikást készít és hogy valami isteni finom... Párommal összenéztünk, aztán tessék-lássék gyűjtögettük az illetőnek a törpéket, a többit viszont hazahoztuk. Onnantól mi is nagy lelkesen készítjük ebből az aprócska halból a finom harcsapaprikást:)

Néhány hozzávaló között egy egész - tisztított - törpe:)


A feldarabolt társaság:


(Egyébként szálkátlan, finom húsú halacska. Még kirántva is nagyon finom, de egy családnak bizony egy 2 kg-nyi mennyiség nem sok. Viszont 500 Ft volt kg-ja. Nagy testvérének, az afrikai szürkeharcsának 1.600,-. Hát én inkább összeböködtetem magamat a törpével, semmint annyi pénzt kiadjak egy halért, aminek 1/3-a a feje. És 2 kg-osnál kisebbet nem érdemes venni. Szóval, na!:)

A kisütött tepertő:


A túrós csusza:


És a tejfölös harcsapaprikás túrós csuszával, tepertővel:


És a recept:
(Legjobban Liza receptje hasonlít az enyémhez, ezt teszem közzé.)

Hozzávalók:

1 kg harcsafilé
30 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
2 paprika
1 paradicsom
1 ek törött paprika
kevés erőspaprika (vagy erős pirosarany)
1 kis pohár tejföl (1,75 dl)
1 ek liszt

a túróscsuszához:

50 dkg csuszatészta
50 dkg túró
4 púpos ek tejföl

Elkészítése:

A harcsát megtisztítom, fejét levágom. A gerincnél végigvágva lefejtem a húst (filézem), majd  kb. 3x3 cm-es kockára felszelem és besózom. 

A füstöltszalonnát felaprítom és zsírjára sütöm. Kiszedem a pörcöt a zsírból, fele zsíron üvegesre pirítom a felkockázott vöröshagymát. A paprikát és paradicsomot is apró kockára darabolom, a hagymához adom, tovább pirítom, párolom. 

Lehúzva a tűzről belekeverem a törött paprikákat, visszarakom a tűzre és felöntöm egy pohárnyi vízzel. Sózom, borsozom és 10 percig párolom, majd belerakom a halszeleteket és együtt tovább párolom. Ha kell levét után pótolom.  

Mikor a hal kész (10-15 perc) kiszedem és a visszamaradt pörköltalapot behabarom. De előtte  leveszem a tűzről és kézimixerrel kicsit pürésítem, ami igazán sima, krémessé teszi a paprikás alapot. 
A tejfölt, lisztet simára keverem egy kevés vízzel, kiegyenlítem egy kis pörköltlével és állandóan kevergetve az alaphoz adom. 
Együtt összeforralom. Végül a  halszeleteket visszarakom.

Közben elkészítem a túrós csuszát. 
A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben kifőzöm, majd leszűröm, tálba rakom és a maradék szalonnazsírral meglocsolom. 
A túrót villával összetöröm, hozzákeverem a tejfölt, sózom egy kicsit (vigyázva, mert a pörc is sós!) és én ezt mikróban összemelegítem. 
Végül összekeverem a tésztával és a pörccel.
A harcsapaprikással együtt tálalom, tejföllel meglocsolom.

7 megjegyzés:

María írta...

Hú, ez isteni étel lehetett!! Szívesen betársultam volna ebédelni :)! Régebben Legnagyobbikom is hozott haza, de újabban nem tud fogni. Nem tudom mi lehet az oka, pedig nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni!!

Éva írta...

Te vagy a második blog ahol halat látok . Nagyon guszta így a tésztával még eddig nem ettem halat, de már hallottam hogy nagyon finom így!

Petra írta...

Rendkívül finom étel megint! A törpeharcsa pucolását azonban nem irigyelem. :)

Hobbychef írta...

Isteni finom lehetett. Bár srác koromban én is pecáztam, s fogtam törpeharcsát is, már nagyon rég nem volt hozzá szerencsém. Ezért a pénzért én is szívesen megtöltöttem volna vele a mélyhűtőt, bár a pucolás elég macerás.

trollanyu írta...

Hát nagyon ügyesek vagytok, hogy ennyi munkát bevállaltatok:) Szuperül hangzik ez a menü:)

Roza írta...

Tudjátok, ez a valamit valamiért elve:))

Trollanyu - sajnos - most Neked van talán a legkisebb esélyed, hogy kipróbáljad, de ha egyszer lesz, ne mulasszad el!

Roza írta...

Éva, igaz én nagyon szeretek mindenfajta halat, de el sem tudom képzelni, hogy valaki még sosem evett... Miért ez a nagy ellenszenv?:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...