2012. június 30., szombat

Tegnap végre eszembe jutott,

hogy elkészítsem mára és holnapra a gyümölcslevest. Így kellően összeérnek az ízek és kellően hideg lesz a leves. 
Meggy, őszibarack, alma és narancs az összetevői.
Másodiknak rántott hekket készítettem, hozzá petrezselymes burgonyát és finom kovászos uborkát ettünk mellé.
A párom külön kérésére még sütöttem egy kis tepsi cukros pitét is:))
Ugyanis napok óta abban a tévhitben vagyok, hogy egy nappal több van... Már csütörtökön az hittem, hogy péntek van, tegnap azt, hogy szombat és ma, hogy vasárnap:)) Éppen indultam a konyhába, mert ha vasárnap van, sütök egy kis sütit... Közben ráeszméltem, hogy még nincs vasárnap, a páromnak viszont megtetszett az ötlet... Hiába mondtam, hogy nem szép dolog ilyen szénhidrát-dús finomságokat kérni, mikor tudja, hogy igyekszem ezeket elkerülni. Ha mégis, akkor a vasárnap legyen az, amikor van süti. A héten már volt tészta, sőt! Tegnap vacsorára tejberizst kért a párom:( És ki az a fakír, aki ilyesminek teljes mértékben ellen tud állni?! De azért ráálltam, hogy egy kis tepsi pitét sütök. Negyed kg lisztből. És megígértettem a párommal, hogy szorgalmasan eszegeti, hogy nekem kevesebb jusson:)) Hát, így történt:))

2012. június 29., péntek

Leves halászlé kockából, tejszínes-babragus fusili

Néha nehéz kitalálni, mi is legyen az ebéd. Ilyenkor ízesítem pl. a burgonyapüré levest halászlé kockával. Mert levesnek lenni muszáj:)

Másodiknak tejszínes-babragus fusilit készítettem. A napokban mondták a tv-ben, hogy a piros bab egészséges. No, uccu! Van is itthon, találjunk ki valamit belőle:)

Hozzávalók:

1 dob piros kidney-bab
1 fej vöröshagyma
3-4 ek. étolaj
1 db paradicsom
15 dkg darált hús

bors
őrölt kömény
kakukkfű
petrezselyemzöld
25 dkg fusili
2 dl főzőtejszín

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát a kockára vágott, lehéjazott paradicsommal a felforrósított étolajon, kissé megsózva, fedő alatt puhára párolom. Hozzáadom a darált húst, borsozom, kevés köményt szórok rá.
Tovább párolom, míg a hús a levét el nem főtte. Ekkor a lecsepegtetett piros babot hozzáadom, mint ahogy a tejszínt is. Megszórom kakukkfűvel, petrezselyemzölddel és egyet rottyantom. Ekkor adom hozzá a közben kifőzött fusilit.
Tálaláskor még kevés petrezselyemzöldet szórok rá.

2012. június 27., szerda

Banános tepsis palacsinta.

Ma ebédre még volt tegnapról babgulyás,

 mellé sütöttem egy - nálunk tepsis palacsintának nevezett - banános tejes pitét.
Végül is bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni, de az itthon lévő banánok olyan ütemben kezdtek el megérni, sőt túlérni, hogy inkább friss gyümölcs helyett most ezt választottam.
Az alaprecept itt található.

2012. június 25., hétfő

Hagymaleves, zöldborsós tokány galuskával

Ez volt a mai ebéd:)
A zöldborsós tokány  receptje innen származik.
Ebéd  után leszedtem a meggyet. Nem elég, hogy az idén nagyon kevés termett, még több, mint a fele rossz is volt:(
Édesanyámtól tanult recept alapján teszem el télire.

Meggy  nyersen - télire

5 kg kimagozott meggyet elkeverek 1 kg cukorral, vagy édesítőszerrel, 1 evőkanál ecettel és 1 mokkáskanál nátrium benzoáttal. Jól összekeverem, hűvös helyen tartom másnapig, közben többször megkeverem. Másnap üvegekbe töltöm, lezárom és a kamrába teszem.
A megmaradt édes meggylevet szörpként fogyaszthatjuk.

2012. június 24., vasárnap

Diane csirke, vaníliapuding

A recept eredetije  itt   található!
Már készítettem Trollanyu receptjei közül anno egy halas ételt és akkor is nagyon ízlett. Ez az étel is elnyerte a tetszésemet. Nem bonyolult, nem drága, nincsenek benne elérhetetlen alapanyagok.
Mint ő, én is módosítottam egy keveset: a konyakot kihagytam belőle. Ennek alapvetően egyszerű oka van, nem tartunk itthon - egy kis sütőrumon kívül - más égetett szeszt:))

Hozzávalók:
(4 személyre)

4 csirkemell filé

bors
2-3 shalotta hagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl csirkeleves
2 ek. Dijoni mustár
1 ek. Worchestershire szósz
1,5 dl tejszín
2 tk. citromlé
a tálaláshoz petrezselyem

Köretnek sült burgonya

Elkészítése:

A csirkemell filéket sóztam és borsoztam, vaj és olaj keverékén egy serpenyőben 2-3 percig elősütöttem. Majd egy olajjal megszórt tepsire fektettem őket és 180 fokos sütőben megsütöttem. Vigyázva, hogy ki ne száradjanak. Az apróra vágott hagymát a vaj és olaj keverékén megfuttattam, hozzáadtam az összezúzott fokhagymát, felöntöttem a csirkelevessel, hozzáadtam a mustárt, a szószt és pár percig forraltam az egészet.
Ekkor hozzáadtam a tejszínt, amitől szépen besűrűsödött a szószom. De ha sűrűbb szószt szeretnénk, 1-2  teáskanál keményítőt is használhatunk. 5-8 percig kevergetve forraltam, míg a folyadék a felére sűrűsödött be. Ekkor levettem a tűzről és hozzáadtam a citromlevet és az aprított petrezselymet. Szükség szerint még lehet sózni, borsozni, esetleg mustárt tenni bele. Nagyon finom íze lesz a szósznak.
Tálaláskor a szószt a megsült csirkemell filére mertem és sült burgonyával tálaltam.

Desszertnek - mert a szénhidrátra ügyelni kell:) - vaníliapudingot készítettem.
Pár szem cseresznyével és kevéske tejszínhabbal díszítettem, ez a finom, hideg desszertet:))

2012. június 23., szombat

Palóc gulyás, gyümölcsrizs

Nem tehetek róla, imádom a palóc gulyást:) Igazából mindenféle gulyásokat nagyon szeretek:)) A párom pl. nem értékeli annyira. Valamiért - főleg a sima gulyásnál - nem tud mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy nem leves és nem pörkölt. Legalább is ezt szokta mondani:)) Én viszont egyébként is szeretem a leves-féléket. Legyen az tartalmas leves, vagy gulyás:)
A finom hideg gyümölcsrizs kifejezetten jólesett a leves után:)

2012. június 22., péntek

A grillcsirkének nem szeretjük a mellehúsát...

Vacsorára csirkés salátát készítettem belőle. Így sokkal finomabb volt:)
Tettem bele:

csirkemellet
újhagymát,
céklát
sárgarépát
almát
narancsot
paradicsomot,
savanyú uborkát
kefirt
balzsamecetet
borsot
sót

2012. június 18., hétfő

Tegnap itt voltak a

Fiaim, Zsófika és Lackó, meg Bence. Mire elkészültem az ebéddel, már csak képeket készíteni nem volt időm:(
De tyúkhúsleves volt sok zöldséggel, a benne főtt húsokkal, cérnametélttel, rántott szelet szték burgonyával, tartármártással és leveles-vajas tésztából készítettem túrós rétest.
Mára maradt egy kis leves, hús és zöldség is,
másodiknak rántott karfiolt sütöttem petrezselymes burgonyával,
hozzá fejes salátát készítettem.
Pár szelet a leveles-vajas tésztából készített túrós rétesemből:

2012. június 10., vasárnap

Szülinapi ebédet készítettem ma.

A páromnak tegnap volt a születésnapja. Szokásunk szerint a legközelebbi vasárnapon - tehát ma - volt az ünnepi ebéd.
Ami állt: palacsinta-metéltes sertés ragulevesből


Steak sült burgonyával, párolt zöldborsóval, hozzá fejes saláta:
(Itt található a recept, ami alapján elkészítettem a sztéket)
Göngyölt szűzérme petrezselymes-tejszínes mártásban, hozzá szintén sült burgonya.
(A receptet még 1979-ben, egy bécsi rokonlátogatásom alkalmával írtam le. Nekem Anna Zornberg készítette el ezt az ételt és nagyon ízlett!:) 

 (Erre ma nem is került sor, nem tudtunk enni belőle. Majd holnap.)
Desszertnek pedig mákos piskóta mascarpone krémmel, meggyszósszal töltve.
(Itt található a recept, ami az alapja volt a süteménynek. A krémbe természetesen nem tettem mákot.)

2012. június 9., szombat

Egy könnyű, nyári vacsora.

Kellemetlen volt a hőség ma. Tegnap is egy könnyű saláta vacsoránk volt, a párom ismétlést kért:)
Igaz, az ilyen salátákat szinte nem is lehet kétszer ugyanúgy elkészíteni, de a mai is igazán finomra sikeredett.
Került bele:
újhagyma-szár,
alma,
retek,
uborka,
sárgarépa,
keménytojás,
 fehér sajt
füstölt trappista
balzsamecet
snidling
paradicsom
bors
kefír
Lereszelve, legyalulva, hűtőben állni hagyva:)

Borsóleves, kapros-túrós palacsinta



2012. június 5., kedd

Rozamisu

Az nyilvánvaló volt, hogy ebédre a kedvenc palóc gulyásomat készítem el, de hogy mi legyen a második, arra több lehetőség is felmerült. A túrós tésztához nem volt túró... Illetve megromlott:( A dejós tésztához a dejó hiányzott:( Nézelődtem egy keveset, rátaláltam 12 db maradék babapiskótára... Találtam még mascarponet is, de azért egy sima hétköznapot és a szénhidrát-szegény diétámat nem találtam eléggé alkalmasnak egy Tiramisuhoz... Amit én készítettem, nagyon távoli ismerőse csak a Tiramisunak, de mivel akkor találtam ki, úgy gondoltam, el is nevezem... így született meg a Rozamisu. Éppen megfelel arra, hogy egy tartalmas leves után egy kis desszertet fogyasszunk. Esetemben - lehetőség szerint - kevés szénhidráttal. Van úgy az ember(lánya), hogy nem elég a gyümölcs, illetve mást kíván, de korlátozott számban állnak rendelkezésére az alapanyagok:)
Hozzávalók: 
(4 adaghoz) 

6 dl tej 
1 cs. vaníliás pudingpor 
10 dkg kr. cukornak megfelelő édesítőszer 
12 db babapiskóta 
1 dl édesített feketekávé 
pár csepp keserű mandula aroma 
5 dkg étcsokoládé-forgács a tetejére 

Elkészítése: 

A tejből 5 dl-t az édesítőszerrel feltesszük forrni. 
A pudingport az 1 dl tejjel simára keverjük, majd amikor a tej forrni kezd, hozzáöntjük és sűrűre főzzük. A tűzről levesszük és félre tesszük. 
Előkészítünk 4 db üvegtálkát. 
Az édesített, mandulaaromás feketekávéban megmártjuk egyenként a babapiskótákat, és 1,5 db-ot a tálka aljára helyezünk. Erre kanalazzuk a puding 1/8 részét. Megint 1,5 db megmártott piskóta, majd a maradék puding. 
Hűtőbe tesszük. 
Fogyasztás előtt csokoládé forgácsokkal díszítjük. 
Tejszínhabbal tálaljuk. 


1 adag szénhidráttartalma: 16 g 

Akinek nem szükséges bármilyen diétát is tartania, ebből a mennyiségből 2 adagot készíthet.

2012. június 4., hétfő

Paradicsom ivólé, párolt hús zöldségekkel, fejes saláta

Az elmúlt időszakban egy picit lazítottam a szénhidrát-szegény diétámon. Nem történt még semmi baj, de a súlyom megállt. Azt hittem, már elég lesz csak úgy "ránézésre" fogyasztani az ételeket. Hát nem. Itt a tojásos nokedli-fejes saláta szezonja. Nos ezzel aztán aboszolut vigyázni kell. Mától megint méregetek, számolgatok.
Sok munkám van a kialakult cukorértékemben és a -22 kg-ban ahhoz, hogy ne figyeljek oda a továbbiakban.

Ezért a mai ebédem (2 dl) finom paradicsom ivólé zellerzölddel,


Párolt darált hús párolt zöldbabbal és -zöldborsóval, (só, bors, szójaszósz)
Hozzávalók:
(1 személyre)

10 dkg darált hús
5 dkg zöldborsó
10 dkg zöldbab
5 dkg paradicsom
2 dkg újhagyma zöld
3-4 evőkanál étolaj
1-2 evőkanál szójaszósz
bors


és finom fejes saláta volt.
Az ebéd szénhidráttartalma 32 gramm.

2012. június 3., vasárnap

Összefoglaló az esküvőről.

Lehet, hogy kissé hosszú lesz, de itt már nem szeretném még részleteire szedni:) 


Szóval, az úgy volt, hogy a lányos házhoz lettem szállítva.
Nemsokára megérkezett a fényképésztől a menyasszony és a vőlegény... A szavam is elállt - pedig ilyen ritkán fordul elő velem -, olyan szépek voltak:) Zsófikámnak gyönyörűséges volt a ruhája. Képen már láttam, de pl. az a sok rávarrt gyöngy ott nem is látszott. Nagyon előnyös volt, alig látszott, hogy áldott állapotban van. Fátyol helyett egy fejdísz volt a hajában, de kifogástalan volt. Szép magas teremtés, a hosszú ruhában még magasabbnak látszott:) Nagyon tetszett nekem:)) És hát Péterem!:) Az én kicsi fiam!:) Az inge, a mellénye, a nyakkendője és a díszzsebkendő olyan színű volt, mint Zsófika ruhája. Egy magában csíkos, majdnem fekete öltönnyel. A mellény mintás volt, mint ahogy a nyakkendő is, de nagyon passzoltak egymáshoz. (Lacimmal választottak. Márpedig ő nagyon jó ízléssel bír!:) Zsófikát kicsit kioldottuk, leült pihenni. (Picurkánk izgett-mozgott:) Nagymama hatalmas boldogsággal szemlélte unokáit-lányát-vejét és nagy szeretettel ölelgette meg Péteremet is. Közben megérkeztek a "koszorús fiúk(?)" (szerintem vőfélyek), a koszorús lányok párjai. (A koszorúslányok 3-an voltak, kettő a Zsófika két húga és egy barátnő.


 A fiatalemberek mindjárt be lettek fogva: ház elé asztal, székek, poharak, italok, pogácsa és süti levitele, vendégek fogadása. Ekkor a nagymamával mi is lementünk, ugyanúgy a koszorús lányok is. Mi a nagymamával ücsörögtünk, a fiatalok sürögtek-forogtak:) Az érkezőkkel ittunk egy-egy mézes "páleszt"...:) 
Aztán az események sűrűsödni kezdtek. 




A kis szütyő, amit tőlem kapott Zsófika:


Mindeközben Péteremet elvitték a lakásukba, ott volt Lacifiam az ikrekkel (akik olyan kis elegánsak voltak, hogy a vőlegényt a sárga irigység csapkodta:)), az apjuk és a hivatásos vőfély, aki aztán nagy hozzáértéssel, szórakoztatóan és kifogástalanul levezényelte az egész ceremóniát. Délután 4-től hajnali 4-ig. Még ott volt a Péterem tanúja, a násznagy is. Egy kedves kollégája személyében. 




Zsófikám tanúja a legjobb barátnéja volt, ő is ott sürgött-forgott már. 
Közeledett a 4 óra, lejött a két örömszülő is. Az örömapa sötét öltönyben, csinos ing-nyakkendő. Az örömanya valami csodás, igen alkalmi ruhában, és színben hozzá illő cipő-táska-ékszerek.
Egyszer csak rázendített az ott várakozó zenekar: érkezett a vőlegény!:)


 Zsófika eközben a lépcsőházban várakozott sorára:)) 
A környező erkélyeken-ablakokban a kíváncsi szomszédok élvezhették a lánykérés eseményeit:) 
Mit mondjak, felejthetetlen volt:) A vőfély egy pillanat alatt megtudta, ki kihez tartozik, milyen minőségében van jelen, elrendezte ki hova álljon, aztán belekezdett. Elmondta, hogyan is történt, hogy Péter "idáig" jutott. Elbúcsúztatta apjától (aki majdnem zokogott), testvéreitől, tőlem (nem sírtam), mert hogy elmegy szerencsét próbálni (mint a legkisebb királyfi:) abban a reményben, hogy neki adják Zsófika királykisasszony kezét:) 
Fel is tette a kérdést az örömszülőknek, hogy a Péterről felvázolt kép alapján nekik adják-e elsőszülött leányuk kacsóját:) Miután rövid (kb. 2 mp) gondolkodási időt kértek, igent mondtak. Apja kivezette Zsófikát, hogy ország-világ láthassa, nem akármilyen lányt ad, ennek a szintén nem akármilyen fiúnak:)) 



Zsófika is el lett búcsúztatva szüleitől, testvéreitől, nagymamájától, tán még a szomszédok is meg lettek említve és végre Péterem átadhatta a csodaszép, élő virágból készült, kis színes menyasszonyi csokrot. A zenekar tust húzott, a vőfély sorba állította a násznépet, és nem kevés utat megtéve (ugyanis a Pünkösdi fesztivál, a gyereknap és az évi szokásos kerékpáros verseny, a Gemenc Nagydíj miatt a fél város le volt zárva, ezáltal mi csak a másik felében közlekedhettünk) eljutottunk a házasságkötés színhelyére. Az anyakönyvvezető már várta a házasulandókat (sajnos, igéretükkel ellentétbe nem kaptak széket a fiatalok, de Zsófikám rendületlenül mosolygott).




 Mindenki helyet foglalt, kezdetét vette egy szokványos ceremónia. Viszont szavalat helyett egy mesemondó kislány érkezett, aki egy csodás székely mesét mondott el, ízes székely beszéddel (Zsófika családjának vannak székely szálaik, amire büszkék is), és arról szólt, hogy hiába a pénz, a gazdagság, ha az ember magányos, és mennyivel boldogabb lehet az, akinek szerető párján, gyermekein, munkáján kívül más egyebe nem nagyon van. Nagyon szép volt. 

Utána a szertartás keretében egy szép formájú üveg kehelybe öntöttek barna és sárga homokot, jelképezvén, hogy most már szétválaszthatatlanul össze fognak tartozni.



 A fiatal pár elbúcsúzott a szülőktől, Zsófika az anyai nagyanyjától is (a másik már nem él). Egy-egy csodás szál sárga rózsát kaptunk.


Aztán, nincs az a szertartás, ami egyszer véget ne érne, úgyhogy pezsgővel koccintottunk és jókívánságainkat fejeztük ki az ifjú párnak, a násznép fel volt kérve, hogy mindezt majd odakint tegyék meg. Kivonultunk, Zsófikám első dolga volt, hogy lerúgta (nem kissé diszkréten:)) a cipőjét és a gratulációkat mezítlábasan fogadta.


 De a hosszú ruhának meg van az az előnye, hogy ebből szinte senki nem vett észre semmit. 
Miután mindenki a színük elé járult, megint szépen sorba álltunk,  és átvonultunk a lagzi helyszínére. Ebben a formában ez sem volt közel:)) 
Mire odaértünk, szerintem az egész násznép úgy, ahogy volt, jól elfáradt:) Ott helyes felszolgáló személyzet várt bennünket röviditalokkal, pogácsával. A vőfély itt is kitett magáért, nagyon szórakoztató volt, kár, hogy azt nem tudom elmesélni, miket mondott. Aztán mielőtt bevonulhattunk volna, itt történt meg a következő nagy esemény, Zsófikám eldobta a csokrát. 


Ez még annyira nem lehet szokás, mert a lányokat úgy kellett odanoszogatni:)) Aztán repült a csokor, egy fiatal lány boldog sikongatással kapta el!:)) Bementünk, a zenészek rákezdtek egy nagyon szép keringőre, az ifjú pár megnyitotta a táncot. Annyira szépen táncoltak, hogy csak na!:) 
(Ez a kép nem akkor készült, itt a Gyertyafény-keringőre táncolnak éjfél tájban.)
 Zsófikámat  az apósa  kérte le.  Péterem pedig az anyósát kérte táncra. Engem pedig a nászuram:) Aztán mindenki csatlakozott és táncoltunk egyet. A tánc végén az asztalokat foglaltuk el. Nagyon szépen volt a terem díszítve.
U alakban voltak felállítva az asztalok. Ültetési rend is volt. A főasztalnál ült az ifjú pár és az örömszülők. 


Az ifjú férj oldalára esőleg az ő rokonsága és barátai, másik oldalon a menyasszony rokonsága és barátai. A 100 meghívottból szerintem 98 egészen bizonyos, hogy ott volt:) 
Mindenki elfoglalhatta a helyét, ahol az ültető kártya mellett egy szép kis mézeskalács szív volt az ifjú pár emlék-ajándéka.

Nemsokára elérkezett a vacsora ideje, mikor is a vőfély jött be mindig a legelső tállal, amit a fiataloknak tett le, de előtte jópofa adomákkal nevettetve meg a násznépet:)) 
A menü a következő volt:

Tyúkhúsleves cérnametélttel, sok zöldséggel és a benne főtt húsokkal. 
Sertéspörkölt galuskával, káposzta saláta. 
Vegyes tál: rántott gomba, rántott karfiol, rántott sajt, rántott szelet, rántott máj, sült hús, fasírtgolyók, cigánypecsenye, cordon bleu, még valami hús, de még eszembe sem jut:)) 
Köretnek tört petrezselymes burgonya, rizs, újabb káposztasaláta és tartármártás. 


Minden annyira házias volt, hogy egészen meg voltam lepve. Üdítők hada, vörös bor, fehér bor, rozé, sör, ezen kívül ha valaki mást szeretett volna inni, a pálinkától a likőrökön át a gyomorkeserűig és a pezsgőig minden rendelkezésre állt. Abból lehetett kérni, de nem volt az asztalra kirakva. 

Vegyes édes aprósütemények, pogácsa, a gyönyörűséges grillázs és a 3 emeletes esküvői torta, ami 4 féle ízű tortából állt. Ezekből nem fogyasztottam, de volt ott epres, csokis, citromos és mogyorós is. 





A fiatalok között az a szokás, ha valamelyiküknek az esküvője van és ugye ott vannak mindnyájan, direkt figyelik, hogy a vőlegény mikor emeli a szájához a kanalat. Ekkor elkezdenek a tányérokkal-kanalakkal csörömpölni, hangosan kiabálva, hogy "csókot!" Az ifjú pár pedig feláll és megcsókolja egymást.


 Mondjuk a vacsora folyamán kb. 50-szer. De mese nincs, ezt mindig így csinálták és ezután is így fogják, egymás kárára:)) 

A vacsora végeztével  aztán tánc-tánc-tánc kivilágos virradatig:) Az utolsó vendégek reggel 6 óra magasságában hagyták kiseperni magukat, az ifjú párral egyetemben. 



Így volt, szép volt, igaz volt!:)) 



Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...