2015. április 10., péntek

Currys-zöldséges pulykaragu Lajos Maritól

A Szakácsmustra 9. fordulójára Fűszermánia Gabi azt a feladatot adta, főzzünk Lajos Maritól valamit. Lelkes kutakodásba kezdtem, kedvelem Lajos Mari főztjeit-sültjeit-sütijeit. Vannak tőle megjelentetett kiadványaim is, nem is kevés. De az egyszerűbb utat, az internetet választottam.
Sütemény eleve szóba sem jöhetett, mindenképpen a húsos ételek közül kerestem ki egy kedvemre valót.

Currys-zöldséges pulykaragu mellett döntöttem.

Hozzávalók:
(4 személyre)

600 g kicsontozott pulyka- vagy báránycomb
2 ek. Worcester- vagy szójaszósz
2 csokor újhagyma
200 g apró szemű sampinyon gomba
400 g zsenge sárgarépa
2+2 ek. olaj
1 ek. rizsliszt
1 kk. csípős curry
12-15 szem koriander
1 dl száraz fehérbor

rózsabors
A körethez:

1 tyúkhúsleveskocka
200 g kerek szemű rizs
200 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
1 csokor petrezselyem
2-3 szál majoránna
Elkészítése:

1. A húst megmossuk, szárazra törölgetjük, apróra felkockázzuk. Meghintjük a Worcester- vagy szójaszósszal, két villával alaposan összekeverjük, majd lefedjük, és fél órát (vagy többet) a hűtőszekrényben pihentetjük.

2. Közben megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket. Az újhagymát (10 cm zöldjével együtt) és a gombát vékony szeletekre, a sárgarépát rézsútos karikákra vágjuk.

3. A körethez felforralunk 5 dl vizet a leveskockával, beleszórjuk a rizst, lefedjük, és mikrohullámú vagy hagyományos sütőben, 180 °C-on puhára pároljuk (20-25 perc).
4. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, beledobjuk a húst, és élénk tűzön, két favillával folyamatosan keverve aranybarnára pirítjuk. Meghintjük a rizsliszttel, a curryvel  és a durvára tört vagy őrölt korianderrel, majd aláöntjük a bort, ízlés szerint sóval, frissen őrölt rózsaborssal fűszerezzük, és éppen csak összeforraljuk. Fedő alatt melegen tartjuk.

5. A maradék 2 ek. felforrósított olajban 1 percig pirítjuk a hagymát, azután hozzáadjuk a sárgarépát, gombát és a zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, mérsékelt tűzön 8-10 percig, saját levében-gőzében puha-ropogósra pároljuk.

6. A zöldségraguhoz adjuk a rizst és a finomra vágott petrezselymet, lazán összekeverjük, nem túl mély tálba szedjük (vagy a serpenyőben hagyjuk), végül a tetejére halmozzuk a currys húsragut. Petrezselyem- vagy friss majoránnalevélkékkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Tippek:

– Készíthetjük sertéscombból, csirkemellből is.

7 megjegyzés:

csipike írta...

Hmmm ez nagyon jól néz ki. Pont ma vettem meg a legújabb újságot, telis tele van finomsággal.

angelaah91 írta...

looks so tasty, cant wait to try this too

- www.angelaah91.blogspot.nl

Roza írta...

Csipike, biztosan találsz kedvedre valót!:)

Angela, thank you!:)

Katalin írta...

De guszta, ez is szép tavaszi színű :-)
Én is elkészültem a Verusnak szánt menüsorral :-) A tiéd nagyon szép volt.....

Roza írta...

Köszönöm Katalin!
Biztos vagyok benne, hogy a Tiéd nem kevésbé lesz guszta!

MJ írta...

Szeretem a curryt s mégis alig használjuk. Szívesen megkóstoltam volna ezt a remeket. :) Kellemes hétvégét!

Roza írta...

Köszönöm, kedves MJ., viszont Nektek is!

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...