2015. január 31., szombat

Pácolt-sült csirkecomb almás-burgonyás tócsnival, házi savanyúsággal

A pácolt csirkecomb gyakorlatilag a megszokott recept szerint készült. Talán annyi változtatást eszközöltem, hogy őrölt gyömbért és 1 ek. fekete melaszt is tettem a joghurtos pácba.
Szénhidráttartalma: 150,2 gramm/ 9 comb. 1 comb ch tartalma: 16.7 gramm

Az almás-burgonyás tócsni fele-fele arányban készült almából és burgonyából. Egyébként a recept szerint jártam el.
A megadott mennyiségből 9 db tócsni készült. 1 db ch. tartalma = 23,7 gramm

A házi savanyúság a káposztával töltött paprika volt. Most kezdtük meg és nagyon ízlett mindenkinek.
1 db paprika ch. tartalma kb. 2,6 gramm.
A tányéron látható étel ch tartalma: 43 gramm

2015. január 30., péntek

Túró rudi torta - ismét

Arról írtam, hogy Zsozsóka születésnapján, amit szeptember 6-án tartottunk meg, az első Túró Rudi torta mindenkinek nagyon ízlett. Utána karácsonykor is azt kértek és most is, amikor Zsuzsi menyem ünnepli a születésnapját.
Egyenlőre csak ennyit tudok mutatni a tortából, ugyanis még a tortakarikában van, abban került szállításra.
Azt meg még nem tudom, hogy a szülinapi partyn lesz-e lehetőségem a megkezdett tortát is lefényképezni. A gyertyás tortát Zsuzsi unokaöccse, aki cukrászatban dolgozik, fogja készíttetni és hozni.

2015. január 29., csütörtök

Szecsuáni csípős csirke párolt rizzsel

Tegnap közvetlen ebéd után bementem a városba, Annácska sem volt itthon, ezért választottam ezt a gyors és finom ételt.
A kínait mindig is szerettem, de ha rátaláltam egy kedvemre való zacskós alapra, akkor jobban megérte, mintha a kínaiban vettem volna az ebédemet.
Hozzávalók:
(4 személyre)

40 dkg csirkemell filé
1 db sárgarépa (10 dkg)
1 db vöröshagyma (10 dkg)
20 dkg rizs
4 dl víz
1,5 ek. étolaj (20 ml)
 Elkészítése:

A vékony csíkokra vágott csirkehúst erős lángon hirtelen pirítsuk aranysárgára az olajon.
Adjuk hozzá a nagy kockákra vágott vöröshagymát és a vékony csíkokra szeletelt sárgarépát. Folyamatosan kevergetve pirítsuk erős lángon 3-4 percig.
A zacskós alapot keverjük el 4 dl hideg vízzel, majd öntjük a zöldséges húsra és lassú, közepes lángon, időnként megkevergetve, fedő nélkül pároljuk tovább, 5-8 percig.
Tálaljuk párolt rizzsel.
1 adag szénhidráttartalma: 48 gramm. Egyáltalán nem vészes:)

2015. január 28., szerda

Paradicsommártás, pirított dara.

Annácska is nagyon szereti a paradicsommártást, én is. Ő még pirított darával nem ette, gondoltam, megkóstoltatom vele. Krumplival én nem szeretem. Ha lenne benne húsgombóc, nem is kellene hozzá a dara sem, de így, ha nincs a dara, kenyeret kellene enni. Summa summárum, tegnap ez készült!:)
Hozzávalók:
(2 személyre)

fél liter házi paradicsomlé
2 ek. liszt
4 ek. étolaj

édesítő
15 dkg búzadara
3-4 dl forróvíz
Elkészítése:

A paradicsommártáshoz 2 ek. étolajat felforrósítottam, beletettem a lisztet és inkább barnásra pirítottam, majd felöntöttem a fél liter házi paradicsomlével. Sóztam, kevés édesítőt tettem bele, majd ahogy besűrűsödött, levettem a tűzről, elkészült. (Másképp is készíthetjük, tehetünk bele vöröshagymát, zellert, stb.) Most én a legegyszerűbb megoldást választottam.
A pirított darához felforrósítottam a másik 2 ek. étolajat, beleszórtam a búzadarát és kevergetve addig pirítottam, míg színe kezdett lenni. (Ízlés szerint különböző:) Felöntöttem mintegy 3 dl-nyi forró vízzel, gyorsan elkevertem, majd lefedtem és gőzben hagytam megdagadni a daraszemeket. Ha úgy érezzük, hogy nem puhul meg a 3 dl víztől, apránként öntsünk még hozzá 0,5-1 dl-t.
1 adag szénhidráttartalma 86,2 gramm.

2015. január 27., kedd

Hogyan ne legyünk diabetesesek?

A címmel kapcsolatban engedjétek meg, hogy megosszam Veletek a gondolataimat. Akit érdekel. Akit nem, az lapozhat:)
(wellion.hu)
Elnézem a körülöttem élő ilyen-olyan csoportba tartozó diabeteseseket és azt a megállapítást tettem, hogy aki már inzulinos, az abszolut nem tesz semmit az egyre romló egészsége érdekében. Írhatnám, hogy tisztelet a kivételnek, de én nem ismerek olyat... És nem értem, hogy én miért rettentem meg, amikor közölte velem a diabetikus orvosom, hogy gyógyszert kell szednem és nem ártana fogynom, vagy egyenes utam vezet az inzulinhoz. Azok, akik vígan böködik magukat és nagy kényelmesen esznek szinte ugyanúgy, mint az előtt, azoknak a fejében vajon mi forog?
(ambulanciak.hu)
Egy biztos! Egyetlen inzulinosnak sem adnám kedvezményesen az inzulint, ha nem látnám, hogy TESZ valamit. Pl. fogy. Talán az a legfontosabb. Van egy barátnőm, ő kitalálta, hogy ő semmilyen fogyókúrára nem reagál, sőt, ellenkezője történik vele. Nem vagyok orvos, de ezt egyszerűen nem hiszem el. Ezt max. úgy tudom elképzelni, hogy bent van a diabetológián, fogyasztás címén. Viszont a látogatók visznek ezt-azt, mert ugye a kórházi étel ehetetlen. (Megjegyzem gyorsan, hogy most jöttem ki nem olyan régen a kórházból és egyáltalán nem volt ehetetlen a főztjük! Ami hagyott némi kivetni valót maga után, az inkább a tartós tejből készített reggeli langyos tej volt. Nah, az az egy még nekem is ihatatlan.) Ha most a fogyókúrára fogott beteg szépen pótolgatni tudja otthonival a kevesebbet, azt tényleg nem fogják tudni lefogyasztani. Mert azért lássuk be, 100 kg körül, és 60 évhez közel, mikor már más egészségi problémák is vannak, azt nem lehet futtatni, tornára bírni. Amit ő tornázhat, ill. tornázni tud, az max. egy gerinctorna. Attól viszont fogyni megint csak nem lehet.
El tudom mondani, hogy mielőtt diabeteszes lettem, többször is képes voltam lefogyni akár 20 kg-okat is, de valahogy ennyi volt. Egy kicsi ideig tartottam a súlyomat, aztán szépen, lassan (vagy gyorsabban) visszakúszott a súlyom a megszokott szintre. Sőt! Volt, hogy még megfejeltem +1-2 kg-mal. De most, gyorsan le is kopogom, már két éve, talán még több is, hogy tartom a súlyomat. Még fogyhatnék éppen, de a BMI-m a megfelelő tartományban van. Ha még fogynék, már nem biztos, hogy ilyen jól érezném magamat. Sokkal fiatalabb koromban is volt, hogy lefogytam még 15 kg-mal kevesebbre, a tökéletes súlyomra, amit anno kitaláltak rám, de egy kedvetlen, beesett arcú, erősen depresszív teremtés voltam. És akkor még tán 20 éves sem voltam. Most mindjárt 60 leszek. Ez a stabilan 70-72 kg tökéletes. Ha esetleg valaki nem tudná, 2011. januárjában 97 kg voltam. Másfél év alatt fogytam le, szénhidrát-szegény diétával és ezzel egyidejűleg étrendet is váltottam, ennek megfelelően. Azt gondolom, aki be-bekukkant a blogomba, láthatja is, milyen ételeket készítettem akkor és milyeneket készítek manapság. Manapság szinte nem is szerepel sütemény az általam készített ételek között. Tészta is nagyon kevésszer. A családom (fiam és menyem) is csatlakozott ehhez az étrendhez, de ők még megfejelték némi paleoval, Norbival és ami a legfontosabb, amikor csak tehetik, több km-t futnak, viszonylagos rendszerességgel.
Szép eredményeket tudnak már ők is felmutatni. Néha beesik persze, hogy az ember bűnbe esik, hisz' gyarló az ember, de egyőnk súlya sem mozdul felfelé jelentősen.
(benu.hu)
Azokat az ismerőseimet, akik diabetesszel küzdenek és inzulinozzák magukat, fellelkesültek az én eredményemen, de egyikük volt a fenti példa, hogy ő akkor hízni kezd, a másikuk lefogyott kb. 5 kg-ot. Ez olyan nagy megelégedéssel töltötte el, hogy rögvest vissza is hízta. Napi szinten tudom, mit eszik, iszik. És nem értem. Most ott tart egészségileg, hogy tuti több, mint 100 kg, dialízisre jár bizonyos időközönként...
Tudom, ez éppen elég megterhelés a szervezetének. De amikor még nem tartott itt? A tetejében ez a módszer, vagy ha valakinek jobban tetszik, a kalória-szegény diéta, nem kerül plusz költségbe. Nem kell méregdrága és semmit nem használó készítményeket megvenni, semmi sem kell hozzá, csak elhatározás. És tudom, hogy van visszaút! Kb. egy év után felezhettem a gyógyszeremet és a dr-nő meglebbentette a lehetőségét, hogy ha így folytatom, még talán a gyógyszert is elhagyhatom, elég lesz a diéta. Ezen dolgozom. Más bajokból kifolyólag sok gyógyszert szedek. Ha ezek mennyisége csak napi két féllel lesz kevesebb, már akkor boldog leszek.
Igyekszem megmenteni magamat a diabetesz  egyéb következményeitől, sőt a családomat is! És szeretném mások szemét is felnyitni, nem orvosilag, barátilag, aki maga is azon az úton jár, hogy ne hagyják elhatalmasodni ezt az igen-igen alattomos betegséget! Tegyenek ellene akkor is, ha nem látják előre az értelmét. Figyeljenek a családjukra!! Változtassanak az étrendjükön!!
(házipatika.com)

Még valami, amit ennek kapcsán feltétlenül ki kell emelnem: az, hogy megadom bizonyos ételeim szénhidrát tartalmát, az nem jelenti azt, hogy pl. minden krumplileves X szénhidrátot tartalmaz. A megadott szénhidrát gramm az aszerint a leírás szerint elkészített ételre vonatkozik. Bármi, ami ettől eltér, változtat a szénhidráttartalmon.

2015. január 26., hétfő

Zöldségleves, burgonyafőzelék pörkölttel

Mivel tegnapról nem maradt ebéd, így ma főztem zöldséglevest és
tejfeles burgonyafőzeléket pörkölttel, ami jelent esetben darált húsból készült.
Annácska miatt nem is baj, ezt sokkal könnyebben megette.
Zöldségleves

Hozzávalók:
(2 személyre)

2 db sárgarépa
2 db petrezselyem
1 db burgonya
(lehetne benne még:
zöldborsó,
karalábé,
karfiol,
zeller is.)
kis fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
vágott petrezselyemzöld
1-2 ek. étolaj

bors

5 dkg kis kockatészta (esetleg daragaluska)
Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítottam, majd egyforma karikákra vágtam őket. A vöröshagymát kis kockákra, a fokhagymát  vékony szeletekre. Az olajat felforrósítottam és a zöldségeket egyszerre beletettem Megsóztam és fedő alatt addig pirítottam, míg levet engedett. Akkor felöntöttem 1 liter forró vízzel, majd addig főztem, amíg a zöldségek megpuhultak. Ekkor beletettem 5 dkg kis kockatésztát. Azzal már nem főztem, csak elkevertem, lefedtem, a lángot lekapcsoltam. Tálalásig szépen megpuhult.
Tálaláskor vágott petrezselyemzölddel szórtam meg.

Burgonyafőzelék
Hozzávalók:
(2 személyre)

0,5 kg burgonya
kisebb fej vöröshagyma
babérlevél

1 ek. tejföl

Elkészítése:

A kockára vágott burgonyát és vöröshagymát kevés vízben a babérlevéllel együtt feltettem főni. Kissé megsóztam és addig főztem, amíg a burgonya megpuhult. Ekkor krumplinyomóval kicsit összenyomkodtam, majd elkevertem az 1 ek-nyi simára kevert tejföllel. Ez adott neki némi savanyú ízt. Annababa miatt nem készítettem savanyú burgonyafőzeléket.
Pörkölt darált húsból

Hozzávalók:

kb. 15 dkg sertés darált hús
1-2 ek. étolaj
kis fej vöröshagyma
1 mk. őrölt pirospaprika
őrölt bors


Elkészítése:

A sertéspörköltnél leírtak szerint. (Most nem került bele zöldpaprika és paradicsom.)
1 adag zöldségleves szénhidráttartalma: 16,2 gramm tésztával 23,8 gramm
1 adag burgonyafőzelék szénhidráttartalma: 25 gramm
1 adag pörkölt szénhidráttartalma: 0,7 gramm
A mai ebéd szénhidráttartalma: 49,5 gramm/adag

2015. január 25., vasárnap

Pácolt tengeri halfilé sült hagymás gombával, párolt sütőtökkel, ecetes tyúkhúrral

Pácolt tengeri halfilé

Hozzávalók:
(2 személyre)

2 db fehér húsú tengeri halfilé (kb. 60 dkg)
1 citrom leve
liszt
őrölt paprika
3-4 ek. étolaj

Elkészítése:

A halfilékre csavarjuk 1 citrom levét és minél tovább, akár egy fél délelőtt is, állni hagyjuk benne. A citromos pácból kivéve lecsöpögtetjük, majd a lisztbe keverjük az őrölt paprikát és a halfilét megforgatjuk benne. Egy serpenyőben felforrósítjuk az étolajat, a halfiléket beletesszük és szép pirosra sütjük.
Az olajból kivéve melegen tartjuk.
Sült hagymás gomba

Hozzávalók:
(2 személyre)

20 dkg szeletelt csiperke gomba
1 kisebb fej vöröshagyma
fél citrom reszelt héja
2 ek. étolaj
bors

Elkészítése:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majt a felforrósított étolajba téve, gyengén megsózva, fedő alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gomát. Borsozzuk, majd fedő alatt addig sütjük, amíg a gomba megpuhul. (Folyadék ne maradjon a gomba alatt.) Elkeverjük fél citrom reszelt héjával és melegen tartjuk.
 Párolt sütőtök

Hozzávalók:
(2 személyre)

40 dkg sütőtök, kis kockákra vágva


Elkészítése:

A sütőtököt kb. 1-1,5 dl vízben, enyhén megsózva puhára pároljuk. Ha esetleg még van alatta folyadék, az óvatosan öntsük le róla.
Ecetes tyúkhúr

Hozzávalók:
(2 személyre)

2 marék tyúkhúr (a tyúkhúrnak kb. 2-3 cm-es vége)
1 dl víz
1 ek. cukornak megfelelő édesítő
1 mk. só
1 ek. 10 %-os ecet

Elkészítése:

A vízbe tesszük az édesítőt, a sót, az ecetet és addig kevergetjük, amíg a só feloldódik, ha nem folyékony az édesítő, amíg az elolvad.
A megmosott tyúkhúrra öntjük, kissé megforgatjuk a lében, majd tálalunk.
 
1 adag szénhidráttartalma 41 , 2 gramm

2015. január 24., szombat

Csirkepaprikás csicsókával

Ma a csirkepaprikást sok zöldséggel és krumpli helyett csicsókával készítettem.
A csicsóka élettani hatása sokkal kedvezőbb, mint a burgonyáé.
 Már legutóbb is megváltozott étkezési szokásainknak megfelelően, tésztabetét nélkül készítettem.
1 adag szénhidráttartalma 26,4 gramm.

2015. január 22., csütörtök

Paprikás krumpli tarhonyával, füstölt oldalassal, savanyúsággal

Az idei első paprikás krumpli:))
Annácska is szereti, úgyhogy vita nem volt:)
A recepttel ellentétben most nem virslivel, hanem füstölt oldalassal készítettem.
 A tarhonya nem feltétlenül szükséges bele, de ma úgy gondoltam, egy keveset teszek bele.
Finom sűrű paprikás krumpli alakult ki így, a tarhonya felszívta a felesleges levet.
Tálaláskor házi savanyúság és az elmaradhatatlan tejföl került még mellé, ill. rá.
Szénhidráttartalma nem változott jelentősen.
1 adag szénhidráttartalma cca 55 gramm.

2015. január 18., vasárnap

Pácolt csirkecombok céklás rizzsel, avokádókrémmel

A céklás rizs az itt található párolt rizs receptje szerint készült.
A céklát előtte puhára főztem, vékonyan felszeleteltem, majd kockákra vágtam. Kicsit betettem a langyos sütőbe, hogy kevésbé engedje a levét. Amikor a rizs is elkészült, akkor kevertem hozzá a céklakockákat.


Az avokádókrém így készült:

2015. január 17., szombat

Pácolt csirkemell szeletek párolt vegyes zöldségekkel

A pácolt csirkemell szeletek hozzávalói:
(2 személyre)
30 dkg csirkemell filé szeletekre vágva
2 ek. fokhagymás chiliszósz
2 ek. kakukkfüves olaj
őrölt bors
Kb. 2 óra hosszat voltak a hússzeletek a pácban, majd felforrósított serpenyőben pár perc alatt megpirítottam őket és melegen tartottam. Külön olajat nem tettem a serpenyőbe, hisz kakukkfüves olajban is pácolódtak.
 A párolt zöldségek:
2 személyre összesen 0,5 kg

 karfiol
sárgarépa
sütőtök
brokkoli
cékla
Felforrósított serpenyőben, 2-3 ek. étolajon, fedő alatt, enyhén megsózva és csepp édesítőt hozzátéve puhára pároltam őket. A céklát kettévágva, fóliába csomagolva, sütőben elősütöttem, az nehezebben puhul a többi zöldséghez képest. Azért nem úgy főztem, mert a főzővízzel értékes tápanyagokat veszített volna.

2015. január 16., péntek

Tarhonyás hús házi savanyúsággal

Az új esztendőben sem könnyebb semmivel kitalálni, mi legyen nap, mint nap az ebéd.
Annácskával a tarhonyás hús mellett döntöttünk. Hozzá finom házi vegyes savanyúságot fogyasztottunk.
Kétféle tarhonyás húst szoktam készíteni. Az egyik pörköltes, ezáltal piros, a másik zöldséges, ezért a tarhonya fehér:)
Az már csak részletkérdés, hogy zöldségeket kisebbre vágtam itt, és zöldbab is van benne a borsó és a sárgarépa mellett. A hús pedig darált sertéshús. De ugyanúgy készült mint a másik:)
A vegyes savanyúság zöld paradicsomból, hagymából és birs szeletekből állt. A birs ízlik a legjobban és abból nem tettem el olyan sokat. Csak próba volt.
Jövőre - ha megint sok birsünk terem - sokkal többet teszek el savanyúságnak belőle.

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...