Oldalmegjelenítések:

2012. december 4., kedd

Karácsonyi stollen

A stollent tavaly előtt sütöttem meg először, az ITT található recept alapján.
A stollen a germán nyelvterületen élő népek ünnepi kalácsa,  amit Mindenszentek táján sütnek meg és karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolnak.

De most szeretném megosztani Veletek ennek a finom és jó előre elkészíthető süteménynek a receptjét.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,
1 dl tej,
1 tojás,
25 dkg vaj,
5 dkg élesztő,
1 dkg só,
10 dkg cukor,
2 cl rum,
egy citrom reszelt héja,
5 dkg kandírozott citromhéj,
5 dkg kandírozott narancshéj,
5 dkg mazsola,
5 dkg darált,
hántolt mandula,
egy kávéskanál szegfübors,
egy kávéskanál őrölt szerecsendió,
egy kávéskanál kardamon,
egy kávéskanál fahéj,

A sütés utáni felületkezeléshez olvasztott vaj és porcukor.

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepében kialakított mélyedésbe öntjük a tejben, kis cukorral megfuttatott élesztőt. Az így kapott híg kovászt meleg helyen 30 percig kelesztjük. A mazsolát és az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket rumba áztatjuk. A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a tojást, sót, cukrot, fűszereket, vajat és mindezt homogén tésztává dagasztjuk. Ezután egy órára meleg helyre tesszük. A kelesztés után hozzáadjuk az áztatott mazsolát és gyümölcsöket meg a mandulát. Zsírozzuk ki a sütőlemezt vagy béleljük ki sütőpapírral. Osszuk ketté a tésztát és gömbölyítsük fel őket, majd nyújtsuk kb. 2cm vastagságúra és az egyik végét kb. a tészta feléig hajtsuk be, hogy kialakuljon a jellegzetes stollni forma, majd meleg helyen két órán át kelesszük. A sütőt melegítsük 180°C-ra és kb. 45–50 percig süssük. Sütés után kenjük be többször olvasztott vajjal majd kihűlés után szórjuk meg vastagon porcukorral. Végül becsomagolva hűvös helyen tároljuk. A hozzávaló fűszereket helyettesíthetjük mézeskalács-fűszerkeverékkel is. 




(Kíváncsi leszek, "megéri-e" a karácsonyt? :))

2012. december 3., hétfő

Gombás rántott szelet, habos-túrós sütemény

Gombás rántott szelet burgonyával, tartár mártással
A gombás rántott szeletet úgy készítem, hogy lehetőség szerint nagy szeletekre vágott gombát vásárolok, vagy magam vágom vékony szeletekre azokat a nagy fej (talán tölteni való?) gombákat. A húst a szokásos módon kicsit megklopfolom, sózom, majd mindegyik szelet húsra rányomok 1-2 szelet gombát. Óvatosan bepanírozom, a szokásos módon, majd kisütöm. Bármilyen körettel, salátával tálalhatjuk.

Habos-túrós sütemény


2012. december 2., vasárnap

Ajándék ötlet, Advent 1. vasárnapja

Először is, engedjétek meg, hogy szeretettel kívánjak áldott, békés Advent első vasárnapját Mindenkinek, aki betéved hozzám:)
(A képet ITT találtam a feliratozást és a keretet magam készítettem.)

Az adventi naptárt, amit az unokáknak készítettem, már bemutattam Nektek. Most megint más tollával ékeskedem, de úgy gondolom, így karácsony előtt nem árt, ha némi könnyen elkészíthető, ötletes ajándék elkészítését is megosztjuk egymással. Az sem baj talán, ha nem étel-ital, amiről szó van:)
Szóval, a pingvint ITT találtam, a 455. bejegyzésnél.
Az újrahasznosítás sem utolsó szempont, főleg, hogy az én menyem környezetvédelmi mérnök:)

2012. november 30., péntek

Hargittai rakott palacsinta, tejfölös fejes saláta

Csodaszép saláták hajtottak ki, nem hagyhattam őket veszni:)
Mondjuk, azért egy tojásos galuskához kevés lett volna, de a Hargittai rakott palacsintához éppen elég volt.

2012. november 28., szerda

Mézeskalács projekt

A hét végén jönnek az unokák, egyúttal Advent is megkezdődik, ezért belevágtam az első mézeskalács projektbe. Ezt most kifejezetten a gyerekeknek sütöttem:)
Pénteken érkeznek, megkapják az adventi naptárjaikat, kis zacsiban névre szóló mézeskalácsokat. Ez lesz egyúttal a Mikulás ajándék is. Addig már úgysem találkozunk. Feldíszítettet nem készítettem olyan sokat, azt majd karácsonyra, mert nasizni a cukormázasat jobban szeretik:) Hát legyen úgy:)

És az adventi naptárak...

2012. november 27., kedd

Stefánia vagdalt burgonyapürével


A maradék vagdalthoz - mert biztosan marad - pedig sóskát fogok készíteni:) Csodás zsenge sóskák nőttek a kertben:)

Hozzávalók:

0,5 kg darált hús
2 db szikkadt zsemle
kevés tej
1 tojás + 3 keményre főtt
zsemlemorzsa
só, 
bors,
petrezselyemzöld

Elkészítése:

A szikkadt zsemléket kevés tejben megáztatom, majd összemorzsolom. Hozzáadom a darált húshoz. Sózom, borsozom, beleütök 1 tojást, vágott petrezselymet teszek bele és alaposan összedagasztom.  Fogok egy kisebb tepsit, kizsírozom, megszórom zsemlemorzsával. A húsmasszát a vágódeszkán, melyet megszórtam zsemlemorzsával, kicsit szétnyomkodom. Közepébe helyezem egymás után sorban a megtisztított kemény tojásokat, majd a húst szépen rájuk hajtom. Amikor már sehol sem látszik ki a tojás, a zsemlemorzsában meghempergetem és óvatosan beleteszem a tepsibe.  Egy kis forró olajjal meglocsolva beteszem a forró sütőbe. Közepes hőfokon sütöm, amíg szép piros színt kap. Kis pihentetés után szeletelem.

2012. november 26., hétfő

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...