Oldalmegjelenítések:

2011. június 27., hétfő

Bográcsban készített pörköltek

Úgy gondoltam, hátha van, aki nem tudja, hogy a bográcsban készített pörkölteknek nem csak az az előnye, hogy szabad tűzön, a szabadban készítjük el az ételt.
Én a bográcsban készített pörköltek főzésekor mindent egyszerre teszek bele a bográcsba. Kivéve az őrölt paprikát. Felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje és ha egy mód van rá, már ne nagyon kelljen vizet utánaönteni. Elveszi az ízét. Inkább a végén elforraljuk a felesleges levet. Ízlés szerint fűszerezem, majd ha felforrt, teszem bele az őrölt paprikát. Utána állandó forrásban tartva főzöm addig, amíg meg nem puhul a hús, a leve pedig finoman besűrűsödik. A bográcsot nem takarom le fedővel, mert akkor nem lesz "füstös" íze. 

Megjegyzés:

Bográcsban szinte bármi megfőzhető. Pörköltek, gulyások, paprikás krumpli, pásztortarhonya, slambuc, stb. Egyedül  tűz az, amit meg kell tanulni "szabályozni". És kitapasztalni, hogy a láncon hol függjön a bogrács. De ez hamar megtanulható.
Lehet persze gázégővel is bográcsozni, de annak csak az az előnye, hogy könnyen szabályozható a láng. Az ételnek nem adja azt az ízt, mint amit a fával főzéskor érezhetünk. Ha már bográcsozásra szánjuk el magunkat, megéri  fával való tüzelés élménye. 
Igaz, ha nincs kifejezetten kemény fánk, a bogrács kormos lesz kívülről. Én azt csinálom,  - tudva, hogy egy nyár folyamán többször is bográcsozunk - nem mosogatom le minden alkalommal. (Semmi baja nem lesz:) Egy nagy zacskóban, hogy a környezetében lévő dolgok ne legyenek kormosak, teszem el. Aztán az utolsó őszi bográcsozás után lesikálom:)


2 megjegyzés:

Kati írta...

Igaz is, nincs finomabb az igazi bográcsban főzött gulyásnál.

Roza írta...

Igy is van, Kati:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...