Én a bográcsban készített pörköltek főzésekor mindent egyszerre teszek bele a bográcsba. Kivéve az őrölt paprikát. Felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje és ha egy mód van rá, már ne nagyon kelljen vizet utánaönteni. Elveszi az ízét. Inkább a végén elforraljuk a felesleges levet. Ízlés szerint fűszerezem, majd ha felforrt, teszem bele az őrölt paprikát. Utána állandó forrásban tartva főzöm addig, amíg meg nem puhul a hús, a leve pedig finoman besűrűsödik. A bográcsot nem takarom le fedővel, mert akkor nem lesz "füstös" íze.
Megjegyzés:
Bográcsban szinte bármi megfőzhető. Pörköltek, gulyások, paprikás krumpli, pásztortarhonya, slambuc, stb. Egyedül tűz az, amit meg kell tanulni "szabályozni". És kitapasztalni, hogy a láncon hol függjön a bogrács. De ez hamar megtanulható.
Lehet persze gázégővel is bográcsozni, de annak csak az az előnye, hogy könnyen szabályozható a láng. Az ételnek nem adja azt az ízt, mint amit a fával főzéskor érezhetünk. Ha már bográcsozásra szánjuk el magunkat, megéri fával való tüzelés élménye.
Igaz, ha nincs kifejezetten kemény fánk, a bogrács kormos lesz kívülről. Én azt csinálom, - tudva, hogy egy nyár folyamán többször is bográcsozunk - nem mosogatom le minden alkalommal. (Semmi baja nem lesz:) Egy nagy zacskóban, hogy a környezetében lévő dolgok ne legyenek kormosak, teszem el. Aztán az utolsó őszi bográcsozás után lesikálom:)
2 megjegyzés:
Igaz is, nincs finomabb az igazi bográcsban főzött gulyásnál.
Igy is van, Kati:)
Megjegyzés küldése