2012. január 11., szerda

Édesanyám mézes krémese.

Karácsonykor Ő volt a másik sütemény, amit elkészítettem. Igaz, Édesanyám becsülettel 4 lapot sütött, én mindig csak 3-at sütök:) És mi nem szoktuk lekvárral megkenni a lapokat. DE! Ez a család legkedvencebb süteménye, mert a Mamára emlékezteti őket. Mivel Édesanyám sem tett rá csokimázat, én sem teszek.

Hozzávalók:

1 tojás
3 kg zsír,
2 evőkanál + 5 dl tej
6 dkg méz (2 evőkanál)
1 kávéskanál kakaó
15 dkg cukor
45 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
25 dkg porcukor
1 cs margarin
5 evőkanál búzadara

Elkészítése:

1 egész tojást, 3 dkg zsírt, 2 evőkanál tejet, 6 dkg mézet, 1 kávéskanál kakaót és 15 dkg cukrot összemelegítünk úgy, hogy forró legyen. Ha kihűl, hozzáadunk 45 dkg lisztet és 1 kávéskanál szódabikarbónát. Ezt jól összegyúrjuk. Ha kell, még egy kis tejet adhatunk hozzá. 4 részre osztjuk, zsírozott tepsi hátán lapokat sütünk.

Krém:

25 dkg cukrot 1 cs. margarinnal habosra kikeverünk.
5 evőkanál búzadarát 5 dl tejben sűrűre főzzük. Kihűtjük és habosra keverjük a margarinos krémmel.
A lapokat megtöltjük.

Csokimáz:

3 evőkanál kakaó
3 evőkanál cukor
3 dkg vaj

Összemelegítjük és a tészta tetejére simítjuk.

10 megjegyzés:

Gabriella írta...

Imádom ezt a süteményt! Szoktam sütni, csak Én eddig mindig fehér tésztával készítettem, ezért úgy ismerem ezt a sütit, hogy Hófehérke. Viszont a krémje ugyanez Nekem is. Ha jól emlékszem, a Vidéki konyha című újság pár éves számából készítem mindig ezt a sütit. Majd valamikor Én is elkészítem, hogy itt a blogomon is meglegyen Nekem is, ne az újságból kelljen sütögetni. :) De a Te kakaós tésztád jobban mutat. Egyébként az Én tésztám szalalkális, aminek köztudott, hogy erős szaga van sütés közben > ezért is jobb a Te szódabikarbónás tésztád. :))

Roza írta...

Gabriella, én se szívesen sütök szalakális tésztát:)) Pedig van olyan sütim is:)

Tea írta...

Csudajó ez a krémes! Nálam is a menők közé tartozik...hát őszintén szólva jobban, mint a zserbó..))

hankka írta...

Nagyon guszta sütemény, el is hiszem, hogy a család kedvence! :)

Vicuska írta...

Nagyon finom sütemény fajta!!! Mi is sütöttük :)

Roza írta...

Tea, szerintem is jobb, mint a zserbó:)

Hankka, és emléket őrzünk vele...

Vicuska, az sem hátrány, hogy jó sokáig eláll. Persze, ha marad belőle:)

Petra írta...

Jaj, maga a kísértés... Nagyon szép. :)

53Rózsa írta...

Elfogom késziteni biztosan finom .Nálunk a gurábli amit nem szabad kihagynom a karácsonyi sütik közül Nagyanyám receptje szerint.

Panna írta...

Nálunk is a mama sütött ilyen sütiket. Mi már nem nagyon vállaljuk a lap sütögetéssel járó macerát :(

Roza írta...

Petra, köszönöm:)

Rózsa, a guráblit megtalálom nálad?
Még nem hallottam róla, de érdekelne:)

Panna, így van ez:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...