2013. december 9., hétfő

Húsleves májgaluskával, rántott szelet krumpli gancával tartármártással, kráter sütemény

Húsleves májgaluskával:
Hozzávalók:

1 cs. csirke levesaplólék
4 db nagyobb sárgarépa
3 db petrezselyemgyökér
1/2 db karalábé
1/2 db zellergumó
1 fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
őrölt bors
őrölt szegfőbors
őrölt szerecsendió

ételízesítő
zeller- és petrezselyemzöld

Elkészítése:

A csirkeaprólékokat átnéztem, szükség szerint leperzseltem róluk az esetleges szőrt, majd megmostam és feldaraboltam A zöldségeket megtisztítottam és feldaraboltam. A zöldeket egy fehér cérnával összekötöttem. 3 liter hideg vizet készítettem egy fazékba és az összes hozzávalót abba tettem bele.
Az első forrás után kóstoltam és esetleg utánaízesítettem. Majd éppen csak gyönyözve, kb. 1 óra alatt megfőztem.

Levesbetétként májgaluskát készítettem.

Hozzávalók:

15 dkg csirkemáj
2 db szikkadt zsemle
4 dkg zsemlemorzsa
3 dkg liszt
petrezselyemzöld apróra vágva
só,
bors,
 majoránna
kis fej vöröshagyma lereszelve
1 egész tojás
2 ek étolaj

Elkészítése:

A májat lekapartam a hártyájáról. A vöröshagymát lereszeltem és az étolajon egy kicsit megpirítottam. A zsemléket megáztattam és egy edénybe összemorzsoltam. Hozzáadtam a májat, a tojást, a pirított hagymát, a fűszereket, az apróra vágott petrezselyemzöldet. Jól összekevertem és egy kicsit állni hagytam. Kb. amíg a megsózott főzővíz - levesbe is lehet közvetlenül beleszaggatni, ha azonnal fogyasztásra kerül - felforrt. Akkor egy kanállal nagyobbacska galuskákat szaggattam és addig főztem, amíg mind feljött a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedtem és letakarva pihentettem tálalásig.
Másodiknak rántott szeletet készítettem, krumpligancával. A krumpliganza nagy sláger, mindannyian nagyon szeretjük. Gyakorlatilag bármihez elkészíthető, amihez egyébként burgonyaköretet készítenénk.
Sütés előtt a tepsiben:
Tálalva a rántott szelettel:
Mellé tartármártást adtam, de savanyúsággal, salátával is kitűnő.

Hozzávalók:

1 kis pohár tejföl
2-3 evőkanál majonéz
kevés mustár
fél mokkáskanálnyi porcukor
őrölt bors

Elkészítése:

A porcukrot elkeverem a mustárral. Hozzáadom a majonézt és a tejfölt. Jól kikeverem, ízlés szerint borsozom. Tálalásig  hűtőben tartom, hogy az ízek jól összeérjenek.


Desszertnek Kráter sütemény került az asztalra.



(Az ITT található recept alapján!:)

Hozzávalók:

2 cs. vaníliás pudingpor
5 ek. kristálycukor
9 dl tej
5 db tojás,
25 dkg cukor,
1 dl tej
1 dl étolaj
24 dkg liszt
2 ek. kakaó
1 cs. sütőpor
0,5 l. tejföl
4 ek. porcukor

Elkészítése:

Megfőzzük a pudingot és hűlni hagyjuk. A tésztához habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, hozzáadjuk a tejet, olajat, lisztbe belekevert kakaót és sütőport. Végül a tojásfehérjéből készített habot. Tepsibe öntjük, majd a kihűlt pudingot kanállal rászaggatjuk. 180 fokos sütőben megsütjük. A forró tésztát megkenjük a cukros tejföllel, ami megszilárdul hűlés közben.


(Én a tejfölös mázat most kihagytam.)

2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Ó, a májgaluskát imádom:) Gáncát még nem ettem azt hiszem, de el fogom készíteni a családnak, egyébként is a krumpli a kedvenc köret:) Finom ebédetek volt!!

Roza írta...

Erzsike, mi is nagy krumplisak vagyunk, aztán most a ganca lett a sláger. Én mondom, nyugodtan próbáljad ki. Eggyel több elkészítési módja a krumplinak:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...