Tésztához:
15 dkg vaj
40 dkg liszt
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
1 evőkanál tejföl
fél cs. sütőpor
Töltelékhez:
l kg rétesalma
10-15 dkg cukor
bőven őrölt fahéj
Tetejére:
3 tojás fehérje
15 dkg cukor
pár csepp citromlé
Elkészítése:
(Először a tölteléket célszerű elkészíteni, mert ki kell hűlnie.)
Az almákat héjastól lereszeljük, beletesszük a cukrot, a fahéjat és kis lángon addig pároljuk, amíg a levét teljesen el nem főtte. Kihűtjük.
Közben elkészítjük a tésztát:
A fenti hozzávalókat összegyúrjuk, majd 1/4 órára betesszük a mélyhűtőbe.
Közben kizsírozunk-lisztezünk egy közepes méretű tepsit (a gáztepsibe a dupla mennyiség kell), majd a mélyhűtőből kivett tészta felét belereszeljük. Megszórjuk zsemlemorzsával (hogy az almában még lévő nedvességet felszívja), rátesszük az almatölteléket, ráreszeljük a tészta másik felét.
Közepes hőmérsékleten majdnem készre sütjük.
A 3 tojás fehérjét 15 dkg cukorral és pár csepp citromlével gőz fölött kemény habbá vejük és a tészta tetejére kenjük. A sütőbe visszatéve kisebb lángon addig sütjük, míg a hab kicsit megpirul.
Ha kihűlt, kockákra vágva tálaljuk.
2 megjegyzés:
Köszi a finom recepteket.
Gyere máskor is, Rózsa!:)
Megjegyzés küldése