Megújítottam ugyan a tepertős pogácsa receptemet, de - hogy lássuk a különbséget - közreadom az általam eddig használtat. Ezzel az volt a problémám, hogy a szokásosnál jóval több időt igényelt az elkészítése. Viszont a pluszban hozzáadott zsír miatt nem száradt ki olyan hamar.
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
30 dkg tepertő,
15 dkg zsír,
2 tojás
5 dkg élesztő
2 dl tej,
kevés víz,
só,
bors,
2 dl tejföl
2-3 evőkanál fehérbor
Elkészítése:
A zsírt a liszttel elmorzsoljuk. Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, a liszthez adjuk. Langyos tejjel és a többi hozzávalóval - a tepertő kivételével! - kellemes, puhán gyúrható tésztát készítünk. Lisztezett deszkán vékonyra, négyszögletesre nyújtjuk, rákenjük a tepertőt és összehajtjuk. A hajtogatást félórás pihentetés után négyszer ismételjük. Utána legjobb, ha egész éjjel pihen a tészta, de meleg helyen már 3-4 órás pihentetés után is jó. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és piros-ropogósra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése