Úgy egyeztünk meg kicsi Fiaimmal, hogy ebédre főzzek burgonyakrém levest, tojásos nokedlit és fejes salátát.
Bence ugyan nem szereti a salátát, de a nokedlit imádja. Lackó mindegyiket imádja:) Ennek örömére el is készítettem mindegyiket. (A burgonyakrém-leves receptjét majd egy más alkalommal teszem be a blogba.)
Nokedli hozzávalói:
0,5 kg liszt
2 + 3 egész tojás
só
víz
4-5 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A lisztet megsózom, közepébe egy kis mélyedést csinálok, abba beleütöm a 2 egész tojást. Kevés vizet adagolva hozzá, közepesen kemény galuskatésztát készítek belőle. Nem kell, hogy álljon, mert akkor nyúlós lesz. Csak állítsuk össze, addigra már forrjon a sós víz, és már szaggathatjuk is. Amikor feljöttek a nokedlik a víz tetejére, leszűrjük. Amíg lecsepeg, egy megfelelő méretű lábasban felforrósítom a 4-5 evőkanálnyi étolajat. Amikor már kellően forró, beleöntöm lecsepegtetett nokedlit és kevergetve jól átpirítom. A 3 egész tojást egy edénybe beleütöm, picit megsózom, összekeverem, mint amikor rántottát készítek, és jól felforrósított nokedlira öntöm. Addig sütögetem kevergetve, míg a tésztát szépen be nem vonta a tojás és látszik, hogy már megsült.
A fejes saláta hozzávalói:
1 fej saláta
1 liter víz
5 evőkanál cukor
5 evőkanál 10 %-os ecet
5 mokkáskanál só
Elkészítése:
Kb. 4 dl meleg vizet öntök a salátás edénybe. Beleteszem a sót, cukrot és az ecetet. (A meleg vízben hamarabb elolvadnak.) Ekkor még öntök hozzá 6 dl jó hideg vizet, ami lehűti a meleg salátaöntetet. Tálalásig félreteszem.
A megmosott és négy felé vágott salátát közvetlenül tálalás előtt megmártom a salátalében, kistányérra teszem és úgy tálalom a nokedli mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése