Húsvétra megsütöttem ezt a süteményt. Nagy örömömre, amikor a desszertre került a sor, kisebbik fiam lelkesen konstatálta: - Hiszen ez a Papa kedvenc sütije!
Valóban. Drága emlékű Édesapámnak nem létezett más sütemény, csak az a Vasutas... Gyerekkoromig nyúlik vissza az emléke, ahogy édesanyám keveri szorgalmasan a tésztát.
Mindenkinek nagyon ízlett. Mivel ez a tészta még zsírral készült, én is azzal készítettem el. Talán a zsír kellemes, de nem megszokott íze miatt ízlett az egész családomnak:)
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
0,5 kg kristálycukor
fél citrom reszelt héja
15 dkg zsír
6 tojás
1 cs sütőpor
1 csésze tej (3 dl)
1 evőkanál kakaópor
Elkészítése:
A cukrot, a zsírt, a tojások sárgáját és a citrom héját kikeverjük.
Apránként hozzáadjuk a tejet és habosra keverjük.
Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások keményre vert habját.
Két részre osztjuk, egyik felébe kakaót teszünk.
Kizsírozott-lisztezett tepsibe öntjük, előbb a sárga tésztát, majd a kakaósat. Fakanál nyelével finoman megkeverjük (hullámokat írunk le vele), hogy márványos legyen, és mint a piskótát, megsütjük.
Ha finomabban akarjuk, tehetünk bele mazsolát, vagy magozott meggybefőttet is.
Tetejét porcukorral szórjuk meg és rombusz alakúra vágva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése