Lapozgatva az ételekről készült képeim között, megakadt a szemem a karácsonyesti vacsora főfogásán. Nagyon finom volt. Lazacot még egyőnk sem evett, ezért úgy beszéltük meg, ez lesz az ajándékunk egymásnak. Eredetileg én szerettem volna meglepni vele a páromat, de miután együtt járunk vásárolni, ez nem volt megoldható, meg kellett osztanom az ötletemet. Ő viszont azonnal ajánlkozott, hogy együtt készítsük el.
A sok lehetőség közül a "Mindmegette" receptjét találtuk a legmegfelelőbbnek. Egészen kicsit változtattunk csak rajta.
Hozzávalók:
60 dkg lazac "patkó"
10 dkg vaj
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vöröshagyma
10 dkg gomba
60 dkg burgonya
25 db garnélarák
kapor
petrezselyemzöld
só
ételízesítő
őrölt bors
keményítő
1 dl tejszín
1 dl fehérbor
Elkészítése:
A gombamártáshoz a finomra vágott vöröshagymát vajon üvegesre pirítjuk. A tisztított, vékony szeletekre vágott gombát a hagymára tesszük. Ízesítjük sóval, borssal, megpároljuk, majd megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Felengedjük a tejszínnel és a fehérborral. Felforraljuk, és vízben feloldott keményítővel besűrítjük. Friss kaporral megszórjuk.
A lazac patkókon a bőrt meghagyjuk, így sütés közben nem esik szét. Megsózzuk, fehér borssal megszórjuk. Zsemlemorzsába mártjuk, és forró olajban megsütjük.
Az előfőzött garnélarákot megtisztítjuk. A halszelet mellett megpirítjuk.
A burgonyát egészben, sós vízben megfőzzük. Ha kihűlt meghámozzuk, vastagabb karikákra vágjuk, majd kevés zsiradékon, vajon átforgatjuk.
A burgonyát tálra tesszük. Mellé kerül a pirosra sült lazacszelet, a rákkal. A gombamártással körítve kínáljuk.
60 dkg lazac "patkó"
10 dkg vaj
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vöröshagyma
10 dkg gomba
60 dkg burgonya
25 db garnélarák
kapor
petrezselyemzöld
só
ételízesítő
őrölt bors
keményítő
1 dl tejszín
1 dl fehérbor
Elkészítése:
A gombamártáshoz a finomra vágott vöröshagymát vajon üvegesre pirítjuk. A tisztított, vékony szeletekre vágott gombát a hagymára tesszük. Ízesítjük sóval, borssal, megpároljuk, majd megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Felengedjük a tejszínnel és a fehérborral. Felforraljuk, és vízben feloldott keményítővel besűrítjük. Friss kaporral megszórjuk.
A lazac patkókon a bőrt meghagyjuk, így sütés közben nem esik szét. Megsózzuk, fehér borssal megszórjuk. Zsemlemorzsába mártjuk, és forró olajban megsütjük.
Az előfőzött garnélarákot megtisztítjuk. A halszelet mellett megpirítjuk.
A burgonyát egészben, sós vízben megfőzzük. Ha kihűlt meghámozzuk, vastagabb karikákra vágjuk, majd kevés zsiradékon, vajon átforgatjuk.
A burgonyát tálra tesszük. Mellé kerül a pirosra sült lazacszelet, a rákkal. A gombamártással körítve kínáljuk.
5 megjegyzés:
Imádom a lazacot és a rákféléket is, a napokban én is készítettem lazacfilét, tenger gyümölcseivel. A tied is gusztára sikerült.
Nagyon guszta! Mi ritkán készítünk halat, nem is tudom miért, talán , mert kissé drága! Legközelebb, ha veszek, ezt fogom kipróbálni!
Köszönöm a dicséreteket:)
Marika, ezt a lazacot mi is a karácsony jegyében "ruháztuk" be. Az édesvízi halakat pl ponty én nagyon szeretem, de kétségtelenül drága.
Húha! Ez aztán ünnepi fogás volt a javából. Szívesen megkóstoltam volna.
Mariám, nagyon finom volt. Mivel Szenteste kettesben voltunk, ki lehetett bírni a kiadást:)
Majd az "új" karácsonyi menüt is beteszem egy más alkalommal, mert közfelkiáltással új hagyományt teremtettünk:)
Megjegyzés küldése