Gombaleves vajgaluskával, vesevelő tarhonyával.
Gombaleves vajgaluskával:
Hozzávalók:
(4 személyre)
25 dkg szeletelt csiperkegomba
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1 kisebb fej vöröshagyma
4-5 evőkanál étolaj
2 evőkanál tejföl
petrezselyemzöld
őrölt feketebors
só
Elkészítése:
A vöröshagymát kisebb kockákra vágom, majd a felforrósított olajban, kissé megsózva üvegesre párolom. Ráteszem a gombát, a karikára vágott sárgarépát és petrezselyem gyökeret, és fedő alatt addig párolom őket, míg a gomba kellő levet nem engedett. Ekkor felöntöm 2 liter forrásban lévő vízzel, sózom borsozom, majd készre főzöm. A 2 evőkanál tejfölt simára keverem, kevés levessel "hőkiegyenlítek", majd az elkészült, de a tűzről levett levesbe öntöm. Elkeverem, a tűzre visszateszem, mert a vajgaluskákat a levesbe főzöm bele.
Vajgaluskához:
15 dkg liszt
2 egész tojás
csipet só
5-6 dkg olvasztott vaj
Elkészítése:
Egy tálba beleszitálom a lisztet, csipet sót szórok bele, elkeverem, közepébe mélyedést készítek és beleütök két tojást, valamint beleöntöm az olvasztott vajat. Összekeverem. Amennyiben nem lenne elég egy keményebb galuska-tészta állaghoz, kevés vizet öntök hozzá. Ezek után a csendesen fővő levesbe szaggatom, ahol csak addig főzöm, amíg feljön a leves tetejére.
Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel szórom meg a levest.
Vesevelő tarhonya, kovászos uborka:
Hozzávalók:
(4 személyre)
4 db sertésvese
0,5 kg sertés hús
0,25 kg sertés velő
1 nagy fej vöröshagyma
4-5 evőkanál étolaj
só
bors
őrölt paprika
paradicsom,
tv. paprika,
csípős paprika
Köretnek:
főtt burgonya
tarhonya
Mellé:
saláta
savanyúság
kovászos uborka
Elkészítése:
A veséket hosszában vágjuk ketté, a fehér és rózsaszín részeket gondosan távolítsuk el, majd áztassuk többször váltott hideg vízben.
A húst vágjuk kockákra.
A vöröshagymát kockákra vágva az étolajon - picit megsózva - üvegesre pároljuk. Rátesszük a felszeletelt paprikát, paradicsomot, erős paprikát, majd megszórjuk 2 teáskanál őrölt paprikával, frissel őrölt borssal.
Beletesszük a jól kiáztatott vesét, kevés vizet öntünk alá és kb. fél órát forralva főzzük. Ekkor hozzáadjuk a sertéshúst is, sózzuk, ha szükséges, és addig főzzük, amíg a vese és a hús is megpuhul. A velőről lehúzzuk a hártyát, villával szétnyomkodjuk és a pörkölthöz adjuk. Kicsit még főzzük, hogy a velő is megfőjön.
Tetszés szerint főtt burgonyával, tarhonyával tálaljuk, mellé bármilyen salátát, savanyúságot kínálhatunk.
5 megjegyzés:
Ez aztán finom ebéd volt!
Remélem jól vagy, és az Unokák, vagy a nagy meleg miatt kapjuk holnap a recepteket!!
Maria, igazán figyelmes vagy:)
Szerencsére jól vagyok, csak kissé lusta...
Megnyugodtam :)
:))
Nagyon finomat ebédeltetek! bár most már csak kellemes emlék :)
Megjegyzés küldése