Hozzávalók:
1 kg fejes káposzta
1,5 l paradicsomlé
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál étolaj
só
cukor
őrölt köménymag
2-3 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése:
A fejes káposztát vékony csíkokra vágom. A vöröshagymát szintén csíkokra vágom, majd az étolajon, kissé megsózva üvegesre párolom. Ekkor hozzáadom a káposztát és felöntöm a paradicsomlével. Szórok rá késhegynyi őrölt köménymagot, ha kell még megsózom, ízlés szerint cukrozom és fedő alatt addig párolom, amíg a káposzta meg nem puhult. Ekkor az étkezési keményítőt kevés vízzel kikeverem, folytonos keverés mellett a káposztára öntöm és ahogy besűrűsödött, máris lekapcsolom alatta a gázt. Még megkóstolom, elég sós, elég cukros-e és ha szükséges, még sózom, cukrozom.
Sült oldalassal, vagy fasírozottal tálalom.
A fasírozott hozzávalói:
30 dkg darált hús
2-3 szikkadt zsemle
2 egész tojás
só
bors
őrölt pirospaprika
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A szikkadt zsemléket egy tálban kevés vízbe nyomkodom, majd kicsavarom és szétmorzsolom. Hozzáadom a darált húshoz, majd a többi hozzávalókat is. Jól összekeverem, kidolgozom. Egy serpenyőben felforrósítom az olajat. A húsos masszából vizes kézzel kis gombócokat formálok, melyeket zsemlemorzsába forgatok, majd kissé lelapítom és az olajba teszem. Nem túl forró olajban, lassan sütöm. Amikor az egyik fele már aranysárga, akkor megfordítom és a másik felét is aranysárgára sütöm. Papírtörlőre szedem ki, hogy az felesleges olajat felszívja.
Bármilyen burgonyával, rizzsel is tálalhatjuk, de pl a paradicsomos káposzta remek feltétje.
3 megjegyzés:
Hasonlóan készítek én is káposztát,csak nem használok annyi paradicsomlevet hozzá.
De finomak ezek a régóta főzött egyszerű étkek!!!
Aleda, én meg úgy vagyok vele, hogy ha paradicsomos, hát legyen paradicsomos:))
Vicuska, így van! Nem vagyok az újabb ételeknek ellene, de azért a régi ízek.... Nagyanyám főztje...:)
Megjegyzés küldése