Még talán lánykoromban vásároltam meg életem első szakácskönyvét:
Ő az:
Én falusi lány vagyok, és ahogy a szakácskönyvet lapozgattam, az abban leírtak hasonlítottak legjobban azokhoz az ételekhez, amiket édesanyám, illetve nagyanyám készítettek.
Szinte konyhai analfabétaként is neki mertem állni az ételek elkészítésének, mivel az alapoktól kezdve vezetett be a főzés rejtelmeibe.
A könyv elején megtalálhatóak pl. - már ebben is! - a helyes testsúlyarányok, a szervezet napi tápanyagigénye gyermekektől az idős emberekig, kalória táblázatot tartalmaz. Beszél a vitaminokról, megismertet a különböző fűszerekkel, mibe mit használjunk.
Van egy érdekessége: "A korszerű konyha berendezése" címszó alatt kettéválasztja a városi és a vidéki konyhát. Mára ez teljességgel eltűnt, szerintem.
Tanácsokat ad a háztartás megszervezéséhez. Segítséget nyújt az egyszerű konyhai mértékek (mérleg hiányában), a kanálnyi mennyiségű cukor, liszt, stb. dkg-ban való megadásával. (A mai napig is ez alapján számolom, hogy egy csapott evőkanál kristálycukor az 1,5 dkg.)
Az egyszerű konyhai eljárásoktól, a rántáskészítésen át a terítésig mindenben tanácsot ad.
Szerepel benne, hogy milyen eszközök, edények szükségesek alapvetően egy konyhába. Megadja, hogy mennyi alapanyagot számítsunk 1 főre.
A receptek általában 4 személyre szólnak, ahol nem, azt külön jelzi.
Meg van osztva a levesektől a desszertekig, a befőzéstől a mirelit ételek felhasználásáig terjedően szinte mindenre.
A mai modern szakácskönyvekkel szemben talán az a hátránya, hogy képek nem is szerepelnek benne, max. kis rajzocskák. Ez manapság egy szakácskönyvnél alapkövetelmény.Azt, hogy egy mai fiatalasszony mennyire találná hasznosnak, nem tudom megítélni, de azt tudom, hogy nekem a mai napig is támaszt, biztonságérzetet nyújt, hogy bármikor a segítségemre lehet.
Nem szívesen válnék meg tőle.
Ez a kis játék jó alkalom, hogy összeszámoljam, mennyi szakácskönyvem gyűlt össze az évek folyamán. (Sajnos, újabbakat már mintegy 10 éve nem veszek, az áruk miatt... Viszont kárpótol a net:)
1. Fülöp Margit: Mindenki szakácskönyve (l955)
2. Horváth Ilona: Szakácskönyv (1974)
3. F. Nagy Angéla: Fiatalok főzőiskolája (1985)
4. Péter Jánosné: Süteményeskönyv (1987)
5. Domokos Lászlóné: Mindentudó szakácskönyv (1974)
6. F. Nagy Angéla: Édes és sós sütemények (1997)
7. Pelle Józsefné: Minerva nagy szakácskönyv (1980)
8. Monspart - Salamon: Főzzünk másképp is (1984)
9. Receptfüzet - Húsipari kiadó (1983)
10. dr. Falk - Tardos: Kedves tipegő (1985)
11. F. Nagy Angéla: Süteményt télen-nyáron
12. Arany szakácssapka
13. Verő Juli-Jámbor Zsóka: Olcsón, egészségesen (1997)
14.Pákozdi Judit: Burgonyából télen-nyáron (1984)
15. Háziasszonyok kézikönyve (1987)
16. A 100 legjobb kínai étel (2002)
17. Sós főtt tészták (1987)
18. Mária Hajková: Grill, kukta és alufólia a konyhában (1987)
19. Pelle Józsefné: Befőzés, házi tartósítás (1981)
20. F. Nagy Angéla: Befőzés télen-nyáron
21. Pelle Józsefné: Nyári ízek télire (1986)
22. Unger Károly: Baromfiból télen-nyáron
23. F. Nagy Angéla: Fiatalok főzőiskolája (1985)
24. Bokor Judit: Finn konyha (1987)
25. Szakál László: Disznótoros receptek (1988)
26. Francia konyha (1984)
27. Spanyol konyha
28. Zsidó konyha
29. Maria Hajková: Mit főzzünk burgonyából (1989)
30. Kun Szabó Julianna: Vendégvárás (1995)
31. Reader's Digest: Ízek a világból (1991)
32. Főzőcske takarékosan (1980)
33. Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? (1999)
34. Váncza süteményes füzet (nagyon régi)
35. Különlegesen eltett gyümölcsök (1970)
36. Tolna Kálmán: Egytálételek (1986)
37. Verő Juli: Hónapok, napok, ételek (1984)
38. Burits - Erdélyiné: Miből? Mit? Hogyan? (1982)
39. Receptlexikon (2002)
40. F. Nagy Angéla: Különleges konyha (1987)
41. Édességek, sütemények a világ minden tájáról (2002)
42. Lejtényi - Waldhauser: Rongyosrétes (1990)
43. Zenei ki mit főz? (1983)
44. F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve (1981)
45. Finomságok gombával
46. Túrós Emil: Húsételek és egyéb finomságok
47. Huba - Stadler: Tanácsok és receptek mikrohullámú sütőhöz (1989)
48. Sarah Brown: Mikrohullámú szakácsművészet (1989)
49. Romváry Vilmos: Fűszerek könyve (1981)
50. Ételkészítési ismeretek (tankönyv) (1988)
51. B. Laci bácsi: Modern konyhaművészeti kalauz I-IV. (2002)
52. A Planétás receptjei (1984)
53. Fagylaltkelyhek
54. Johannes Mario Simmel: Néhanapján kaviár (1984)
55. F. Nagy Angéla: Gyümölcsből télen-nyáron
56. F. Nagy Angéla: Takarékosan télen-nyáron
57. Főzőkanállal hazán kívül (1985)
58. K Daday - Pataki: Kezdő háziasszonyok könyve (1990)
59. Nagyanyáink receptjei (1983.)
60. Szakácskönyv fiataloknak
61. Párkány Mihály: Családi hidegkonyha (1984)
15 megjegyzés:
Bizony ez szép kis gyűjtemény! Nálam is hosszú a lista, de olvasva a bejegyzéseiteket egyre nagyobb késztetést érzek, hogy végre én is elkészítsem a könyvajánlómat. :)
Alíz, szerintem készítsed el:) Szórakoztató:)
Drága Roza, köszönöm a könyvajánlót, igazán remek lett, nagyon részletes, mindenre kiterjedő, és ahogy látom nálad is Horváth Ilona a kedvenc. Nagyon szé szakácskönyv gyűjteményed van igazán, nekem kb.10 van, ha jól összeszámolom, de azért van néhány a listámon amit még szeretnék megvenni. Köszönöm, hogy velem ünnepelsz, játszol.
Nekem is Horváth Ilona volt az első szakácskönyvem, az 1974-es, mert akkor mentem férjhez és nászajándékba kaptam egy barátunktól, abból tanultam meg főzni, mert semmit nem tudtam természetesen előtte a főzésről, a sütésről meg pláne nem. Na azóta kissé belejöttem és nekem is már több száz szakácskönyvem van, imádom forgatni, olvasgatni, nézegetni őket:-)))))
Katikám, mire annyi idős leszel mint én (elmúltam 56 éves), addigra Neked is lesz szakácskönyved bőven:) A Te korodban nekem sem volt igen több:))
Anikó üdvözöllek!:) Igen, azt hiszem, a mi korosztályunknak Horváth Ilona volt a "tanítómestere"!:)
Így igaz, abban az időben Horváth Ilona volt a bestseller (sokunknak ma is), de minden receptje kipróbált, a mai szakácskönyvekben nem mind megbízható leírás, még ha szép fotó is illusztrálja. Nekem is sok szakácskönyvet sikerült már begyűjtenem, nagyon szeretem forgatni lapjaikat :) De a régi kiadások akkor is közelebb állnak hozzám (meg az ifjúságomhoz :D)
Nagyon sok hasonló könyvünk van úgy látom! A kezdeti beindítást neked is Horváth Ilona adta! Szerintem abban az időben annyira nagy választék nem is volt mint most !Bár úgy vagyok ezzel, hogy hiába van nekem is sok könyvem, azért csak a megszokott begyakorolt ételeket főzöm, néha próbálkozom csak újabbakkal!
Vicuska, így igaz. Manapság jól át kell gondolni, ha az ember olvas egy receptet, hogy valóban az készül-e majd el.
Éva, ez így van:) Én is így vagyok:)
Hát szép lista, nekem közel sincs ennyi szakácskönyvem van, de most karácsonyra kaptam egyet, melegen ajánlom mindenkinek, érdekes olvasmány
Stefan Gates: A gasztronauta /ez lennék én is, a Jézuska szerint :)
Szép gyüjteményed van és hasznát is veszed biztosan
Nekem egy kicsit újabb kiadásban van, anyától kaptam :) Tényleg jó, hogy ennyi hasznos információ van benne! Nekem sajnos nincs ilyen nagy szakácskönyv gyűjteményem, de nem is feltétlenül szükséges itt az internet és a gasztro glogok világában :)
Wanna, lehetséges, sőt biztos, hogy nálad is idősebb vagyok... Elmúltam 56 éves. 1975-óta főzögetek, azóta gyüjtögettem a szakácskönyveket. Ezelőtt mintegy 10 évvel vettem utoljára. Mert szerettem őket lapozgatni. És akkor még netről tán nem is hallottam:)
Rózsa, már nem nagyon forgatom őket.
Panna drágám, Neked már nem is lesz szükséges ennyi szakácskönyvre. A net mindent helyettesít:)
Szia Roza! Nagyon rég jártam nálad, de máshol is!:)Nagyon jó az új "ruhád"!
Gyönyörű a szakács könyv gyűjteményed!!Gratulálok! Nekem messze nincs ennyi, s az utóbbi időben én sem vásároltam, az áruk miatt sem, valamint a sok internetről olvasható recept miatt sem! A sok gasztroblog nagy segítség ilyen téren is!
Marika, egyet se búsuljál. A nettel most sokkal többre megyünk.
Meg is jegyzem, hogy nem dicsekvésnek szántam, hogy leírtam, mennyi szakácskönyvem van. Egyrészt magam sem tudtam, másrészt Kati külön kíváncsi volt rá... Hát ezért.
Én egyébként alapból szerény vagyok...:)
Megjegyzés küldése