Nálunk ezen a néven híresült el ez a sütemény:) Süteményes könyvekben Rücskös tészta néven található meg.
Nagyon régen, még kezdő háziasszony koromban kaptam a receptet az egyik sógornőmtől, amikor arra panaszkodtam, hogy nem tudom téglalap alakúra elnyújtani a sütemények tésztáját, bármennyire igyekszem is.
Nos, azóta is szívesen készítem. És a neve akként változik, milyen töltelék kerül bele. Most párolt almás töltelékkel készítettem, így almás borzas Kata:)
Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy 15 dkg zsír
60 dkg liszt
15 dkg cukor (v. ennek megfelelő mennyiségű por alakú édesítőszer)
4 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
1 cs. sütőpor
A töltelékhez:
1 kg alma
15-20 dkg cukor, v. ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer
őrölt fahéj
2 evőkanál búzadara
4 tojás fehérje
2-3 ek. cukor, v. édesítőszer
Elkészítése:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, melyet negyed órára beteszünk a mélyhűtőbe, majd kizsírozott-lisztezett tepsibe (25 x 35 cm) reszeljük a felét. A másik felét felhasználásig hűtőbe tesszük.
A tölteléket már előre elkészíthetjük, hogy legyen ideje kihűlni. Ehhez az almákat héjastól lereszeljük, rászórjuk a cukrot, v. az édesítőt, a fahéjat és addig pároljuk, amíg a keletkezett levét el nem főtte. Ekkor belekeverjük a búzadarát és kihűtjük.
A tepsiben levő tésztára simítjuk a megfőtt és kihűlt almát. Az almára kerül a tojásfehérjéből a cukorral, v. édesítővel készített kemény hab, erre pedig ráreszeljük a tészta másik felét. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Amikor a tészta elkezd pirulni, akkor már figyeljünk rá, hogy meg ne égjen.
A sütőből kivéve megszórjuk porcukorral a tetejét.
A süteményt pedig hosszúkás szeletekre vágva rakjuk tányérra.
Készíthetjük túró- és meggytöltelékkel is, de készíthetjük habos-diós töltelékkel is.
Ehhez 15 dkg darált diót, 3-4 evőkanál lekvárt, 5 dkg cukrot összekeverünk. Hozzáadjuk óvatosan kevergetve a felvert tojáshabot is, ezt a diós masszát kenjük a tésztára és reszeljük rá a tészta másik felét.
Sütésével ugyanúgy járunk el, minden esetben.
5 megjegyzés:
Túrós töltelékkel ismerem, de nagyon finom lehet ez az almás verzió is! :) Fel is jegyzem magamnak! :)
Nagyon klassz süti!
Ismerem a sütit, szokott is nálunk készülni - ritkán, de nem azért, mert nem szeretjük, hanem mert már annyi kedvencünk van. :)
Ez egy régi,de ismert sütemény. Évtizedek óta készítem, de én sem sűrűn, mert van amit jobban szeretünk.
Köszönöm szépen:)
Természetesen én is van, amit jobban szeretek, de azt nem szereti a család. Melegben meg ilyet szoktam készíteni, mert ezt nem szükséges hűtőbe tenni, ami ezen esetben pont nem volt hátrány.
Megjegyzés küldése