A stollen a germán nyelvterületen élő népek ünnepi kalácsa, amit Mindenszentek táján sütnek meg és karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolnak.
De most szeretném megosztani Veletek ennek a finom és jó előre elkészíthető süteménynek a receptjét.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
1 dl tej,
1 tojás,
25 dkg vaj,
5 dkg élesztő,
1 dkg só,
10 dkg cukor,
2 cl rum,
egy citrom reszelt héja,
5 dkg kandírozott citromhéj,
5 dkg kandírozott narancshéj,
5 dkg mazsola,
5 dkg darált,
hántolt mandula,
egy kávéskanál szegfübors,
egy kávéskanál őrölt szerecsendió,
egy kávéskanál kardamon,
egy kávéskanál fahéj,
A sütés utáni felületkezeléshez olvasztott vaj és porcukor.
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepében kialakított mélyedésbe öntjük a tejben, kis cukorral megfuttatott élesztőt. Az így kapott híg kovászt meleg helyen 30 percig kelesztjük. A mazsolát és az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket rumba áztatjuk. A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a tojást, sót, cukrot, fűszereket, vajat és mindezt homogén tésztává dagasztjuk. Ezután egy órára meleg helyre tesszük. A kelesztés után hozzáadjuk az áztatott mazsolát és gyümölcsöket meg a mandulát. Zsírozzuk ki a sütőlemezt vagy béleljük ki sütőpapírral. Osszuk ketté a tésztát és gömbölyítsük fel őket, majd nyújtsuk kb. 2cm vastagságúra és az egyik végét kb. a tészta feléig hajtsuk be, hogy kialakuljon a jellegzetes stollni forma, majd meleg helyen két órán át kelesszük. A sütőt melegítsük 180°C-ra és kb. 45–50 percig süssük. Sütés után kenjük be többször olvasztott vajjal majd kihűlés után szórjuk meg vastagon porcukorral. Végül becsomagolva hűvös helyen tároljuk. A hozzávaló fűszereket helyettesíthetjük mézeskalács-fűszerkeverékkel is.
(Kíváncsi leszek, "megéri-e" a karácsonyt? :))
8 megjegyzés:
Mesés! :) Még sosem készítettem, sőt, nem is kóstoltam. A Tied után hiába áhítozom, így kénytelen leszek magam elkészíteni...:-DD
Még sosem sütöttem stollent, de már több helyen felfigyeltem rá. Ngyon guszta a tiéd is, alapos a leírás, várólistára teszem.(Lehet, hogy jövő karácsonyra kerül sorra, bár nincs rá törvény hogy máskor nem süthető.)
Süssétek meg, bármikor:)) Én is azért kerestem elő, mert az idén ismét el szeretném készíteni:) Ugyanis egy ideje a gyerekeim száműzték a beiglit...
Isteni lehet, én is ki fogom próbálni mindenképpen, még sosem készítettem ilyet. A bejgliből most nekem is elgem van, de majd meglátom, mit kérnek a gyerekek:)
Nagyon finom lehet ! Érdekes ezt az elnevezést még nem hallottam.Érdemes lenne kipróbálnom úgy látom!
Én sem ettem még soha, de finom lehet:)
A kelt tészták a kedvenceim, ki fogom próbálni. Finom lehet.
Én csak ajánlani tudom:) Nem kell mindig beigli:))
Megjegyzés küldése