Oldalmegjelenítések:

2014. május 2., péntek

Szalonnás-tojásos aratási pite

A TV paprika "Gino D'Acampo - Házi kosztok csatája" c. műsorában készítette ezt a pitét az angol Jane Colebrook (63), orvosasszisztens. Elmesélte a pite történetét is: nagyanyja annak idején (1910 körül) aratáskor ilyen pitéket készített az aratóknak. Megtetszett a recept és egy egyszemélyes adagban én is kipróbáltam. Csak nekem nem volt kisméretű piteformám a próbasütéshez, ezért egy kisméretű serpenyőt használtam erre a célra. Ebben is elkészült, csak a tészta nem lett olyan mutatós...
Hozzávalók: 
(4 személyre) 

Tésztához: 

25 dkg liszt 
5 dkg vaj 
5 dkg sertészsír 
csipet só 
2 ek. víz 

Elkészítése: 

A lisztet, a vajjal, zsírral, a csipet sóval elmorzsolta. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadunk 2 ek. vizet és összegyúrjuk. 
Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra és a piteformába helyezzük. A szélét szépen körbenyomkodjuk, hogy díszes legyen. Ezután beleteszünk egy sütőpapírt, amibe valami szemes dolgot töltünk és azzal (vakon) 20-25 perc alatt sütjük meg. Ekkor megkenjük a pite belsejét tojássárgájával és még egy percre visszatesszük a sütőbe. Éppen csak rászáradjon a tojás. (Ez nem engedi átázni a tölteléktől a tésztát.) 

Közben elkészítjük a tölteléket: 

Ehhez szükséges: 

25 dkg bacon szalonna (szeletelt) 
2 nagy fej vöröshagyma 
2-3 ek. étolaj 
2-3 db paradicsom 
6 ek. főzőtejszín 
só 
bors 

Elkészítése: 

Az étolajon kiolvasztjuk az összevágott bacont, majd rátesszük a hagymakarikákat és megpirítjuk. Kihűtjük, majd a közben megsült piteformába öntjük. Karikázunk rá paradicsomot, majd 4 db egész tojást ütünk a négy átellenes oldalra. Sózzuk, borsozzuk, majd 6 ek. főzőtejszínt öntünk rá és készre sütjük. 
Salátával tálaljuk. 
Kisméretű piteformában, egyszemélyes adagokban  készítve még gusztusosabb.

A tojásnak nem kellett volna ennyire megsülnie, de a kicsi Annababa nem tudta, hogy a mami miben mesterkedik és követelte a járandóságát:) Én megint vegyes "kerti" salátával tálaltam és nagyon finom volt:)
Egyedül a két pitypang-virág dísz csak. Ehetőek azok is, de ahhoz a szirmokat szét kellett volna szedni és úgy nem lett volna mutatós.

3 megjegyzés:

Ani írta...

Nem lett olyan mutatós? Milyen mutatós? Nagyszerűen néz ki!

Katalin írta...

Szerintem is nagyszerűen néz ki, és milyen finom lehet :-)

Roza írta...

Ani, Katalin, köszönöm szépen, aranyosak vagytok!:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...