A TV paprika "Gino D'Acampo - Házi kosztok csatája" c. műsorában készítette ezt a pitét az angol Jane Colebrook (63), orvosasszisztens. Elmesélte a pite történetét is: nagyanyja annak idején (1910 körül) aratáskor ilyen pitéket készített az aratóknak. Megtetszett a recept és egy egyszemélyes adagban én is kipróbáltam. Csak nekem nem volt kisméretű piteformám a próbasütéshez, ezért egy kisméretű serpenyőt használtam erre a célra. Ebben is elkészült, csak a tészta nem lett olyan mutatós...
Hozzávalók: (4 személyre)
Tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg sertészsír
csipet só
2 ek. víz
Elkészítése:
A lisztet, a vajjal, zsírral, a csipet sóval elmorzsolta. Amikor már kellően morzsalékos, hozzáadunk 2 ek. vizet és összegyúrjuk.
Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra és a piteformába helyezzük. A szélét szépen körbenyomkodjuk, hogy díszes legyen. Ezután beleteszünk egy sütőpapírt, amibe valami szemes dolgot töltünk és azzal (vakon) 20-25 perc alatt sütjük meg. Ekkor megkenjük a pite belsejét tojássárgájával és még egy percre visszatesszük a sütőbe. Éppen csak rászáradjon a tojás. (Ez nem engedi átázni a tölteléktől a tésztát.)
Közben elkészítjük a tölteléket:
Ehhez szükséges:
25 dkg bacon szalonna (szeletelt)
2 nagy fej vöröshagyma
2-3 ek. étolaj
2-3 db paradicsom
6 ek. főzőtejszín
só
bors
Elkészítése:
Az étolajon kiolvasztjuk az összevágott bacont, majd rátesszük a hagymakarikákat és megpirítjuk. Kihűtjük, majd a közben megsült piteformába öntjük. Karikázunk rá paradicsomot, majd 4 db egész tojást ütünk a négy átellenes oldalra. Sózzuk, borsozzuk, majd 6 ek. főzőtejszínt öntünk rá és készre sütjük.
Salátával tálaljuk.
Kisméretű piteformában, egyszemélyes adagokban készítve még gusztusosabb.
A tojásnak nem kellett volna ennyire megsülnie, de a kicsi Annababa nem tudta, hogy a mami miben mesterkedik és követelte a járandóságát:) Én megint vegyes "kerti" salátával tálaltam és nagyon finom volt:)
Egyedül a két pitypang-virág dísz csak. Ehetőek azok is, de ahhoz a szirmokat szét kellett volna szedni és úgy nem lett volna mutatós.
3 megjegyzés:
Nem lett olyan mutatós? Milyen mutatós? Nagyszerűen néz ki!
Szerintem is nagyszerűen néz ki, és milyen finom lehet :-)
Ani, Katalin, köszönöm szépen, aranyosak vagytok!:)
Megjegyzés küldése