Azzal is kezdhettem volna ezt a posztot, hogy megkezdődött a sütőtök-szezon.
A hagyományos sütőtökkel szemben a sonkatököt nem kell, hogy megcsípje a dér, sőt, leszedésének idejét is szeptember végére ajánlják a szakemberek.
(Kép: bestofcafe.hu/sutotok.html)
Mivel az utóbbi időben nagyon kedvelt lett a családban a valamilyen zöldségágyon - és nem feltétlenül burgonyán - sült húsoknak, így, hogy a változatosság is fennálljon, sor került a sütőtökre is.
(4 személyre)
A páchoz:
1 ek. olívaolaj,
1 ek. fokhagymás- és kakukkfű olaj,
gyömbér,
bors,
1 ek. ketchup,
2 ek. szójaszósz,
1 mk. csípős curry,
2 gerezd zúzott fokhagyma,
1 tk. epres-vaníliás balzsamecet
A megtisztított csirkecombokat ebben a keverékben pácoltam kb. 2 óra hosszat. Ha ettől többet áll a pácban, az csak előnyére válik.
A sütőtök ágyhoz:
kb. 1 kg-nyi sütőtök
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 paradicsom
só
Elkészítése:
Kizsírozott tepsibe leterítettem a nem túl kicsi csíkokra és kockákra vágott tököt, majd következett egy sor vöröshagyma. A paradicsomot a színhatás kedvéért tettem rá. A hagymát egészen enyhén megsóztam. Ezután következett a pár órát pácban pihent csirkecombok elhelyezése. A páclevet is rájuk öntöttem. Alufóliával letakartam és előmelegített 220 fokos sütőben sütöttem kb. fél órát.
Ekkor megnéztem és a sütőtök már puha volt. Levettem a fóliát és úgy tettem vissza a sütőbe a tepsit, hogy a comboknak legyen ideje pirulni és a keletkezett folyadék is el tudjon párologni. A hátralévő sütési idő alatt csak a combokat forgattam meg.
1 adag sütőtök ágyon sült csirkecomb szénhidrát tartalma 46 , 6 gramm.
A friss vegyes saláta káposzta-mogyoróhagyma-sárgarépa-uborka, kevés só, bors, kevéske balzsamecet és egy fél citrom leve felhasználásával készült.
1 adag saláta szénhidráttartalma 9 , 8 gramm.
Egy adag "sütőtök ágyon sült csirkecombok vegyes salátával" szénhidráttartalma 56 , 4 g.
2 megjegyzés:
Ez nagyon jól néz ki, biztos finom is volt!:-) Kipróbálom nemsokára.
Köszönöm Anikó! Csak ajánlani tudom!:)
Megjegyzés küldése