Amikor gyorsan elkészíthető, finom ételt szeretnék készíteni, általában a csirkemell jut eszembe. És a párolt zöldségek. Ha nincs hozzá még valami, ami az étel szénhidrát-tartalmát emelné, az nem baj. Most csak azért került mellé bulgur, mert ki szerettem volna próbálni - még nem kóstoltuk eleddig. Jókat olvastam a bulgurról. Egy helyen egyenesen szuperköretként említik... A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.
Hozzávalók:(4 személyre)
0,5 kg csirkemell filé
2 ek-nyi kókuszolaj
3 ek-nyi fokhagymás chiliszósz
Köret:
60 dkg-nyi vegyes zöldség (lehet mirelit is)
Kevés Himalája só
1 ek. kókuszolaj
csipetnyi cukor
10 dkg bulgur
kétszeres mennyiségű forró víz
1 ek. kókuszolaj
csipetnyi Himalája só
Elkészítése:
Egy teflon serpenyőben felforrósítjuk a kókuszolajat. Beledobjuk a tetszőleges nagyságúra vagdalt csirkemell filé darabokat és addig pirítjuk, amíg enyhe, pirosas színt kap. Levesszük a tűzről, gyorsan elkeverjük a fokhagymás chiliszósszal és melegen tartjuk.
A bulgurt a forró kókuszolajon fehéredésig pirítjuk, sózzuk és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Lefedjük és kb. 10-15 percre langyos sütőbe tesszük. Nem szükséges kevergetni, piszkálni.
A zöldségeket is forró olajra öntjük, sózzuk, pici cukrot teszünk rá, hogy a színét megtartsa és fedő alatt éppen csak annyi ideig pirítjuk - időnként megkeverve/rázva - amíg már nem kemény, de még nem is igazán puha. A saját gőzében éppen jóra puhul, mire tálalásra kerül...
Megszórhatjuk finomra vágott petrezselyemzölddel is. Nekem éppen nem volt:(
Az étel szénhidrát tartalma 148,6 gramm.
1 adag szénhidráttartalma 37,15 gramm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése