Az összeállított sütemény:
Hozzávalók:
0,5 kg-nyi vajas kifli (Hogy db-ra mennyi, az attól függ, hol, mekkora egy kifli. Nálunk nagyok, abból 6 db is biztosan elég lenne.)
3 db tojássárgája
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
15 dkg darált mák
1 nagyobb citrom reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg mazsola ( opcionális )
Krém :
5 db tojássárgája
2 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
7 dl tej
15 dkg vaj
Tetejére :
5 dl Hulala habtejszín
1 evőkanál porcukor
2 csomag habfixáló
kevés szemes mák díszíteni
Elkészítése :
Először elkészítjük a mákos gubát. A mákot ledaráljuk , a kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáreszeljük a citromhéjat, és belekeverjük az őrölt szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz keverjük. Ráöntjük a kiflikarikákra és várunk kicsit míg a kifli felveszi a folyadékot. Egy 25x35 cm-es tepsit vajjal kikenünk, ebbe belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a habfixálóval, majd a torta tetejére simítjuk. Díszítésnek megszórjuk szemes mákkal.
Először elkészítjük a mákos gubát. A mákot ledaráljuk , a kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáreszeljük a citromhéjat, és belekeverjük az őrölt szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz keverjük. Ráöntjük a kiflikarikákra és várunk kicsit míg a kifli felveszi a folyadékot. Egy 25x35 cm-es tepsit vajjal kikenünk, ebbe belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Teljesen hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, vaníliával és a pudingporral, majd a forró tejhez adjuk, úgy hogy először egy kis merőkanállal belekeverünk a hőkiegyenlítés miatt és utána öntjük az egészet a tejhez, majd sűrűre főzzük. Megvárjuk míg kihűl, majd 15 dkg vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük mielőtt a habot rákenjük a tetejére.
Kockákra vágva tálaljuk.
2 megjegyzés:
Csodásak! Ettél is belőlük, vagy a család tüntette el őket?
Ani, elvégre az én születésnapom volt,
persze, hogy ettem belőle:))
Megjegyzés küldése