Mákos piskóta mascarpone krémmel, meggyszósszal töltve
Hozzávalók:
A tésztához:
5 tojás
8 dkg cukor
8 dkg finomliszt
6 dkg őrölt mák
fél cs. sütőpor
A töltelékhez:
kb. 40 dkg meggybefőtt
4 dkg étkezési keményítő
0,5 dl befőttlé
rum vagy rumaroma
A mascarponés krémhez:
50 dkg mascarpone
8 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
A tésztához:
5 tojás
8 dkg cukor
8 dkg finomliszt
6 dkg őrölt mák
fél cs. sütőpor
A töltelékhez:
kb. 40 dkg meggybefőtt
4 dkg étkezési keményítő
0,5 dl befőttlé
rum vagy rumaroma
A mascarponés krémhez:
50 dkg mascarpone
8 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
Elkészítése:
A szokásos módon készítjük el a piskótát, csak a lisztbe belekeverjük a mákot is.
Egy kb. 25x35 cm-es tepsit kizsírozunk-lisztezünk, a piskótamasszát beleöntjük és kb. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ez esetben a piskótát kihűlés után lapjában kettévágjuk. Süthetjük a nagy gáztepsiben is, akkor a vékonyabb tésztát kettévágjuk.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a meggyszószt. Felmelegítjük a meggybefőttet (ne használjunk sok befőttlevet fel). A keményítőt simára keverjük 0,5 dl befőttlével, majd besűrítjük vele a felmelegített meggyet. A végén adjunk hozzá egy kevés rumot/aromát. Amíg kihűl, addig a mascarponét a porcukorral, vaníliás cukorral simára keverjük, majd gyors fokozaton addig habosítjuk, amíg krémes állagot nem kapunk.
A kihűlt piskótát megkenjük a mascarpone krémmel, az egyik felére rásimítjuk a kihűlt meggyszószt, a másik mascarponés lapot ráborítjuk. Tálalásig hűtőbe tesszük. Szeletelés előtt megszórjuk porcukorral és kockákra vágva szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése