Oldalmegjelenítések:

2011. április 1., péntek

Disznótoros savanyú (pörkölt)

Eszembe jutott, hogy gyerekkoromban voltak ételek, amiket csak "szezonban" lehetett elkészíteni, hűtőgép, illetve alapanyag hiányában. Ez a pörkölt recept, amit Édesanyámtól tanultam - legalább 100 éves. Ez is az említett ok és a benne lévő belsőségek miatt csak disznóvágások alkalmával  volt elkészíthető. Annak idején a mi kis falunkban - de nem tévedek, ha más falvakban sem - nem árultak húst. Ebből kifolyólag sertéshúst azt télen, a disznóvágások után és még egy darabig, amíg tartott a hideg, addig ettünk. Nyáron csak akkor, ha valahol a faluban le kellett vágni egy disznót. Muszáj volt eladni a húst, nem volt hova eltárolniuk. 

Hozzávalók:

40 dkg sertés oldalas
40 dkg comb
40 dkg tüdő
2 db vese
1 db szív
25 dkg velő
2 fej vöröshagyma
bors
1-2 babérlevél
szegfűbors
kevés őrölt paprika
1 púpozott evőkanál liszt
1-2 evőkanál ecet
kevés étolaj

Elkészítése:

Az oldalast, a combot, a tüdőt, és a szívet kockákra vágjuk. A veséből eltávolítjuk a fehér és barna részeket, hideg vízben jól kiáztatjuk, majd azt is kockákra vágjuk.
A kockára vágott vöröshagymát kissé megsózva, olajon puhára pároljuk. Ekkor hozzátesszük a feldarabolt húsokat, tüdőt, vesét, a fűszereket és erős tűzön, fedő alatt, sűrűn kevergetve addig forraljuk, míg levet nem enged. Ekkor beleszórunk egy kevés őrölt paprikát (nem kell annyi, mint a pörköltekhez), felöntjük annyi vízzel, hogy éppel ellepje. Puhulásig főzzük. Ha szükséges, időnként felöntjük kevés vízzel. Közben a velőt hártyáitól megtisztítjuk és villával szétnyomkodjuk. Amikor a hús puha, hozzáadjuk a velőt, lassan tovább főzzük és elkészítjük a habarást: a lisztet kevés vízzel simára keverjük, hozzáadjuk az ecetet, majd kevergetés mellett a pörköltre öntjük. Még egyet forralunk rajta és tálalhatjuk.
(Aki szereti az erős ízt, a tegyen bele cseresznyepaprikát, vagy csípős őrölt paprikát.)

Köretnek főtt krumplit, vagy tarhonyát kínáljunk hozzá , illetve savanyúsággal tálaljuk.









Nincsenek megjegyzések:

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...