Eszembe jutott, hogy gyerekkoromban voltak ételek, amiket csak "szezonban" lehetett elkészíteni, hűtőgép, illetve alapanyag hiányában. Ez a pörkölt recept, amit Édesanyámtól tanultam - legalább 100 éves. Ez is az említett ok és a benne lévő belsőségek miatt csak disznóvágások alkalmával volt elkészíthető. Annak idején a mi kis falunkban - de nem tévedek, ha más falvakban sem - nem árultak húst. Ebből kifolyólag sertéshúst azt télen, a disznóvágások után és még egy darabig, amíg tartott a hideg, addig ettünk. Nyáron csak akkor, ha valahol a faluban le kellett vágni egy disznót. Muszáj volt eladni a húst, nem volt hova eltárolniuk.
Hozzávalók:
40 dkg sertés oldalas
40 dkg comb
40 dkg tüdő
2 db vese
1 db szív
25 dkg velő
2 fej vöröshagyma
só
bors
1-2 babérlevél
szegfűbors
kevés őrölt paprika
1 púpozott evőkanál liszt
1-2 evőkanál ecet
kevés étolaj
Elkészítése:
Az oldalast, a combot, a tüdőt, és a szívet kockákra vágjuk. A veséből eltávolítjuk a fehér és barna részeket, hideg vízben jól kiáztatjuk, majd azt is kockákra vágjuk.
A kockára vágott vöröshagymát kissé megsózva, olajon puhára pároljuk. Ekkor hozzátesszük a feldarabolt húsokat, tüdőt, vesét, a fűszereket és erős tűzön, fedő alatt, sűrűn kevergetve addig forraljuk, míg levet nem enged. Ekkor beleszórunk egy kevés őrölt paprikát (nem kell annyi, mint a pörköltekhez), felöntjük annyi vízzel, hogy éppel ellepje. Puhulásig főzzük. Ha szükséges, időnként felöntjük kevés vízzel. Közben a velőt hártyáitól megtisztítjuk és villával szétnyomkodjuk. Amikor a hús puha, hozzáadjuk a velőt, lassan tovább főzzük és elkészítjük a habarást: a lisztet kevés vízzel simára keverjük, hozzáadjuk az ecetet, majd kevergetés mellett a pörköltre öntjük. Még egyet forralunk rajta és tálalhatjuk.
(Aki szereti az erős ízt, a tegyen bele cseresznyepaprikát, vagy csípős őrölt paprikát.)
Köretnek főtt krumplit, vagy tarhonyát kínáljunk hozzá , illetve savanyúsággal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése