2011. április 22., péntek

Szilvás gombóc

Hozzávalók: 




A tésztához: 

50 dkg burgonya, 
25 dkg liszt, 
1-1,5 evőkanál búzadara, 
1 tojás 
1 evőkanál zsír 
20-25 db magozott szilva 
15 dkg kristálycukor 
1-2 teáskanál őrölt fahéj 
csipet só 

A pirított zsemlemorzsához: 

10-15 vőkanál zsemlemorzsa, 
3-4 evőkanál olaj. 

A szóráshoz porcukor. 

Elkészítése: 

A tésztához a meghámozott és kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és még melegen összetörjük. A burgonyához adjuk a lisztet, a búzadarát, a sót ,a tojást, a zsírt és jól összegyúrjuk. Lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és 8x8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk. A kimagozott szilvák belsejébe kiskanál segítségével fahéjas cukrot töltünk és a tészták közepére helyezzük őket. A négyszögek sarkait összecsippentjük és két lisztes tenyerünk között gombócokat formálunk belőlük. Közben egy nagyobb fazékban vizet forralunk, kissé megsózzuk, amikor lobog beletesszük a gombócokat és addig főzzük, míg fel nem jönnek víz tetejére. Ekkor hagyjuk még egyet forrni. Amíg a gombócok főnek, a felforrósított zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a megfőtt, lecsöpögtetett gombócokat a pirított zsemlemorzsára szedjük és meghempergetjük benne. Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk. 

1 db gombóc szénhidráttartalma: 22-28 gramm
Mirelitből 1 db gombócé: 18 gramm

2 megjegyzés:

wanna írta...

Megpróbálom elkészíteni, aszalt szilva is jó bele? Most már csak az van, vagy befőtt. Zsír is kell bele? nélküle esetleg?

Roza írta...

Bocsi, nem vettem észre a kérdésedet.
Meg lehet próbálni jól beáztatott aszalt szilvával, de inkább a mireli jó erre, vagy szilvalekvár.
Zsír helyett vajat tegyél:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...