Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg burgonya,
25 dkg liszt,
1-1,5 evőkanál búzadara,
1 tojás
1 evőkanál zsír
20-25 db magozott szilva
15 dkg kristálycukor
1-2 teáskanál őrölt fahéj
csipet só
A pirított zsemlemorzsához:
10-15 vőkanál zsemlemorzsa,
3-4 evőkanál olaj.
A szóráshoz porcukor.
Elkészítése:
A tésztához a meghámozott és kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és még melegen összetörjük. A burgonyához adjuk a lisztet, a búzadarát, a sót ,a tojást, a zsírt és jól összegyúrjuk. Lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és 8x8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk. A kimagozott szilvák belsejébe kiskanál segítségével fahéjas cukrot töltünk és a tészták közepére helyezzük őket. A négyszögek sarkait összecsippentjük és két lisztes tenyerünk között gombócokat formálunk belőlük. Közben egy nagyobb fazékban vizet forralunk, kissé megsózzuk, amikor lobog beletesszük a gombócokat és addig főzzük, míg fel nem jönnek víz tetejére. Ekkor hagyjuk még egyet forrni. Amíg a gombócok főnek, a felforrósított zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a megfőtt, lecsöpögtetett gombócokat a pirított zsemlemorzsára szedjük és meghempergetjük benne. Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.
1 db gombóc szénhidráttartalma: 22-28 gramm
Mirelitből 1 db gombócé: 18 gramm
2 megjegyzés:
Megpróbálom elkészíteni, aszalt szilva is jó bele? Most már csak az van, vagy befőtt. Zsír is kell bele? nélküle esetleg?
Bocsi, nem vettem észre a kérdésedet.
Meg lehet próbálni jól beáztatott aszalt szilvával, de inkább a mireli jó erre, vagy szilvalekvár.
Zsír helyett vajat tegyél:)
Megjegyzés küldése