Hozzávalók:
25 dkg száraz fehér bab
50 dkg sertés lapocka
némi füstölt oldalas
10 dkg füstölt kolbász
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 közepes fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 cső erős paprika
petrezselyemzöld
2 evőkanál étolaj
2 kávéskanál őrölt paprika
só
Elkészítése:
A babot átválogattam és előző este hideg vízben beáztattam, hogy hamarabb megfőjön. Főzés előtt a babról a vizet leöntöttem, átöblítettem, majd a kockára vágott hússal, füstölt oldalassal, karikára vágott kolbásszal, karikára vágott sárgarépával és fehérrépával, kis kockákra vágott vöröshagymával és vékony szeletekre vágott fokhagymával, mintegy 3,5 liter hideg vízben feltettem főni. Megsóztam és csendesen forralva fedő alatt puhára főztem. Amikor már puha volt a hús is és a bab is, az olajat egy kis lábasban felforrósítottam, beletettem az őrölt paprikát, megkevertem és hozzáöntöttem a leveshez. Egyet forraltam és tulajdonképen már készen is volt. Még megszórtam frissen vágott petrezselyemzölddel.
Én mindig készítek hozzá tésztát, amelyet saját magam gyúrok. E munkálatot nagyban segíti a tésztagép - én csak tésztamasinának hívom:) - amellyel csak elnyújtom a tésztát, vágni késsel vágom a kívánt formára: kockára, metéltre, illetve ha csipetkét szeretnék, akkor elcsipkedem, majd forrásban lévő sós vízben kifőzöm.
Jelen esetben a kockatésztát belefőztem az elkészült levesbe. Amint feljött a tészta a leves tetejére, tálba öntöttem és már tálaltam is.
Általában tejfölt és ecetet kínálok hozzá.
A belefőzött erős paprikát kistányéron adtam az asztalra.
2 megjegyzés:
Megtaláltam! Csak az oda vezető út más egy kicsit, az eredmény ugyanaz: egy nagy finom egytálétel! :-)
Tulajdonképpen igen:)
Megjegyzés küldése