Hogy gondolatban visszatérjek áldott emlékű Nagyanyámhoz:
Felvidéki származású volt, ámbár ő már a Baranya megyei Ódányban született. Ételeiben keveredett a zalai (nagyapám Sümegről származott és Sümeg az 50-es évekig Zala megyéhez tartozott), a sváb konyha a felvidékivel. Nagyapámnak gyakran készített listercet, amit nagyapám nemes egyszerűséggel csak "nyögvenyelőnek" titulált:)
Gyerekkoromban inkább a visszafogottság, a spórolás volt az, ami meghatározta, milyen ételek kerültek az asztalra. Emlékeim szerint gyakran volt tészta. Főzelék csak szezonban, kivéve a burgonyát. Itt a 60-as évekről beszélek. Tartottunk ugyan állatokat, tyúkot, kacsát, 1-2 disznót is, sőt, emlékszem, hogy volt tehenünk és lovunk is... Veteményes kert, szőlő, feles földek adtak sok munkát a család mindennapjaiban. Édesanyám eljárt a tsz-be dolgozni, nagyanyámé volt a ház körüli veteményes, állatok a disznókig bezárólag. Ő főzött a családra. A családunk 7 főből állt, három generáció élt egy fedél alatt. Együtt étkezni általában csak hét végén volt lehetőségünk. Ilyenkor kerültek az asztalra nagyanyám csodás kelt tésztái. Még most is előttem vannak a mozdulatai, ahogy a kezével dagasztja a tésztát. Akkoriban az volt a sütemény.
Édesapám kedvére nagyon sokszor főzött krumplikását, amit én nem szerettem. Ilyenkor nekem külön készített - ugyanabból az alapanyagból - gánicát. Érdekes, azóta eltelt 50 év, és soha nem próbáltam meg gánicát készíteni.
El is határoztam, ma gánica lesz ebédre. Az őrölt paprikát kihagyom belőle, "pirosan" nem szerettem:)
Hozzávalók:
(4 személyre)
l kg krumpli
30 dkg búzaliszt,
4 kanál zsír,
1 fej hagyma,
őrölt pirospaprika,
1 pohár tejföl
só
Elkészítése:
A meghámozott krumplit kevés vízben feltesszük főni. Amikor megfőtt, a vizében apróra törjük. Állandó kevergetés mellett annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól összeálljon, de még lágy legyen. A zsíron a vékony szeletekre vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd kevés őrölt paprikát szórunk rá. Erre a sült paprikás hagymára kanalanként kiszaggatjuk a krumpli masszát, megforgatjuk benne, majd a tányérban tejföllel megöntözzük.
1 személyre való adag szénhidráttartalma: 109,5 gramm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése